Přejít na obsah

1.4 TSI (90 kW)


Marios

Doporučené příspěvky

Pawouku, já vím.

 

Já jen, že jsem se s tím u jiných značek nesetkal.

Já jsem se s podobně vysokými otáčkami po studeném startu setkal u své bývalé Mazdy 626 2.0 16v. Tam to bylo ale skutečně o držku: Když jsem dojížděl ke křižovatce, zařazená dvojka, auto zpomalovalo a jakmile se otáčky dostali pod 1500, začalo si auto samo přidávat a hlavně zrychlovat. Když jsem to tenkrát řešil, tak mi bylo řečeno, že je to právě z důvodu rychlejšího prohřátí katalyzátoru a údajně to dělají všechny japonské benzíny té doby  :kol-28: Zvýšený volnoběh to auto mělo než se katalyzátor zahřál na určitou teplotu (v létě několik sekund, v zimě několik minut).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pawouk,

naprostý souhlas s Tvým příspěvkem výše!!

Zvýšení volnoběžných otáček u studeného motoru /ev.katalyzátoru/ je asi u všech moderních aut /dříve sytič manuální - automatický/.

Jen ten projev chodu motoru u 1.4tsi - pokud se to potká s tou správnou venkovní teplotou ev. uplyne určitá doba od vypnutí motoru je u některých kousků opravdu 

hnusný. Chod je nepravidelný, kolísavý /viz. výše přiložené TPI. Volnoběžné otáčky jsou v tomto okamžiku proti jiným vozům vyšší a druhotný projev je často také ten, že je z výfuku cítit benzín!!

Ten smrad  se občas natáhne do kabiny a spolujezdci mají o čem povídat - co, že to používáme za služební vozy.......

Editováno: , autor: Racek08
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zajímavé je, že se to až takovým extrémním způsobem neprojevuje u všech 1.4 TSI hned. U mě to má průběh takový, že když jsem to koupil s 12 000 km na tachometru, tak sice zvýšené otáčky byly, trochu to hučelo z výfuku a to bylo asi tak všechno. Teď, když se blížím 50 000 km, to začíná poněkud více hučet, chrchlat a prskat. Má to někdo podobně? Zatím jsem tedy nenarazil na nějaké škubání, či něco podobného. Já nastartuji a hned vyjíždím z garáže, vystoupím a jdu zamknout vrata a při této příležitosti si nejde těch zvuků nevšimnout. Samozřejmě se bavím o tom cyklu popsaném ve výše zmíněném TPI. Jen podotýkám, že nevím jakou verzi sw mám, a ani zda byl někdy aktualizován.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Ahoj, mám r.v. 3/2009 a ted najeto cca 126000km, o chrčení při startu kvuli eco normám nemá cenu se bavit, to mám taky, ale ted občas pozoruji to krátké zarachtaní(takže asi řetez+napínák) a chci se zeptat, zda to radši nevyměnit, ale bez přestavovače, za ten se mi nechce dávat skoro 10tis. a ten mi určitě nezpusobí to, že se mi to potká, takže bych volil jen ten řetez s napínakem a uvidím, zda to přestane....zase mě ale zaraží, že jak řetez tak i napínak, jsou od začatku výroby stejné....Jinak do 90tis. jsem měnil olej po 30tis.km a byl tam dáván Castrol 5W 30, naposled jsem menil ve 110tis.km(zkratil jsem to na 20tis.), ale olej pořad stejnej. Těd mě čeká výměna ve 130tis., tak se ptám zda mám zkusit i jiný olej(uvažuji o Shell 5W 40) a že bych raději udělal ty rozvody??? Diky za info :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, myslím, že o volnoběhu jsme toho napsali už dost na záčátku vlákna, dělá mi to taky (asi všem), jen si dovolím trochu nesouhlasit, že je to na zahřátí katalyzátoru, jelikož zvýšené otáčky při strartu mám až od 15°C vnější teploty. Pokud je pod 15°C tak nic a ani v zimě při startu (ze Škody mi taky napsali, že je kvůli katalyzátoru, jen mi neřekli, proč to v zimě nedělá, když se má katalyzátor zahřát)). Jinak ty zvuky při startování mám taky, manželka kolabovala, když jsem tudle nastartoval a slyšela to, co se linulo z pod kapoty. :kol-27: , tak jsem jí ubezpečil, že je to ok, že to bude už jenom horší

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdybys to všechno pořádně přečet, o čem píšeš, "že jsme toho napsali dost", tak tady nebudeš s prominutím spamovat - jinak se toto stokrát omýlané téma už nedá nazvat. Samozřejmě to všechno je na rychlé zahřátí motoru a katalyzátoru při dané teplotě chladící kapaliny (tím pádem i venkovní teploty) a dalších okolnostech. Má to souvislost s homologačním cyklem měření emisí, který se provádí za normou určených teplot a podmínek. No a ta teplota je právě v rozmezí někde okolo +15 až +35 °C (z paměti to teď přesně nevím), což samozřejmě ŘJ motoru pozná a koná podle toho. Je tady k tomu i příslušné TPI s vysvětlením. Takže hledej a čti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • o 2 týdny později...

Ahoj,

tak mám po záruční výměně rozvodů a napínáku (tedy alespoň dle trvzení servisu) a po týdnu ježdění (cca 3 kratší cesty) se mi rachot po startu začal ozývat zase. Volal jsem do servisu a řekli mi, že už to Škodovka přestala brát jako závadu. Že prý chvíli trvá, než se napínak napne (tomu i rozumím) a že tedy rachocení po startu je běžný jev (tomu rozumět nechci, po koupi to prostě 2,5 roku nedělalo).

 

Dá se nějak poznat, že mi to skutečně vyměnili? Zdá se mi, jako kdyby na levé straně motoru bylo nové těsnění....

 

Kamil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tak, na 95% je to přestavovač a už jsem četl od x lidí, že jim to i po nových rozvodech chrastilo zase a až když se vyměnil přestavovač, tak to ustalo, jenže problém je v tom, že podle ETKY jsou ty přestavovače pořád stejne=bez inovace(od počatku výroby 2009), takže i když ti dají nový, tak se to může po čase objevit znova....Holt je to díl, který není dotažený dokonce a u něj udělali soudruzi v NDR chybu :-( mě to občas zachrastí taky, ale měnit se mi ho moc nechce, když vím že je to uplně k ho-nu. Jo a stoji cca 9600kč, takže žadná legrace............

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

U 1.4 TSi byl problém do modelového roku 2009, kdy problém způsoboval ne řetěz, ale hydraulický přestavovač vačkového hřídele. Kolega v příspëvku nademnou hází všechny TSi do jednoho pytle, což je špatně. Nevím jestli viděl řetězy od obou motorů, ale rozdíl je vidět na první pohled. Já aktuálně 58 tkm a bez problému. Pánové píšme objektivně a pokud je někdo nešťastný majitel 1.2 TSi ať o svém neštëstí píše do příslušného vlákna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...