Jump to content

Kontrola dotažení šroubů přestavovače vačkového hřídele

tom01

Recommended Posts

@tom01 ano chápeš správně zkoušel sem je dotáhnout a už nešlo, s naším nájezdem bych se toho zatím asi moc nebál, zkontrolovat jestli není olej v rozvodech, jinak by to mělo být ok, co sem se bavil dneska s technikem v AS říkal, že většinou jsou to motory 1.2  nájezd 200tis vic olej v rozvodech a když to člověk neřeší (nezkontroluje) vypadnou šrouby... :)

• Díky 1

• 2 weeks later...

Utažení šroubů na přestavovači vačky jsem kontroloval dva roky zpátky a všechno bylo v pohodě (po dvou letech a 21 000km).  Není potřeba kvůli tomu sundávat trubku vedení vzduchu.  Akorát bylo potřeba otočit klikou, abych se dostal k jednomu z těch pěti šroubů.

@shmaicNe, není to stejné téma.  Tam se mluví o šroubech, co drží vačkový hřídel (pod víkem ventilů).

P1210220.JPG

P1210217.JPG

• Pozitivní 1

• 4 months later...

Chci si koupit bazarovku FIII a z tohodle mám trochu mrákoty. Myslel jsem si, že se na tuhle kontrolu vyprdnu, ale vypadá to, že se nejedná o zas tak vzácnou závadu tohoto motoru.

Nemusí se tedy vyndavat ani sání, stačí odmontovat jeden šroub, uvolnit dvě sponky a z boku kryt vytáhnout? Neví někdo, zda to při výkupu v áčkách či bazarech ze Škody Plus automaticky kontrolují? Velmi mě zaráží, že to není v servisním plánu prohlídek i přesto, že tato závada dokáže zničit motor.

Dobrá no, tak uvidíme, v bazaru se na to poptám a kdyžtak to nechám zkontrolovat až během prohlídky v servisu. Je fakt, že se aut s tímto motorem prodá spousta a pochybuju, že by to byla běžná kontrolní činnost. Automechanik nejsem a při své šikovnosti bych to tam určitě nedal zpátky 😄

• 3 months later...
V 16. 4. 2023 na 22:22, Míša napsal:

Jinak pro info, na šrouby přestavovače je TPI, ale kontrola předepsaná opravdu není. TPI mluví jen o tom, že když se to podělá, má se to vyměnit, tedy komplet přestavovač, kryt, šrouby a také rozvody, ale ty jenom pokud jsou poškozené nebo zaolejované.

Prosím nemáte někdo to tpi nebo alespoň jeho číslo ,název nebo indentifikator?

Edited by zwan

• 1 month later...

Tak bohužel mne potkala tato nepříjemná závada cca 2 týdny zpět u mé Fabie rv. 2018 /60k km. Chvilku po startu motoru se z něj začaly ozývat silné bouchavé zvuky. 

Nechal jsem odtáhnout do servisu, tam mi řekli, že se uvolnily šrouby na přestavovači a že je třeba ho dle TPI vyměnit - rozvody byly ok. 

Vzhledem k tomu, že jsem měl cca 1-2dny po záruce tak mi to škodovka uznala na kulanci až na nějaké drobné. 

• 6 months later...

Škodovka se k tomu má následovně...

V záruce je asi vše jasné, pakliže máš pravidelné servisy. V jiném případě, je to na výrobci zda to uzná.,

Po záruce... do 5 let/150000km je možnost kulance od výrobce plus podmínky výše.

Potom už je to standardní komerční zakázka.

Kulance je dobrovolná spoluúčast výrobce na opravě a nevztahuje se na všechny opravy, resp materiál a práci.

• Pozitivní 1

• 6 months later...

Keď kontrolujete dotiahnutie skrutiek - ako to robíte ? Podľa manuálu sa doťahujú na 8Nm+45°, takže povedzme že ak ich skontrolujem momentovým klúčom nastaveným na 10Nm malo by to stačiť ? Doteraz som kontroloval len klasickým L klúčom či niesu úplne povolené (plus som ich označil farbou aby som videl či nieje farba prasknutá a teda či sa nepohli), no to nieje asi najideálnejší postup.

Moje auto z 2019 má 140k km a neboli uvolnené - inak zaujímavé že niektoré prestavovače z foto sú matné a iné lesklé, majú teda inú povrchovú úpravu a možno aj iného výrobcu.

IMG_5961.JPG

Ak sa tieto skrutky doťahujú na moment+uhol (8Nm+45°) tak sa pravdepodobne jedná o TTY skutky (torque to yield) a teda sa vždy po povolení musia kúpiť nové, nesmú sa dotiahnuť 2x. A čo som sa dočítal tak tie skrutky by mali byť nejak podlepené už z výroby, alebo na sebe majú lepidlo keď sa kupujú nové ?

Edited by Dendooo

Tak úprimne nechcem mať problém ak sa niekedy bude musieť prestavovač napr. vymeniť alebo pretesniť. Radšej kúpim nové šróby a vymením ich ak sa už majú podlepovať. 

Osobne mám problém 2x použiť TTY šróby hocikde, ale viem že niekto nerieši a "recykluje" aj šróby hlavy, ojníc... Ja som na to alergický.

bud alergicky na co chces , ale hladaj radsej vo veciach rozum

su to pojebane sestky srobiky ktore drzia dekel nic viac , vykrutia sa vibraciami aj to nie vsetky , niektore maju na sebe lep ine nie , keby ma kazdy onanovat nad takouto blbostou ako nad raketoplanom tak nedojdeme nikde ... som zvedavy ci aj na naprave a inde vymenis vsetko ako patri kedze v koncerne 80% skrutiek sa ma menit ... chora doba , chore postupy , len dokola vyrabat a minat suroviny 

Edited by suri.
  • Pozitivní 3
  • Negativní 1

Nič v zlom, ale podľa toho potom vyzerá CZ/SK vozový park. Ak človek nekúpi nové auto alebo auto do 2r ktoré ešte nenapadol kutil/šetrič tak sa nestačí čudovať čoho sú ľudia schopní a aké škody dokážu napáchať.

Ide o rozvody a tam mením vždy všetko za nový diel, aj 6-tku šróbik. Ak na auto nemám tak ho nekupujem, šetrenie pár eur na podobných veciach je extrém.

• Pozitivní 1
  • Negativní 3