Jump to content

Vyhybky

cartmanko
 Share

Recommended Posts

Tak ma v prvom rade zaujima ako funguju vyhybky a ako sa napajaju.

Vyvediem normalne signal z radia /plus a minus/ a privediem ho do reproduktora a z reproduktora vyvediem tie iste kable do vyhybky a z tej vyvediem dva kable pre vyskac?

Alebo je viacero druhov vyhybiek?

Logiku by mi to davalo ak by signal z radia isiel do vyhybky a z tej by sa rozdeloval k jednotlivym typom reproduktorov.

Mam na zadnom plate stredobasy a ak mam vhodny typ hudby tak zahraju naozaj pekne a hlboke basy.

Ak vsak je hudba kde je aj vela vysok, tak uz nezvladnu skoro nic.

Preto by som chcel do tých stredobasov priviest iba stredobasy a vysky cez vyhybku dat niekde na plate do domcekov.

Na radiu sa mi nedaju nastavovat osobitne vysky a basy pre kazdy kanal. Viem to nastavit iba spolocne pre vsetky.

Chcem vsak rozmyslat do buducnosti a v svojich planoch mam aj subwofer ci uz aktivny alebo pasivny a zosilovač.

Zosilovač potom nahradza vyhybky?

Alebo signal ide do zosilovača a odtiaľ do vyhybiek?

Ďakujem

...jj....ta logická varianta je správná :palec2:

Signál jde z rádia do vyhybky a ta pak rozdělí kmitočtové pásma pro výškový a středobasový reproduktor.Na kvalitě jejich reprodukce zaáleží i kvalita provedení a použitých součástek ve vyhybce.Některé mají pro nastavení vyškáče možnost zapojení v útlumu např. -3dB.U některých je druhá dvojice kabelů s označením "soft".Pokud jde o vyšší úroveň basů tak ty jdou ořezat pásmovou propustí pokud je tou to funkcí rádio vybavené.Pokud uvažuješ o SW tak se ti budou hodit.

Vyvediem normalne signal z radia /plus a minus/ a privediem ho do reproduktora a z reproduktora vyvediem tie iste kable do vyhybky a z tej vyvediem dva kable pre vyskac?

Inak aj táto varianta je možná.Je to ale u menej kvalitných zostáv,kde sa zapája stredobasový reproduktor priamo na rádio a len výšková vetva je filtrovaná.Viď origo repro v predných dverách.

dnes som zhanal vyhybky. nie su drahe ale je ich nejako vela.

existuje single, double a triple vyhybka. sakra. ako presne zistim ake su to reproduktory?

A kde si kúpil repro?Tam by ti snáď mohli poradiť.Inak k reproduktorom by si mal dostať papiere a na nich sú poväčšine prenosové charakteristiky (grafy) .Z nich treba odčítať deliacu frekvenciu.

V jednoduchosti:

-nájdi si v grafoch frekvenčné pásmo pri ktorom hrá aj basák aj výškač.Nejaké OD - DO. To "OD" je bod pri ktorom začne charakteristika výrazne klesať (u basového repro) a "DO" je bod u ktorého prestane charakteristika stúpať (u výškového repro). V tomto OD - DO sa bude zvuk deliť na stredobasy a výšky.Presnú hodnotu deliacej frekvencie si zvolíš podľa výhybiek.Vyrábajú sa len s určitými deliacimi frekvenciami.

Podľa toho čo si písal vyššie typujem,že by si mal asi kúpiť nejaké "double".Zvuk budeš deliť na dve pásma.

Veľmi zjednodušene,ale dúfam,že pomohlo.

Edited by ramon

V predných dverách máš ten jednoduchý typ výhybky.Na výškovom reproduktore je kondenzátor,ktorý prepustí len vysoké tóny.Výhybka by zvuk v predných dverách zmenila,no ťažko predpokladať s akým výsledkom.Keď zoženieš výhybky treba vyskúšať.Zvuk je veľmi subjektívna záležitosť. Pre výraznejšie zlepšenie by to chcelo výmenu komplet repro v predných dverách.Samozrejme už aj s plnohodnotnou výhybkou.