Přejít na obsah

Škoda Rapid 1.0 TSi 81kW MR2018 - zvuk "oddechování" a pulsování hadice od vyrovnávací nádržky k čerpadlu


CzechDave

Doporučené příspěvky

Zdravím,

řeším teď zajímavou záhadu na svém Rapidovi. Při volnoběhu slyším zvuk, který bych popsal jako pravidelné pomalé oddechování zhruba z míst, kde jsou rozvody. V rytmu tohoto zvuku kolísá mírně tlak v hadici, která jde od vyrovnávací nádržky směrem k čerpadlu chlazení plnicího vzduchu / vodnímu čerpadlu, je to jako pomalé pulsování tepny. Když tu hadici stisknu, připadá mi, jako by v ní bublalo. Jednou skokově klesla hladina chladicí kapaliny ve vyrovnávací nádržce pod rysku Min - ale to s tím může, ale taky nemusí nijak souviset.

Mám podezření, že by mohlo být něco s čerpadlem chlazení plnicího vzduchu (může být odrbaná vrtulka, takže kapalina se s čerpadlem přetlačuje a proto ten zvuk a pulsování) nebo přímo s chladičem plnicího vzduchu (voda by tudy mohla mizet do sání, to by ale nevysvětlovalo ten puls). Motor se nepřehřívá, běží tiše a naprosto pravidelně, VAG diagnostika nic nehlásí, na víčku olejového hrdla není žádný šlem, kapalina je čistá, z výfuku jde bílá mlžka jen několik sekund po nastartování a jen v mrazech u studeného motoru, takže bych neřekl, že by kapalina mizela do oleje nebo do spalovacího prostoru. Systém se netlakuje víc, než je normální u zahřátého motoru.

Je moje podezření správné?

Díky za tipy!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidávám update. "Oddechování" má souvislost se škrticí klapkou, syčí kolem ní vzduch nasávaný do motoru. Na klapku se budu muset blíž podívat, nikdy jsem neslyšel u jiných mých aut, že by to takhle syčelo. Myslím, že to neuškodí, možná bude i zakarbonovaná a aspoň ji v takovém případě vyčistím.

Mizení chladicí kapaliny - domluvil jsem se se škodováckým servisem, aby auto natlakovali a okoukli. Zjistili, že se rosí intercooler, takže můj tip na něj výše byl správný. Čili bude nutné jej vyměnit, nalít novou kapalinu a odvzdušnit... Mám z toho trochu obavy kvůli komplikovanému chlazení s více okruhy, servis na to má přístroj. Možná to přenechám servisu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A je syčení víc slyšet při akceleraci (s otevřeným oknem)? Na 1.2 TSI mi prasklo těsnění mezi přírubou sání a škrtící klakpkou a taky to nejdříve lehce, pak více syčelo při plném plynu a nakonec tlak v sání těsnění úplně vyhodil a auto padlo do nouzáku.

obrazek.png.31dbb86d4972af24e2eae0a2f64f4482.png

 

 

Editováno: , autor: Lancelot
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jsem to blíž nezkoumal, ale tuhle možnost zatím nevylučuju. On se ten zvuk při volnoběhu houpe, ale otáčky motoru jsou stabilní, takže jednou z možností může být z nějakého důvodu rozhozená regulace klapky, která cyklicky přivírá a otevírá třeba právě kvůli úniku vzduchu, aby udržela konstantní otáčky motoru. Uvidím, až to rozeberu :). Při akceleraci jsem to neposlouchal (mám na prd sluch, takže bych stejně nic neslyšel) a moje "diagnostické ucho" - kamarád s výborným sluchem, kterého při opravách občas používám jako živoucí stetoskop - je do konce týdne v zahraničí. Diagnostika žádný problém v sání zatím nehlásí.

O víkendu stejně budu měnit svíčky, takže na tu klapku mrknu aspoň takhle, jestli jsou všechna těsnění OK a jestli je čistá.

 

Editováno: , autor: CzechDave
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Follow-up update: intercooler vyměnil škodovácký servis, dostal jsem slevu na práci i originální díly, takže ve výsledku to nebyla taková darda. Kapalina je už v pohodě. Oddechování opravdu souviselo s klapkou, po výměně intercooleru už to nedělá. Jakou to má souvislost netuším. Auto je nyní zase OK :).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...