Přejít na obsah

Čištění klimatizace


RGB

Doporučené příspěvky

Včera sem se rozvášnil a v podstatě celej ten sprej vystřikal na výparník. Bál sem se, že to bude druhej den strašně smrdět, pač tenhle sprej v sobě nemá žádnou "voňafku" jako ostatní, ale naprostá spokojenost, pač z klimy neni cejtit naprosto nic. Teď jen aby to vydrželo :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky jsem koupil hned dva.

Ptal jsem se na záruční dobu spreje a prodejce mi odpvěděl, že do 2017-18. Nebyl si jist, neměl je u sebe.

Ale myslím si, že pokud bych ho použil i po záruce tak bude funkční. Za ty peníze ať mi radši leží doma. 

Letos jsem byl čistit klimu. Fouknul tam Wurth, nový filtr a cena 700,-. Takže odteď sám doma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 10 měsíců později...

Říká se že fotka vydá za tisíc slov... sem si udělal takovou malou pomůcku...

Teleskopické zrcátko s led-kou 170kč, elektrikářská páska asi 5kč a desinfekční sprej asi 200kč a pár hodin v sobotu venku na sluníčku.

Prostoru je málo, takže lehnout na záda pod spolujezdce, ochranné/čiré brýle(bo ta srač..ka padá do očí) a stříkáme nahrou, dolu, vlevo, v pravo, tam i zpět. Nevdechovat aerosoly!

Jinak @Stringo  dík super návod i inspirace, já dělal jen výparník a zbytkem spraye otvory, rozebirat zatim nic nebudu.

Můj výparník byl na pohled čistý, ale po zimě trošku zasmrdělo takže preventivně ošetřeno... Postupy jsem si nějak zmixoval dohromady, nechal sem to běžet bez filtru, pak s filtrem, nejdřiv zavřený dveře, pak s otevřenýma.

Na doplnění a zkoušce těsnosti jsem byl minulý týden, pár gramů doplnili. Teď sem dal nový uhlík.fil (CUK) a odblešil výparník.

Závěrem lze říci, pěkně strávené sobotní dopolene + čistá klima = k nezaplacení :-)

Desinfekci zdar!

DSC_0782.JPG

DSC_0783.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každý má jiné zkušenosti, já za sebe mohu říci, že klimatizaci/kompresor vypínám cca 5min před koncem jízdy/zastavením motoru, výparník nechávám vyschnout při běžícím ventilátoru a nikdy jdem v žádném autě neměl problém, který bych musel řešit dezinfekcí výparníku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemusí ti klimatizace výslovně smrdět, ale jde hlavně o zničení bakterií. Já třeba 10let nic takového nedělám (dosušování klimatizace) a taky mi nesmrdí. Podle mě jde celkově o to, kde auto jezdí, jestli je parkované v prodyšné prostředí a jak se mění filtr...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, výměny filtru to ovlivní, ale pokud není na výparníku dlouhodobě vlhko, ty potvory smradlavý nemaj na čem růst. A je pravda, že městský/pražský prostředí neznám :D Ono jde i o to, že lidi s manuální klimou jezdí stále na vypnutý ventilátor, to taky není ono, u Climaticu/Climatronicu lidi snad na vypnutej nejezdi ... Náporovej vzduch pak někdy nestačí systém dostatečně provětrávat, zvlášť když specialisti z VALEO vymyslej něco jako náporovou klapku a V71 ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Tohle je fakt blbej přístup. Když už najdeš správně vlákno, tak bys tu hodinu mohl věnovat prostudování, těch x desítek stránek je tu totiž právě proto, že jsou lidi líní si něco přečíst a všechno se tu opakuje několikrát. Máš tady kompletní návod na dezinfekci, minimálně bych vystříkal ten výparník.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravim pánové. Už fakt nevim, co s tim. Letošní jaro sem už klimu 2x stříkal sprejem od wurthu (přímo na výparník). Šel sem i na evapomat (ultrazvukový rozprašovač od wurthu), ten trochu pomoh, ale pořád to neodstranil. Koupil sem si endoskopickou kameru a podíval se na ten výparník z obou stran (přes středové výdechy a i směrem od filtru) a vypadá jak novej. Nikde známky nečistot, či plísně. Fakt už nevim, co víc. Odtok taky průchodnej. Když klima chladí, tak v poho, ale jakmile climatronik dorovná teplotu, nebo to chci nechat dosušit a vypnu AC, tak z toho dou ponožky naložený v octu... humus. Nenapadá vás kam se ještě podívat ? Thx

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jediné co mě ještě napadá je bordel před ventilátorem u hlavního vstupu sání nebo v potrubí rozvodu vzduchu. Nic jiného už tam potom není. Ale je divné, že když ti Climatronic honí vzduch, že to necítíš. Zkus ještě uzavřít vnitřní okruh ventilace a přepínej klapky (čelní sklo, nohy, horní průduchy) a zkus jít po čichu, odkud by ten zápach šel. Tím zjistíš, jestli je zdroj uvnitř potrubí, nebo venku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To sem právě nechal viz odkaz níže. Pomohlo to, ale neodstranilo. Výdechy budou myslim ok. Prostřední sem kontroloval a pod okno se nedostanu, ale myslim, že tam najdu jen trochu jemného prachu jako v těch středovejch. Fakt je, že ten smrad někdy cejtim i před zapnutím AC. nevíte kde je vstup sání pro větrák ? Tipoval bych to někde vlevo pod stěračem, ale to už by mi hlava fakt nebrala. Zkoušel sem tu dezinfekci stříkat i přímo do sání pro vnitřní okruh. Dá se tam krásně dostat po odendání bočního deklu palubky, takže větrák by měl bejt ok, ale celé je to fakt nelogické, protože největší puch je vždy po vypnutí klimy, což by jasně ukazovalo na výměník... To auto je začarovaný :unsure:

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já myslím, že to musí být tím, že když se vypne klima, tak se přenastaví klapky v klimatizaci, vzduch začne prudit jinudy a tam odtuď to smrdí. Mohlo by pomoct čištění provádět i při vypnuté klimacizaci, aby vzduch proudil i tím při klima zap. nefunčním kanálem. V příloze návod od spolučitatele fóra.

Dezinfekce klimatizace Škoda Octavia 1U.pdf

vedení vzduchu topení klimatizace.jpg

1,2-40 VAG diagnostika - klimatizace.pdf

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na něco takového sem měl podezření. Díky McMatěj ! Otázka je, jak se dostat k tomu výměníku tepla. Ten endoskop, co sem si koupil bohužel neumí měnit tvar, je to jen kabel a na konci kamera s osvětlením a na kroucený potrubí je to k ničemu. Můžu si to auto několikrát nechat projet pořádně ozonem a měnit podmínky míchání vzduchu, ale to by bylo finančně hodně náročný :-(

 

To sušení je dobrý max na výparník, ale zbytek systému má smůlu... Tady musí být zakopanej pes, pač někdy sem si pomáhal, že sem klimu dal manuálně na max a dal větrák na minimum. Vždy ten zápach hned zmizel a i sem cítil zbytky dezinfekce "navoněnou chemii" ,ale jakmile sem to dal na auto a začlo to mixovat teplej vzduch, tak z toho šel hnus...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě mně napadlo, že to nemusí být přímo nějakým kanálem, ale třeba jen tím, že se "překlapne" nějaká klapka až těsně ke stěně a za ní (mezi klapkou a stěnou) se drží humus, špína a smrad.

 

A s endoskopem, co skříň topení opatrně, na hulváta, provrtat a pak zalepit??

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Představuju si to takhle:

Pustí se klima, chladný vzduch ochlazuje i kaslík + klapku ve které je výměník tepla. Zde dochází z druhé strany na stěnách ke kondenzaci vody. Navíc je zde teplo, protože výměník nijak regulovaný není, prostě topí furt. No a v této prádelně to pěkně žije, když se pustí topení (otevře se klapka u výměníku), tak se to vyvětrá. Takže by to chtělo vyčistit klimu se zapnutým topením.

 

Když jsem měl auta s manuální klimou, tak to smrdělo jen při přechodu klima/topení (vůně "starý hadr na podlahu"). S automatem mi to smrdí jen při chlazení (těžko identifikovatelný syntetický zápach, něco jako cyklistická duše).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak na vrtání si netroufám. Na tohle mam strašnou smůlu a ještě bych to doje*al. Což se mi trochu povedlo i teď, pač sem si k tý kameře kobercovkou přilepil hadičku na dezinfekci, která držela jak sviň, ale fyzika mě podělala :-D Jakmile sem do toho pustil tu dezinfekci, která je tlačená z plechovky plynem, tak se to samozřejmě brutus ochladilo + orosilo a navíc je ten sajrajt i dobrý odmašťovadlo = kobercovka, co to držela tam někde zůstala :wacko:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...