Přejít na obsah

Kamiq vs Scala


kopo123

Doporučené příspěvky

Ahoj, výber to je určite ťažký. Nastupovanie bude jednoznačne pohodlnejšie do Kamiqa, to je bez debaty, má ešte trochu vyšší podvozok, čo sa môže hodiť niekde na chate a tým to končí. Scala naopak vyzerá ako auto. Nižšie ťažisko, lepšia ovládateľnosť, mala by byť aj mäkšie naladená a v prípade diaľničných presunov bude aj spotreba lepšia, lebo aerodynamika sa okašlať nedá. Každopádne predprípava pre ťažné je dobrý nápad, lebo bez neho sa v budúcnosti už ťažné nebude dať osadiť.

Ja osobne by som sa pri výbere zameral hlavne na detailné porovnanie toho, čo jednotlivé autá majú vo výbave, lebo Ambition u jedného auta a Ambition u druhého neznamená to isté. Ani z ďaleka. Ak treba, dorovnal by som obe výbavy, resp. ak už je Scala o 2 tisícky lacnejšia, pozrel by som sa na to, že kam by som dostal ak tie eurá miniem na výbavu navyše.
Potom ešte môže hrať dôležitú rolu čas dodania.

 

Ale týmto to ešte nekončí. Určite by som požiadal o cenové ponuky aj ďalších predajcov. Zľava 6% pre ZŤP síce vyzerá dobre a poteší, ale takúto zľavu si dokáže vydupať aj bežný nie ZŤP zákazník. @kopo123na tvojom mieste by som určite oslovil viac predajcov aj z väčšej vzdialenosti (stačí im poslať kód vysnívanej konfigurácie), resp. pri tvojom rozpočte by som sa obzrel aj po iných značkách. Ja osobne by som totiž nedal takmer 20 tisíc za auto ktoré má iba trojvalcový motor. Určite by som sa podrobnejšie pozrel na ponuku všetkých kórejských značiek, a našepkám, že sú tri.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, pisateľ riešil čo kúpiť. Scalu, či Kamiqa. To bola pointa. Či to / Kamiq/ SUV je, či nie podľa mňa tiež rieši Škoda na svojich stránkach napríklad v obchodnej ponuke tu  https://www.skoda-auto.sk/news/news-detail/skoda-kamiq-nove-mestske-suv

Časť písaného zverejňujem ,, Modelom KAMIQ rozširuje značka ŠKODA svoju ponuku vozidiel SUV o tretí model určený pre európsky trh,,.

Ale ako som napísal vyše, ,,problém,, je iný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, asi stejně jako když si někdo u Scaly koupí paket pro špatné cesty, nebo u Kamiqu zase může vzít snížený sportovní podvozek. To už si musí každý zhodnotit zda to světlou výšku využijte nebo ne. Neboj, o tom jak funguje aerodynamika mám docela dobrý přehled, a jsou to 4cm. A širší pneu má jen u R18, z mého pohledu je to výhoda, pro někoho to může být opačné. A o tom to je aby si tazatel dal pro a proti k sobě a vyhrál co mu sedí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte,

 

v prvom rade veľké ďakujem za všetky Vaše názory. Posnažím sa to zhrnúť v nasledujúcich riadkoch. U predajcu som si dal pristaviť vedľa seba opäť Kamiqa i Scalu.

Takže prvá vec - ten kufor, ktorý sa zdal pôvodne veľmi malý, až tak malý nie je v tom Kamiqu (basa piva, kufre, či kočiar určite vojdu).

Čo sa týka vzhľadu a podvozku, pôvodne bol môj favorit Scala - pôsobila na mňa ako Octavia v lacnejšom prevedení, no predsa super! Avšak, keď stáli vedľa seba, bol to celkom dosť rozdiel čo sa týka podvozku (aj pri pakete pre zlé cesty u Scaly) a pri pomyslení na to, že by som s novým autom nedajbože škrkol podvozok pri ceste na chatu a potom mal hlavu v smútku... Taktiež pri pakete pre zlé cesty na Scale je tá medzera pri predných kolesách celkom "nechutná".

Rodinu som zobral so sebou tiež a jednoznačne na zadných sedadlách bolo viac miesta v Kamiqu.

 

Taktiež v rovnaký deň prebehla skúšobná jazda na Scale a hned na to v Kamiqu. Keďže doteraz som mal nižšie auto, Kamiq ohúril väčším pocitom bezpečia a trochou robustnosti - koniec koncov samotný pocit pri šoférovaní je tiež dôležitý. Zvýšené ťažisko a možnú nestabilitu na vozovke som nejako extrémne nepociťoval, samozrejme, že je rozdiel keď sedíte v Scale (ako starý otec povedal - skoro na zemi) a keď idete vo vyššom Kamiqu...

No a v neposlednom rade moja obava typu rovnaký motor v Scale a Kamiqu predsa bude asi lepšie ťahať v ľahšej Scale - tiež sa nepotvrdilo... Išli sme dokopy 5 ľudia a z môjho pohľadu okresná cesta s väčším stúpaním nerobila problém ani jednému autu. 

 

Takže nakoniec, vyšší podvozok (kvôli víkendovej chatke), väčší pocit bezpečia na ceste, viac miesta nad hlavou aj na zadných sedadlách, komfortnejšie nastupovanie a celkový dojem vozu pre mňa, človeka väčšieho vzrastu, rozhodol o tom, že cca 1500€ sa oplatí dať a vziať Kamiqa. Predsa, človek si nekupuje auto na 1-2 roky (aspoň nie ja). A ozaj, aby som nezabudol, Kamiq bude za cca 1,5 mesiaca (dokonca som nezostal len pri zľave zťp 6%). Scala by bola až vo februári, takže nové zimné pneumatiky na staré auto už nebudem musieť snáď riešiť. Príprava na ťažné tam išla, údajne bez nej po novom šupnú do techničáku do riadku, kde je "nebrzdený príves" nulu - toto mi povedali traja predajcovia a potom tam už legálne to ťažné nedostanem..

 

@e1.čo sa týka tejto otázky...Mazda crossover začína na 24tis., vo Vitare som mal hlavu doslova na strope (sedačka bola najnižšie) a Toyota Yaris Cross - no dozadu max. dvaja a miesta vnútri na zaplakanie z môjho pohľadu.... Ale to nie je predmetom tejto témy..

 

Na záver dodám, že od 21.9. Škodovka zdvihla základné ceny o cca 480€, takže chvalabohu, že som to stihol predtým.

 

Ešte raz ďakujem za super názory, no nakoniec som zobral to čo mi povedala priateľka a celá moja family ešte na začiatku v Júli, keď som začal rozmýšľať Scala/Kamiq - kúp si Kamiqa, predsa veľký chlap potrebuje veľké auto :-)

Editováno: , autor: kopo123
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

45 minutes ago, kopo123 said:

@e1.čo sa týka tejto otázky...Mazda crossover začína na 24tis., vo Vitare som mal hlavu doslova na strope (sedačka bola najnižšie) a Toyota Yaris Cross - no dozadu max. dvaja a miesta vnútri na zaplakanie z môjho pohľadu.... Ale to nie je predmetom tejto témy..

 

No, Mazda Suzuki a Toyota sú všetko japonské značky, ja som ale písal a kórejských, takže Kia, Hyundai a Ssangyong, pričom som ťa chcel nasmerovať hlavne k i30 v kombíku (tiež dávajú slušné ZŤP zľavy), prípadne k Tivoli Ssangyong Tivoli Grand ktorý sa so slušnou výbavou a ešte aj s automatom vojde pod 20 tisíc. Každopádne si sa rozhodol, tak ti prajem čo najskoršie dodanie auta a veľa kilometrov bez nehody, bez poruchy. 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 23. 9. 2022 na 17:35, Martab napsal:

Ano, jenže zde zazněla spousta tvrzení že Kamiq má vyšší spotřebu protože je to SUV, přitom samotná karoserie je vyšší asi o 2cm, zbytek je rozdíl ve světlé výšce a podélné nosníky které Scala ani mít nemůže...

Ještě je mezi nimi 0.02-0.03 rozdíl v cx (aerodynamika). 

Editováno: , autor: Twisted
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Scala má udáváno Cx 0.277 až po 0.320 kdy ty nižší hodnoty platí pro Style a další verze s prodlouženým sklem a zadním spoilerem. Kamiq má 0.296 až 0.336. Tedy zrovna u Ambition s klasickými dveřmi by jsem zásadní rozdíly nečekal v ohledu Cx. A zajímavé je, ze Scala má poloměr otáčení 10.2m a Kamiq 10.1m.

 

Kamiq

image.thumb.png.0a333b599e79f99e5a53376c6ab549a4.png

 

Scala

image.thumb.png.92bd02c508f42ceba9bdc614d4842540.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Můj rekord s Kamiqem:

3EFC774F-2726-4608-9D0C-C8D44BFBA3A0.jpeg.a3af094f116d31fc166598c17f3a2ffa.jpeg

 

Jinak běžná spotřeba 6 litrů, ale jezdím dost specifické trasy (krátké, anebo časté rozjezdy a popojíždění na 1. + 2. rychlost). Jakmile jedu delší plynulou jízdu, tak spotřeba padá vždy k 5 litrům.

Editováno: , autor: Rapid1.0
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 20. 9. 2022 na 0:38, Vojta.MM napsal:

Tak psát, že Kamiq je hnusná krabička.......to je věc osobního vkusu. Stovce lidí vč. mě se líbí Scala a další stovce Kamiq. Vzhled se opravdu nedá takhle doporučovat. 

je to můj názor. Kamiq je prostě ošklivý,ve stínu scaly.  A to že tazatel bude jezdit bahna jsem netušil nebo asi přehlédl, v tom případě asi kamiq a není o čem.

Ať slouží dobře !

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 25. 9. 2022 na 18:17, kopo123 napsal:

Takže prvá vec - ten kufor, ktorý sa zdal pôvodne veľmi malý, až tak malý nie je v tom Kamiqu (basa piva, kufre, či kočiar určite vojdu).

 

 

Skoro všichni poradili Scalu, vybrals Kamiqa, ale tak je to správně, musíš být spokojený hlavně ty :) Nicméně k tomu kufru, o kterém se tu také dost diskutovalo, tak s tím kočárem bych měl obavu. Když jsem poprvé dával kočár do Scaly, tak se mi skoro zastavil dech, protože jsem myslel že se tam těsně nevejde. Sklon opěradel ještě dost ukousne z podélného rozměru ve výšce cca 20-30 cm. Jen abys nebyl když tak překvapený.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kamiqa máme sice jako druhé auto v rodině, ale už několikrát jsme se s ním podnikli delší cestu a do toho kufru se vejde víc, než se na první pohled zdá. Kočár se v pohodě vejde na dno kufru, na něj jsme naskládali tašky s věcmi a hromadu různejch serepetiček pro děti a jelo se. Úplně v pohodě 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

85kW je hromada výkonu, pojede to dobře. Dřív tahali karavany i za favority apod. které měli kolem 50kW a mnohem horší koruťák.

Nicméně určitě nebude ráda převodovka. Automatická i manuální bude převodové ústrojí výrazně víc zatěžovat a dá se očekávat že pazvuky a špatný chod nastane při tahání těžkých vozíku mnohem dříve. Už tak taková MQ200 běžně píská a vydává pazvuky po 100K km.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...