Jump to content

Hluk odvalujících kol Combi RS TDI 147kW

Marsonic

Recommended Posts

Ahoj, asi měsíc mám čtyřkovou Octavii Combi RS 2.0TDI r.v.2021 na kolech 235/40 R19, pohon na předek.

Hned při první jízdě mě zarazil ohromný zvuk odvalujících se kol. Když auto stojí, je krásně tiché, jakmile se rozjedu tak to od kol hrozně hlučí.

Myslel jsem, že to bylo gumama, vpředu byly nějaké číny vzadu původní originály Bridgestone z roku 2021.

Gumy jsem vyměnil za funglovky Hankook Ventus 235/40 R19 a změna se nekonala.

Nemyslím si tedy, že by to bylo gumama. Už na hladkém asfaltu je ten hluk od kol výrazný, na hrubším už je to skoro nesnesitelný. Mění se to tedy s typem asfaltu, tak si nemyslím, že by to měl být nějaký mechanický problém. Přijde mi to auto jako totálně neodhlučněný.

Jaký máte se čtyřkovou Oktávkou zkušenosti? Já s jinou nejel, tak nemám srovnání.

Je to chyba u mého kusu nebo vlastnost čytřky?

Pomohlo by odhlučnit podběhy vpředu a vzadu?

Ahoj jezdím rok 4 před FL. Mám 17 kola 205/55 auto je za mě vážně hodně tiché, až nečekaně. Proti trojce o světelné roky (s tou jsem za 5 let najel pres 300T). Jestli chceš napiš mi sz a mužem se někde potkat, třeba budeš odněkud kde jezdím.

Taky nemám problém s hlukem od kol. A to ani s letními, ani zimními pneu. Pokud je to závislé na druhu asfaltu, tak to MUSÍ být pneumatikami. Asi ti nezbývá nic jiného, než si někoho s OIV najít a vzájemně si ta kola na zkoušku na chvíli vyměnit. Ale zvaž i pouhou projížďku s někým jiným v jeho OIV. Třeba zjistíš, že to má také hlučné a tím pádem je to pouze tvůj subjektivní dojem. 

Ako písali kolegovia predo mnou, Asi to vyriešiš jedine porovnaním s inými vozmi. My ti vieme dať iba subjektívne dojmy. Napr. za mňa - mám liftback na 17tkach. Bol som na predvádzačke benzínovej RS combi (benzín). Žiaľ neviem, či mala 18tky alebo 19tky, ale mne subjektívne to v tom aute omnoho viac hučalo resp. dunelo. Vtedy som to skôr pripísal veľkému prázdnemu kufru. Ale mohlo to byť kľudne aj od pneu.

Čítal som niekoľko vlákien kde sa riešilo aj odhlučnenie podbehov. Niekto písal, že to dal a že to za nestojí, íní si zas rozdiel pochvaľovali. Čiže opäť - subjektívna záležitosť. Ja podbehy zvažujem už dlhšie (ale najprv tuhšie tlmiče :) ). Miera hluku aj u mňa veľmi záleží od kvality povrchu.

Ano, Octavia 4 je od podvozku hlucna. Na mojej RS su povodne pneu Bridgestone Potenza S005 a tie hluk iba znasobia. Mam taky dojem, ze na zimnych (tiez Bridgestone) bolo hluk nizsi.

Vytlmit podbehy moc nepomoze, skor cely spodok. Nemas ale nahodou nespravny rozmer pneu? Ja mam 225/45, sirsie sa tusim nedavali.

Příteli okřídleného šípu,

pro: Marsonic. V zaměstnání krotím osobní automobily, níkladní automobily, bagry, a speciální nákladní automobily. To je dost hluku někdy. Když potom přesednu do své O4, je to šepot květin. Ale jistě, pneumatiky hrají na vozidle důležitou úlohu. Ale Tobě jde o hlučnost pneumatik. Tak to by Tě měl zajímat valivý odpor pneumatik. Čím menší budou mír valivý odpor tím by měly být tišší. Ovšem taková pneumatika potom může mít ty další vlastnosti horší.

• Negativní 1

Vlivů může být víc. Píšeš "nové pneu", tak problém s vyvážením, otrhanými hranami a já nevím čím asi nemůže být. Může to být dost dobře tím, jaký se v místě používá asfalt. Nedávno byla móda "tichého asfaltu", chce to číst místní plátky, kde by měl být. Taky je třeba správně nafoukat (a změřit), dát tam nějakých -0,2 bar. 3.0 bar a podobné jsou fakt šílená čísla.

Asfalt dokáže dost. Mame v jedny obci kousek od nas asfalt a tam, kdyz jsem jel tak jsem myslel ze mam skoro prazdny kolo. A ejhle kolo v poradku a druhej den s jinym autem zvuk stejnej 😀

V 3. 5. 2025 na 8:53, ČudlR napsal:

LubosH1 presne tak max origo rozmer je 225/40 r19. Ten rozmer co pise Marsonic (235/40 r19 ) je rozmer na trojkovyho superba 😉

mám tam překlep, gumy jsou 225/40 R19, tak jak mají na O4 být.