Jump to content

2,0 TDi 142kW - Spotreba oleja

KodiaqKE

Recommended Posts

Zdravím,

po prejdeni 9850km mi auto vyhodilo hlášku doplnte olej. Skontorloval som podľa mierky a hladina bola na minime. Každý motor má určitú spotrebu oleja, ale po 10 tis km 1 liter sa mi zdá celkom dosť.  Neviem či je to vlastnosť týcho 142kw motor, alebo ... podelte sa 

IMG_0454 (1) (1).jpeg

Pokud máš auto po novotě, tak olej nebude 100% všude. 

Spíš teď dolej a pak hlídej.  I první km po opravě- GO motoru zmizí olej rychlejc.  Až si vše sedne, mělo by to bejt lepší. 

A hlavně není ještě v návodu spotřeba oleje 1 litr na 1000 km?

• Pozitivní 1

Silnější 2.0 TDI mají problémy se zvýšenou spotřebou oleje už delší dobu. U předchozí verze, 147 kW, to je už dobře známá věc. Věděl to i koncern, původně se očekávalo, že s tím s novou generací (142 kW) výrobce něco udělá. Jenže se zjistilo, když už teď tyhle nové motory jezdí, že s tím výrobce po technické stránce neudělal vůbec nic. 

V praxi to znamená, že je to o štěstí. Buď máte v autě motor s dobrým, nebo špatným souběhem výrobních tolerancí jednotlivých dílů motoru a podle toho je spotřeba oleje malá (nepostřehnutelná), nebo vysoká, byť stále pod limitem pro uznání reklamace.

Kolega přesedl z Kodiaqa 147 kW do Kodiaqa 2 142 kW a místo původního 1 litru na 5 t km to je prý 1 l na 4 - 5 t km. Já to v Superbu 147 kW mám 1 l na 4800 - 8000 km. Je hodně znát, jak moc těžkou nohu na plynu mám.

Při spotřebě 1l oleje na 10 tkm a ceně oleje 300 kč/l to dělá ve vícenákladech 2,7 kč/100 km. Při 2l/10 000 km >> 5,4 kč/100 km. Čili pokud to výrobce dělá větší vůle >> snížení tření kvůli úspoře paliva, tak pak to asi smysl dává. Otázkou je, co ta spotřeba olej udělá s filtrem pevných částit a nespalitelnýma zbytkama v něm.

• Pozitivní 1