Přejít na obsah

Navigace a CAN 1.6 vs CAN 2.0


Doporučené příspěvky

Jestli to teda bylo na mě, tak tady úplně dole je popsáno finální zapojení: https://forum.skodahome.cz/topic/122948-swing-do-f2-předfl/

A teď jak jsem to vyndával z auta nedávno, tak jsme koukal, že přes to relátko jak tam píšu byl zapojený i ten převodník, tudíž i ten se vypínal vytažením klíčku ze spínačky = přerušila se v ten okamžik CAN komunikace rádia s autem.

 

Je to zvláštní, že to 2 měsíce chodilo a najednou z ničeho nic to vybije baterku. Mě to baterku vybíjelo hned první noc, co jsem rádio a převodník zapojil. 

 

Jinak origo rádio jako třeba Dance jde právě znovu zapnout i po vytažení klíče ze spínačky, hraje pak ještě asi půl hodiny a až pak se sám vypne (ale nevím jak v zamčeném autě, to mě nikdy nenapadlo ani zkoušet :D). 

A to rádio umí zobrazit přes převodník i věci z climatronicu ?? Já climatronic nemám, takže mě to ukazovalo jen vnější teplotu, tu měří čidlo a data z toho jsou pak na CANu. A displej climatronicu + palubní pc (a nebo rádio z faceliftu) jí proto zobrazují.

 

A odběry jsem taky měřil, hodnoty už si samozřejmě vůbec nepamatuju.

Jen hned po zamčení auta je větší ještě, a po pár minutách to klesne na minimum.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výborně, díky za link! Mě napadlo odpojit z Quadlocku stálých 12V a nechat jen spínaných 12V. Leč u mě do Quadlocku vede jen stálých 12V na pin 15 z něj je na pin 16 propojka drátem. Tudy tedy cesta nevede. Jinak pro ty, co by chtěli vypinovat Quadlock, tak z boku je takový růžovo-fialový bazmek, ten je třeba vytáhnout pinzetou a pak teprve vypinovat piny vypichovátkem, v nejhorším možná sponkou.

 

Autorádio možná baterku vybíjelo celou dobu, 1) jak se jezdí každý den i o víkendu, tak jsem si toho nevšiml protože 2) bylo léto a vyšší teploty, teď, jak se ochladilo, tak výkon starší baterky poklesl. Baterka byla včera nabitá na 12,5V, když jsem zahájil laborování. Na první pokus se rádio uspalo, po asi minutě klesl proud z 0,6A na 0,120A. To už se pak ale nedařilo zopakovat, proud byl stále 0,6A a později až 0,7-0,8A. Zkoušel jsem i reset rádia. Rádio každopádně nepotřebuje stálé napětí, stanice si pamatuje.

 

Takže se objednám k autoelektrikáři, ať to udělá taky přes relé. Manuální zapínání mi nevadí.

 

Těmi věcmi z Climatronicu myslím jen vnější teplotu. A pak jde ještě informace o rychlosti-GALA, to je super. FII předFL má vše jinak, i informaci o zpátečce, takže se samotným převodníkem nejde couvací kamera a nejdou i ty hodiny. Jak se to vrazí do CAN 2.0 passatu, chodí to OK.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To propojení PINů 15 a 16 je standart, to je myslím to propojení svorky 30 a "SAFE" že. 

Stanice si to pamatuje dokonce i po vytažení z auta, co jsem těď měnil za to rádio DANCE, tak na něm bylo uložené nějaké BBC radio a další anglické stanice. :D

 

Třeba by to šlo vymyslet i lépe s těma relátkama, nejsme žádný velký elektrikář, k výsledku jsem došel víceméně metodou pokus-omyl. 

Myslím, že ideální by bylo, kdyby se rádio samo zaplo jakmile do něho přijde proud - sepnutí relátka otočením klíče do první polohy, a vyplo se vytažením klíčku ze spínačky. Zkrátka aby výchozí stav rádia byl vždy "zapnuto". Věřím tomu, že přepájením někde na zdroji, ve zdroj rádia by to určitě udělat šlo, ale zkrátka nejsem elektrikář. 

 

A ta funkce GALA mi na Swingu taky chodila pěkně, to DANCE se v tomhle chová tak nějak zmateně co jsem vysledoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem po autoelektrikáři. Vypinoval z Quadlocku piny 15 a 16 a místo toho tam přivedl drát z nové pojistky, který je živý až po otočení klíčku do polohy I - svítící kontrolky na přístrojovce. V ten okamžik se zapne rádio, po vypnutí motoru se ihned vypíná. Relátko prý nedával. A prý to ani nejde udělat, aby rádio hrálo ještě s klíčkem v zapalování. Mě to ale nevadí.

 

Zkoušel i čínský CAN BUS "adapter simulator decoder", jak mají ťamani napsáno na Aliexpressu a ke kterému ví kulové. Prý to nefunguje (chtěl jsem rozběhat kameru). Těžko říct, zda čte can bus a do rádia posílá analogové signály a je to tak určené pro jiná rádia, než je v popisu napsáno (RCD 330+) nebo to z analogových 12V kóduje do CAN BUS informaci. Nikde jsem info nenašel. :-/

 

CAN BUS cosi na Alíku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten CAN BUS decoder simulator je zvláštní, ty 2 vodiče označené jako CAN by přece měli být zakroucený do sebe, pro správnou funkci. Ale koukám že to tam takhle mají i utěch ostatních převodníků a krrabiček.

A nechodí ty data z toho zas nejdřív přes gateway a pak až do rádia, jako u těch parkovacích senzorů na CANu 2.0 ?? Ale nevím, jen tak tipuju.

 

Mě to přestalo hrát až po vytažení klíčku, ale tak asi to připojil na něco jiného. A co to zapínání teda, zapne se rádio samo nebo je potřeba zapínat vždy ručně ??

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Pánové mám taky podobný problém. Mám fábii 2 předface a měl jsem rádio dance. Dal jsem tam teď amundsen a rádio funguje normálně jen ho musím zapínat a vypínat ručně. Někdo tvrdí že musím koupit ten převodník a někdo zase že prej stačí jen přivést kabel se střídavým plus a někdo zde že prej musím měnit i ten gateway. Nemám žádný parkovací sensory ani maxidot. Potřebuji jen aby se zapínálo a vypínalo s klíčem. Jak to udělat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omlouvám se pokud jsem tu pohoršil nějak společnost jen jsem se asi očividně zbytečně nechal vyděsit. Už to nebudu řešit jelikož mám kolem sebe "odborníky" A s pánem Milhausek jsem již domluvený a nechám to udělat u něj jelikož je to jediný který vím o čem mluví. Takže pán Milhausek určitě s váma počítám ;-) Děkuji za objasnění situace :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...