Jump to content

Chování brzdových světel při použití tempomatu a autohold

Jan Staníček

Recommended Posts

Vzhledem k tomu, že při řízení se dost těžko sleduje kdy svítí brzdová světla, dovolil bych si následující dotaz.

Kdy přesně svítí brzdová světla při následujících situacích ve vozidle s automatickou převodovkou:

- Když mám zařazeno "D" a zastavím (při aktivaci autohold)

- Když mám aktivovaný tempomat a auto zpomaluje - je rozdíl když začíná brzdit, nebo zpomalí bez použití brzd?

Jde mi o to, jestli jsou brzdová světla přímo spojená s pedálem brzdy, nebo je za tím nějaká další logika

Díky moc.

Pokud auto zastaví na Travel asist, nebo při Autohold tak svítí. Stačí aktivovat parkovací brzdu a zhasnou, auto dále stojí.

A u íVéčka se rozsvítí při sundání nohy z plynu pokud je aktivovaná rekuperace (režim B).

Edited by Mira96
  • Díky 1

měla to O III od začátku, proč by to neměl mít Superb III, pokud ti není líto pneumatik, tak to vyzkoušej ... protože finálem jsou varovné blinkry... kdysi to zkoušel a natočil @Maverick

nicméně stačí i Googlit, V lednu 2010 vstoupila v Evropě v platnost nová legislativa pro dynamická brzdová světla, která stanovila signál nouzového/krizového zastavení (signál pro krizové brzdění). Ten je složen z blikajících brzdových světel a následně aktivovaných výstražných světel (všechny blinkry). Jde o standardní výbavu, takže se za ni nepřiplácí, což potvrdili zástupci BMW i Škoda Auto.

Systém všeobecně funguje tak, že při krizovém brzdění začnou zadní brzdová světla blikat a krátce před zastavením / po zastavení vozidla se aktivují ještě výstražná světla. O tom, že vaše brzdová světla blikají, nejste jakožto řidiči nijak informováni.

Edited by Petr Svetr