Přejít na obsah

Projektorová světla


ntr23

Doporučené příspěvky

Twisted: Proč by to mělo být dobře? Není přece důležité, co je uvnitř za střeva, ale jak to svítí. Pokud bude náhradní zdroj dobře fungovat po stránce barvy světla, světelného toku i geometrie, nevidím jediný rozumný důvod, proč by se s ním nemohlo jezdit. Jestliže nebudou oslňovat a budou líp svítit, ať jsou to třeba tři LED na destičce. Pokud to povede k větší bezpečnosti provozu, je to naopak správné. Stejně tak z hlediska vlivu na životní prostředí je obecně lepší provést jednoduchý upgrade než jinak funkční věc vyhodit a pořídit novou.

 

V některých evropských zemích je možné nechat si za malý administrativní poplatek světla s náhradním zdrojem úředně přeměřit a když svítí v souladu s normou, dostane člověk štempl a může legálně jezdit. To je IMO správný přístup. Ne buzerovat s předraženými homologacemi kdečeho a dogmatickým lpěním na zbytečnostech, jak se to děje u nás.

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejsem přesvědčen o tom, že budou svítit jak mají. LED světlomety bývají složitější konstrukce, musí se na příklad řešit problémy s chlazením (které může být i aktivní). Z nějakého důvodu žádná automobilka nevezme halogenový projektor a nestrčí do něj tři LEDky se 4000 lm, a naopak i některá dražší auta zůstávají na poloviční hodnotě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tomto konkrétním případě pravděpodobně nebudou svítit, jak mají, když má zdroj 4000 lm a světlomet nebude mít samonivelaci a ostřik :). Šlo mi o to tvrzení, že automobilka něco nepovolí a že je to tak dobře. Obecně vzato je dobře to, co z hlediska funkce odpovídá rozumně nastavené normě. Zbytek je jenom něčí pohodlnost nebo, což je ještě horší, penězovod od občanů do soukromých kapes (typický model, kdy je někdo nucen pořídit si pro svou činnost za nehorázné peníze něco, co dělá jenom pár vybraných "certifikovaných" firem, obvykle nějak napojených na toho, kdo nařízení prosadil).

 

LED světlomety jsou posledním výkřikem techniky a obvykle mají pokročilé dynamické funkce, proto jsou složitější konstrukce. Nahradit vláknovou žárovku jiným zdrojem světla není nic převratného a žádné nové funkce to nepřinese. Pokud to bude dobře svítit a nebude to oslňovat, osobně bych byl za jasně daných podmínek pro. Ale v ČR jde stejně jenom o zbožné přání - my spíš budeme zase papežštější než papež, jak je u nás zvykem. :mellow:

 

Mimochodem, když teď koukám do specifikace použitých čipů, vychází mi při 6 čipech na žárovku v součtu 1440 lm, což se udávaným 4000 lm ani náhodou neblíží... :unsure:

Editováno: , autor: JayBee1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jay, máš asi pravdu, lebo dokonca tie moje mali u predajcu na stránke písané 48W a 6000lm!!! Ale ako poznám čínskych výrobcov, tak vždy klamú bombastickými parametrami! Tak som sa aj telefonicky informoval, ale predajca nič nevedel(ani to, že sú Canbus), ale ma ubezpečil, že ak to bude veľmi svietiť bez problémov ich môžem vrátiť (veď to aj tak do 7 dní). Keď som ich otvoril, tak hneď prvé som si na tých Canbus krabičkách všimol, že 16W, čo bolo podstatne menej než predajcových 48W! Keď som pozrel manuál tak tam bola teplota farby - 6000k a svetelný tok - 1600lm! To sú pravdivé údaje a s tými 1600lm a aj peknou ostrou krivkou orezania (to robí čočokvý svetlomet) si myslím, že je to bezpečnejšie riešenie než riskovať, že niekoho zrazím, lebo som ho neskoro zbadal!! Čo som už viac krát zažil, že nebolo s tými zažltlými "petrolejkami" poriadne vidno!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Číňan v parametrech lže, až se mu od huby práší. Tady by měly být použité Philips Luxeon Z ES LXZ2-5770 (5700 K) nebo LXZ2-6570 (6500 K) - při 3V, 700mA a 85°C je typický sv. tok čipu 240 lm a efektivita 125 lm/W (datasheet zde). Žárovka H7 má normovaný světelný tok 1500 lm. Jak si asi v porovnání s klasikou povedou LED náhrady s cca stejným světelným tokem? To by chtělo foťák na stativu, nastavit clonu a čas napevno a udělat fotku s žárovkami a potom s LED. Mám chuť něco na Alíku objednat a otestovat. Jenže u projektorů s natáčením existuje u čínských ballastů nebezpečí, že odejde jednotka v reflektoru... :unsure:

 

Hmm, petrolejky... Co by potom měli říkat vlastníci předface clonkových projektorů se špinavou čočkou. :angry:

Editováno: , autor: JayBee1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Tak se musim podelit o info ze jsem Roomstra 2008 zbavil tech nesviticich natacecich projektoru a nahradil ho novymi svetly Hella s H4. Sviti to nadherne a konečne si jizdu v noci zase uzivam. Cornering jsem zachoval plne funkcni. Kdo uvazuje o tom ty H7 prekopat na H4 tak bezte do toho. Nelituju ani jedny koruny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • o 1 měsíc později...
  • o 4 týdny později...

zdravím, Roomstera máme druhý den, takže zatím hledám,bádám, ale potřeboval bych poradit: našel jsem v návodu, že u pojistek pod volantem se dá aktivovat denní svícení. přepl jsem spínač, a skutečně vepředu ale i vzadu svítí "něco" mám vepředu čočky a svítí to vedle nich něco jak parkovačky? Nepřijde mi, že to nahradí denní svícení?  Mlhovky mám také, funguje i přísvit do zatáček, čekal jsem že, denní svícení bude právě zde?  Je to rok 2006...

díky za radu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Roomster z roku 2006 nemá denní svícení v mlhovkách a nemá ho ani samostatně v hlavních světlech. Pokud je vybaven spínačem denního svícení, pak se po startu zapínají potkávací světlomety v "denním" režimu. To znamená, že musí svítit zejména čočky (vedle nich jsou obyčejné parkovačky).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...