Přejít na obsah

Dalnicni myto / poplatky v Polsku. Jak na to?


TOMUS

Doporučené příspěvky

Ahoj Vsem 🙂 

Na zacatku roku 2022 menil se v Polsku system placeni za dalnice. Hlavne se to tyka dalnici A4 Gliwice - Wrocław a A2 ve wielkopolsce. Pred rokem 2022 byly brany. Bralo se jizdenku (bilet) a jelo se dal. U vyjezdu se platilo a konec tecka. Dokonce bylo to dobre ale byly obcas velke kolony. Hlavne v Wrocławiu a Gliwicach. Ted' kolonu uz skoro neni, krome tech osob co neplati za dalnice. Ale je to opravdu maly procent lidi. 

Jdeme k veci.

Jak kupit jizdenku?

Ano jsou 2 moznosti.

1. Aplikace e-toll. Na zacatku roku a prvni dny roku ona nefungovala spravne. Brala penize jakhle chtela. Byl bordel na kolech. Ted' nevim, jak apka funguji. Doufam ze chyby opravili a apka funguji spravne. Kdyz neoplatis dalnici hrozi Ti pokuta ve vyssi 500 pln.

Pry auto pay z obchodu google play funguji dobre. Osobne tohoto jsem nezkousel. Auto pay plati taky pro jine dalnice v Polsku.

2. Koupeni jizdenky u orlenu. To spise jednoduchy zpusob na zaplaceni za dalnice.

Jedete na cepacke orlen v Polsku a rikate zenske nebo chlapeckovi ze chcete autostradovy bilet (dalnicni jizdenka). Musite rict kdy budete jet, odkud a dokud budete jet (vjezd a vyjezd). Treba rict presnou nazvu vjezdu a vyjezdu, kde budete vjizdet/vyjizdet. Nazvy vjezdu a vyjezdu jsou ruzne nez v google maps (GM).

Co ma delat a jak spocitat ktery vjezd/vyjezd bude spravny?

Treba se spocitat. Vjedu zde a patym vyjezde musim vyjet. 

Aby to lip rozumet tak napise priklad.

Mel jsem cestu k Krapkowic. zapnul jsem GM v AA, a tam mi ukazuji vyjezd 248. Na cerpacce rikam ze bude vjizdet v kleszczowie a wyjizdet na vyjezde cislo 248. Zenska z pokladny rika mi ze nema takoveho vyjezdu. Musim ji rict spravny. Stojim u pokladny a myslim ktery to muze byt. Driv doma kounul jsem na sousedni vyjezdy a jeden z nich byl na jejich tabulce. To uz jsem doma. Rekl jsem ze potrebuji na krapkowice. zenska mi prodala takovy bilet. Ale byl jsem chytry a kupil jsem na zpetnou cestu taky jizdenku (bilet). Musel jsem moc drzet vjezdu a vyjezdu aby nezaplatit pokuty. Pravda je takova ze jsou 3 dny na zaplaceni dalnici, ale nechci teho vyuzivat. Po 3 dnech je posilana pokuta. Jizdenka je jako ucet s obchodu. Ucet ma carkovy kod, ktery kamery vidi. Vypada to stejne jako u kamionu, naklad'aku. Nejlip to umestitna miste parkovaciho listku (parkovaci drzak). tehdy kanera vidi kod a bez problemu se jede.

jestli jizdenku nevyuzijete muzete ji vratit a penize zpet mate v kapse. Jizdenka je platna 2 dny - 48hodin.

Po koupi musite zkontrolovat:

- Kdy plati jizdenka - dny

  - Spravne Vase spz

- vjezd a vyjezd

- druh vozidla -> osobak (osobowe) nebo naklad'ak, kamion apod. (ciężarowe)

jako ukazani pridam svou jizdenku.    

 

https://etoll.gov.pl/

 

https://etoll.gov.pl/lekkie/e-bilet-autostradowy/e-bilet/

 

https://etoll.gov.pl/lekkie/kalkulator-trasy/wyznacz-trase/

                                       

JIZDENKA.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrá informace. Dík. Asi bych zvolil aplikaci. Doposud od zavedení systému e-toll jsem takto zpoplatněné úseky nejezdil. Každopádně je dráždivé, že současná vláda, která minulé vládě tolik kritizovala platební styk „na branách“, nebyla téměř 8 let schopna zavést efektivní, jednotný platební systém v celém systému dálnic v PL 😠

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toto je přesně důvod proč se Polsku většinou vyhýbám a raději plánují jiné destinace… Proste řešit kterým výjezdem člověk nejede a kterým sjede… Řešení přes aplikaci, aby si sama nečetla vjezd i sjezd by bylo super, no dle hodnocení (1.9 na GP a 1.8 na AS) to nevypadá, že by fungovala bezchybně…

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím, že trochu přehániš, že to je důvod vyhýbání se Polsku. Obecně jezdí se v Polsku velmi dobře a problém, o kterém se tady bavíme, se týká okrajové části silnic. Hněvám se, že v zásadě by měl existovat jeden jednotný platební systém. V praxi je však kromě dvou useku v systému e-toll na zbývajících 90 % silnic provádění plateb velmi jednoduché a nevyžaduje žádnou přípravu. Jen je to ze se platí "na vrátkách", které už tam být nemají. Možná to není nejpohodlnější, ale není to ani přehnaně problematické.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Skodzinek napsal:

...Hněvám se, že v zásadě by měl existovat jeden jednotný platební systém...

A to je ten problém, zaplatit na bráně, známku, nebo si pořídit "krabičku" pro načítání na automatických branách je prostě pohodlné a člověk nemusí řešit "kudy jede"... Co si pamatuji posledně, jak jsem plánoval dovolenou v PL, tak mi trvalo docela dlouhou dobu, než jsme vůbec zjistil, jak ten systém v PL funguje.

Nikde netvrdím, že by se v PL jezdilo špatně, jen to, že systém platby za zpoplatněné úseky je roztříštěný + ikdyž si stáhnu oficiální aplikaci, nemám jistotu že bude vše OK je problém...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V roku 2021 som presiel celym PL (vstup od Ostravy do Krakowa, potom do Warsaw, potom do Gdansk a k baltu, cestou spat do Wroclaw a spat do CZ k Ostrave) a ziadny problem nebol. Kde sa platilo, tak sa platilo na brane, hotovo. Cesty 100%, jazda tiez pohodova.

 

Skoda tej zmeny na Appku / listky z benzinky. Toto je krok vzad.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Skodzinek ja bych nerekl ze to kritizovala. Rekl bych ze oni toto chteli udelat sprawedlive cili jezdis hodne platis vice, jezdis vyjimecne platis jenom za ujety usek. Souhlasim se ze znamky by byly lepsi, ale kdyby apka byla dobre udelana a fungovala by dobre , tak i ona by byla jako dobre reseni.

 

@Martab v polsku na dnesni den je zpoplatneni je jen A4 usek gliwice - wrocław a A2 konin - stryków. U zbytku jsou brany nebo je zdarma.

Pro to napsal jsem teto vlakno aby Vam neco vysvetlit jak to funguji v polsku a kde se palti a za co se plati.

 

@deto V 2021 jeste fungovaly brany. To byla jina realita. Dnesni system placeni k konce neni krok vzad. Protoze u bran nema kolonu na x km nebo x minut stani. Vzdycky mas moznost zaplatit za dalnice 3 do zadu bez pokuty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...

ze začátku jsem se většímu "vnitrozemí" Polska vyhýbal, právě z důvodu, že jsem nevěděl jak to je, které jsou zpoplatněné a které ne, pak se jednou loni odhodlal, s tím že dojedu k bráně a budu brát lístek a ejhle, nic tam nedávali. Ptal jsem se Poláků v autě přede mnou, jak na to a ti mi odpověděli, že je potřeba mít apku, tak jsem ji před bránou nainstaloval a od té doby, pokud potřebuji, používám apku e-toll a naprosto v poho. Pokud jde o brány, pokud si nejsem dopředu jist, kterou budu najíždět, tak zastavím na place před branou načtu polohu a mám jistotu a výjezd neřeším, koupím ten nejzasší a jestli jeto na trase Wroclaw - Gliwice za 45 nebo 50 Kč je putna

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Treba jeste rict , ze komercni dalnice budou dal platne. Zdarma budou dalnice statni. Prace nad timto zruseni poplatku pokracuji uz v snemovne. Vlada chci aby od 1.7 zruseni poplatku bylo platne a zeby nikdo nemusel platit za statni dalnice. Uvidime ci se tohle podari.

 

@Malta ja jsem vzdy kupoval jizdenku na orlene a mel jsem klid. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • o 4 týdny později...

Ahoj, příští týden mám jet přes Polsko s dodávkou s vlekem a budeme mít celkovou váhu nad 3,5t. Je možné k placení dálnice u takové soupravy použít aplikaci e-TOLL PL? A pokud ano máte s tím někdo zkušenost? Aplikaci jsem si nainstaloval a když kliknu na "Nastavte jízdu", tak mi to vyhodí chybu "Žádné podmínky, které by umožnily konfiguraci odstartovat..." a že mám asi přiřadit vozidlo. Ale v té aplikaci se mi nedaří najít, jak vozidlo přiřadit. 

Zároveň když kliknu na "Fakturační  účty", tak to jen vypíše, že žádné fakturační účty nejsou přidruženy, ale zase žádné tlačítko, jak přidružit.

Jedeme na jachtařské závody a je to jednorázová cesta v úterý tam a v neděli zpět přes Ostravu zhruba do Gdyně. Kdyby byl i jiný způsob, jak dálnici zaplatit, tak si nechám poradit.

 

Předem moc děkuji za radu. Víťa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

na první část otázky neumím odpovědět, ale spíš si myslím že ne, neboť když otevřu apku e-TOLL PL TICKET vypadá to takto

337463882_Screenshot_20230630_071545_e-TOLLPLTICKET.thumb.jpg.e3442b0340b93f69219a75e75cadb73c.jpg

a tam jsem prostě klikl na koupit dálniční lístek a měl jsem možnost na výběr osobní automobil nebo motocykl (krom polí resgistrační značka a stát registrace vozidla). Nikde tam nemám nastavte jízdu, takže to bude asi jiná apka. V dalším kroku jsem už jen nastavil nájezd a výjezd z dálnice a to buď ze seznamu, nebo šlo zadat v mapě a pak už byl jen krok placení

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  @vita12  Platne jsou ještě dnes A4 a A2 (kousek) pro osobaky. Zbytek snad plati dal. Doporučuji zajet na orlen a zeptat se. Můžeš tam kupit jizdenku a mit klid. Jestli nezaplatiš za dalnice tak máš 48h nebo 72h na zaplaceni bez pokuty. Plati se na orleně

A1 je platna ale jsou tam brany. Plati se u brany a u brany bereš jizdenku.

 

Tir, naklad'ak, dodavka, maji vyše ceny za 1km na dalnici

 

https://etoll.gov.pl/ciezarowe/platnosci/stawki/

 

https://etoll.gov.pl/ciezarowe/platnosci/sposoby-rozliczania/konto-przedplacone/

 

https://etoll.gov.pl/ciezarowe/platnosci/jak-doladowac-konto-rozliczeniowe-w-trybie-przedplaconym/

Editováno: , autor: TOMUS
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, moc díky za reakce a rady.

@Malta Ano, mám jinou aplikaci, bez toho "TICKET". Kouknu tedy i na tuto.

 

@TOMUS Nad 3,5t počítám, že platit budu, ale musím jet dodávkou, protože v ní budeme v jachtklubu spát a potřebujeme sebou odtáhnout loď, na které budou kluci závodit. Pojedeme A1 a S6, takže tam by se tedy mělo platit na bráně, ale každopádně se zeptám na Orlenu.

 

Moc díky. Víťa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Pawouk změnil název na Dalnicni myto / poplatky v Polsku. Jak na to?

Ahoj, tak nakonec jsem měl tu správnou aplikaci. Bylo ale potřeba registrovat se na webových stránkách. Dělal to syn, takže moc podrobností nevím, jen že se tam musel poslat dopředu kredit. Musel tam poslat i fotky malého techničáku.

Aplikace běžela na druhém telefonu celou cestu a na placených úsecích to postupně odečítalo z kreditu.

Třeba to někomu pomůže :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...