Přejít na obsah

Rány při přejíždění nerovností Scala 1,5 Automat


Fuzo

Doporučené příspěvky

Mám 2 měsíce novou Scalu a po velice krátké době se jízdní komfort zhoršil. Jakákoliv nerovnost vystupující z vozovky mě dokáže nadzvednout ze sedačky. Nebydlím v Praze ale docela často tam jezdím za prací a hlavně projíždím Jižní spojku. No a Jižní spojka to je každou chvíli rána, že se bojím o celou nápravu. Nebo kostky to je také utrpení. Tam kde jsem přejížděl jinou škodovkou místa například u UVN Stamicova ul. kostky v pohodě, tak teď tam jezdím krokem. Samozřejmě v servisu jsem byl, kde jsem to kupoval - Autokomplex Menčík a překvapila mě reakce technika když jsem se zeptal na měření tlumičů a požadavek na graf měření. Náš měřící stroj na tlumiče vydává pouze výstup "dobrý" tlumič nebo "špatný" tlumič. Nechápu.  A taky mě dostala věta: Scala s automatem je o 50 kilo těžší a proto se víc houpe. To si pán dělal srandu? 

Už jsem objednán na Strahov  do NH Caru na změření tlumičů ale co když jsou tam špatné pružiny? Nebo spíše poddimenzované?  To se prý špatně pozná. Proto dotaz, máte někdo viditelné značky na pružinách svého vozu? Já mám jednu bílou tečku a dvě zelené. 

 

 

Už jsem si tady někde stěžoval na nekomfortní přejíždění nerovností a ve vlákně o sportovním podvozku jsem našel příspěvek od uživatele  umelex cituji

No, není to nic moc... příčné nerovnosti to vůbec nedává a při každém i menším kanálu ve městě i v malé rychlosti následuje rána až k dorazu s nepříjemným  pocitem , že upadne kolo a odejde geometrie! Mám od nova i trojkovou octávku  a ta to nedělá, je o hodně komfortnější

PXL_20220728_083819865.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsou transportní podložky, které měl dealer při předprodejním servisu samozřejmě sundat. Omlátil bych jim to o hlavu, lemplům.

Viz kauza, které se dostala i do Černých ovcí: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/220452801080518/ (v čase 3:11 jdou vidět ty podložky)

Editováno: , autor: kozakm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Našel jsem ještě toto: http://www.autodesign-tuning.cz/zbozi/dorazy-tlumicu-skladane_264569.html a taky https://www.sportovniautodoplnky.cz/dorazy-tlumicu-zadni-sada-10ks/  . Tak že dle tvrzení jednoho mého známého se jedná o to, že na všechny motorizace dávají stejné pružiny i tlumiče a když to auto má automat a 1,5ku motor, a je těžší, tak se to tam dá, aby si auto nesedlo až na doraz. Jsem zvědav, co mi řeknou v servisu.  Má to ještě někdo?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to je pěkná blbost. Respektive tímhle doraz jen zkrátíš, takže si to na něj sedne dřív než bez podložky. Ostatně to sám popisuješ, že při jízdě tlumiče na jakékoli nerovnosti mlátí do dorazů. Přesně jak v té reportáži.

 

Jediné, co mě trochu zaráží, že píšeš, že to začalo až po nějaké době. Napadá mě, že ti to tam někdo strčil pokoutně na parkovišti, ale to je asi nesmysl :)

Editováno: , autor: kozakm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jednoznačně je to přepravní podložka, která měla být odstraněna! Scala na nerovnostech nebouchá, sice mám litr, ale jezdím po tankodromech a divím se, jak to krásně filtruje. Sám píšeš, že jsou to rány a máš strach o nápravu, bohužel oprávněně. O těch podložkách je toho tady víc, pohledej. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jsem to nevydržel, nafotil na obou stranách a poslal prodejci. Nechce se mi jezdit zbytečně 30km do Prahy. Během 15 minut mi volal pán, který se představil jako Menčík a hrozně se omlouval. Nabídnul nějaké kompenzace. Uvidíme Tak že zapomenuté transportní podložky... Auto při přejezdu nerovností se už chová lépe, ale pro změnu lehce povrzává. Tak uvidíme

PXL_20220729_080553535.jpg

PXL_20220729_081354872.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 37 minutami, vormen napsal:

Jestli si dobře vzpomínám na ten případ (jeden z mnoha) co byl v ČT, tak dle vyjádření znalce znamená jízda s podložkama pro auto konečnou a je zralý tak do šrotu. 

To vazne ? Nevidel som tie reportaze, ale ak je to pravda, tak tak neviem.

Ja by som trval na oficialnom vyjadreni, co s tym autom moze/nemoze byt po jazdeni s takymto technickym nedostatkom. 

Pripadne kontrola podvozka, geometrie, naprav, samozrejme test tlmicov. Uvidis co z toho bude.

Ako ulavu asi mysleli do buducnosti nejake zlavy na servis, pracu, material ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, vormen napsal:

Jestli si dobře vzpomínám na ten případ (jeden z mnoha) co byl v ČT, tak dle vyjádření znalce znamená jízda s podložkama pro auto konečnou a je zralý tak do šrotu. 

Ne, prohlásil, že jízda s podložkami je nebezpečná (nestabilita vozu). Pokud jde o poškození, způsobené jízdou s podložkami, tak byly prasklé horní dorazy tlumičů a později se můžou projevit třeba závady v uložení tlumičů... ale tam s tím chlapík najel 7000 km. 

Editováno: , autor: kozakm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty jo, to jsou amatéři, dostanou další příležitost své opomění napravit a stejně auto předají jako ok... Něchápu, že se neprojeli nějakou předváděcí, aby porovnali a pátrali. Jinak zvýšené rázy namáhají všechno, pájené spoje, plasty atd. Jestli jsi něco vyloženě neprolítl, nějaký schod, díru, tak by to snad mělo být ale ok. Zkontrolovat geometrii. Ono těžko žádat nějaké velké odškodnění, když auto je nejspíš v pořádku, alespoň na pohled. Myslím že první prohlídka zdarma by byla hezká, ale otázka je, jestli k takovým člověk chce ještě někdy jezdit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som pred 8 rokmi kúpil ročného Rapida liftback od chlapíka, ktorý ho vrátil po roku do leasingu, s odvôvodnením, že ho nestíha splácať. Ja som auto kúpil, malo 23 000 km, vizuálny stav perfektný, jazda na..... dal som ho do servisu ŠA a tam  auto zdvihli a nestačili sa čudovať, že na tlmičoch sú tieto bazmeky... dali dolu a jazda 100:1. Takže predpredajný servis žiadny, auto bolo kupované v Trnave.

Editováno: , autor: touareg3
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...