Přejít na obsah

Povinné ručení


Mairek

Doporučené příspěvky

Záleží na typu pojistky, u havarijka si to zpravidla přijdou obhlídnout a nafotit, případně se s autem musíš na takovouto prohlídku dostavit.

Přední sklo se nevysype, i  kdyby jsi ho vzal krumpáčem. Jezdit s tím tedy může do doby, než mu policajti seberou techničák.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 roky později...

@Mariacek Nechápu otázku. Ačkoli povinné ručení je ze zákona na vozidlo, bonus/malus ne – ten se načítá pojistníkovi (osoba, která má auto pojištěné). Tzn. pojistník má stejný bonus na všechna vozidla (edit: stejné kategorie), která pojistí. Fiktivní bonusy by už nemělo být možné udělovat (byla neskutečná prasečina, že to vůbec kdy šlo) a hodně zredukované jsou i možnosti převodu bonusů manžel/manželka, IČO/RČ apod. Pořád je možné uznat bonus na základě potvrzení pojišťovny (obvykle zahraniční, u nás to většinou není potřeba díky databázi ČKP). Některé pojišťovny (např. ČPP) umí udělit bonus za 36 bezeškodných měsíců dopředně s tím, že když v následujících 3 letech způsobíš škodu, musíš pojišťovně vrátit udělenou slevu.

Editováno: , autor: JayBee1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@JayBee1 Ano, máš pravdu. Už jsem si to ověřoval u pojišťovny (Kooperativy). V minulosti mi ale neumožnili pojistit dvě motorky na stejný bonus. Tak je fajn, že to změnili. 

Když už jsme u bonusů, Kooperativa je uznává jen za posledních 10 let. Měl jsem před více než 10 lety asi 7 let motorku a bonusy mi dala 0. Musel jsem jít k Allianz, aby mi bonusy normálně na novou moto uznali. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, tos mi ještě připomněl, že samozřejmě jsou bonusy rozdělené do kategorií podle druhu vozidla (moto, osobák, náklaďák...) a i s těmi zacházejí různé pojišťovny různě. Některé striktně oddělují, některé uznávají i mezi (některými) skupinami. Takže něco podobného, jako s databází škod z povinného ručení u ČKP, kde dostávají všechny pojišťovny stejná data, ale používají je různě, viz např. tvůj případ bonusu staršího než 10 let.

Editováno: , autor: JayBee1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

ahoj, poradíte mi prosím,

 

stala se mi taková věc, dorazila mi nová O4 a jelikož autosalón měl plnou moc, tak auto prostě 18.7.2022 zaregistroval (datum první registrace), samozřejmě bez povinného ručení. Bohužel sem si pojistku sjednal až 20.7.2022 (počátek pojištění od 20.7.2022 čas 11:47h). Bude chtít po mě čkp zaplatit ty 2 dny do toho jejich fondu +300,- Kč fixní poplatek? Volal jsem tam 2x a tvrdili mi, že když je to objem 1500cm3, že to po mě chtít nebudou, když je to taková krátká doba (údajně do max. 5 dní, že úhradu nepředepíšou). Na pojištovně mi tvrdili, že to budu muset doplatit, tak jsem do čkp volal již po třetí a zase jiná pracovnice tvrdila, že to posílají za každý den. Má někdo podobnou zkušenost? Děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, s pokutou (příspěvkem do GF ČKP) můžeš počítat. Když ti nic nepřijde, nic neplať. Je tam promlčovací doba tuším jeden rok.

Je jedno, jaký je to objem, podle objemu se pouze stanovuje příspěvek krát počet dní + 300Kč poplatek.

 

Pokud bylo auto registrováno na tebe a neměl jsi platné pojištění tak je to problém a nevykroutíš se z toho. Na druhou stranu, je to pár korun 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to nové auto, tak je to 50 na 50, jak to pracovník na ČKP vyhodnotí. Kdy jsi auto oficiálně přebíral? Mohl by ses třeba odvolat na to, že auto ti zaregistrovali 18. 7., pojistili ti jej od 20. 7. ale fyzicky předali až třeba 22. 7. Pak bych to klidně omlátil o hlavu autosalonu.

 

Druhá věc je, že abyste mohli auto zaregistrovat, musíte mít povinné ručení. Úředníci bez pojištění to auto ani registrovat neměli. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výmluvy na ČKP neplatí, takových pohádkářů tam poslouchají stovky denně. 

Jednou bylo auto zaregistrováno do provozu a tím vzniká povinnost platit zákonné pojištění - bez vyjímek.

 

Rada "omlátit o hlavu" autosalonu nebo si stěžovat, že auto bylo zaregistrováno bez platného pojištění je sice OK, ale v praxi téměř neproveditelná. Autosalony mají flotilové smlouvy, takže nikde není řečeno, že paní na přepážce nemohla nějakou ZK vytvořenou pro účel registrace vidět.

 

Takže prostě nezbývá nic jiného, že částku uhradit, pokud pokuta přijde a nebrečet už teď nad rozlitým mlékem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zvláštní, že to bez pojištění někdo vůbec zaregistroval a vydal RZ ... nová auta si nechávám vždy přihlásit od prodejce a mimo plné moci je vždy podmínka sjednání pojištění u něj (případně prostřednictvím Škofin), nebo doložení zelené karty, že mám na VIN auta sjednáno pojištění ... přes to vlak nikdy nejel a nejednalo se jen o embéčka, že prý bez toho nepřihlásí. Takže v tomto případě asi jiný oddíl :-), ale teď už se s tím nic neudělá a byl bych asi rád, že mám vůbec dodaný new wagen ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@velkytomjá bych se právě v takovém případě moc nedivil. Autosalóny popř. dovozci ojetin jsou v mnoha případech s pracovníky DI "za dobře" a ti jim vychází vstříc, někdy ani nemusí nic vypisovat nebo někde čekat, příjdou - klepnou na dveře strčí papíry popř. vezmou značky a jdou. Netvrdím, že je to tak primárně všude, ale třeba u nás to tak funguje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte,

je pravdou, že: tu na východ od Česka

1. Predložiť potvrdenie o tom , že je uzatvorené pzp / PR/ je na DI  / Slovensko / pri prihlasovaní do evidencie  - u nás - podmienkou. Tu je prvý záchytný bod k čiastkovej obrane. / nebola zo strany štátu splnená táto podmienka  /

2. S vozidlom si do odchodu z autosalónu nemohol disponovať a teda sa teoreticky ani nemohla stať poistná udalosť. Ak s ním niekto jazdil, určite bez Tvojho vedomia a na vlastnú

    zodpovednosť / za škody zodpovedá vodič a ten, kto je zapísaný v OOE /

3. Tu na Slovensku udeľuje sankcie / nie už na ceste pri kontrole/ obvodný úrad dopravy. Teda, ak na Teba prídu, potom bude aj sankcia tu až do 3320,00€ . Pokiaľ mám neoficiálne info, prebieha to     tak.že sa  ,,vylosujú,, nezaplatenci. Títo sa zisťujú podľa spárovaných databáz SKP a polície, či ďalších.

4. Pozri ešte do Kúpnej zmluvy, kedy si sa stal majiteľom auta, teda či už platbou za auto, alebo + jeho fyzickým prevzatím, teda ak nie je tu právny spor či už si bol majiteľ alebo nie.

5. Netreba sa v dobrej viere samonažalovať ČKP, tá aj tak s tým nič nemá .

Osobne som za postih tých, ktorí takto jazdia bez pzp. Aj teraz sa rieši prípad , kedy spoluobčan nedal prednosť, nabúral do auta idúceho po hlavnej. Spôsobil škodu cez 3300€. Z miesta činu ušiel. Auto podľa e.č. by malo byť registrované v Anglicku. Polícia po aute a vodičovi pátra a . A auto sme našli tu na Slovensku a už sa identifikovali aj patričné osoby. Takže jazdiť bez pzp /PV/ je na nič.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, prostě to přihlásili bez zelené karty. Spíš je to i moje chyba, měl sem si to ode dne kdy mi vystavili fakturu pojistit aspoň na VIN.

 

Totiž na ČKP se ptali na objem, řikám 1500 a oni že to je 47,- Kč na den příspěvek do fondu, a že pokud je to taková krátká doba 2 dny, tak mi nic reálně nepřijde. Resp. že v takovém případě tu úhradu nepředepíšou a nebude po me vymáhána. Ale kdo ví, prý si mám zavolat za 2 měsíce, že mi řeknou s jistotou. Autosalón mi potvrdil to samé, že i takové případy měli.

Editováno: , autor: Andreas92
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobré ráno, myslím, že na takých 80% nebudeš mať problém. Argumenty si zapamätaj a keď by došlo k výzve na úhradu , predlož ich. Spätne nejaké doplatky v poisťovníctve nie sú možné, teda dozadu nič platiť nebudeš a nemôžeš byť ani spätne poistený / legálne/. A ČKP - určite by som sa im už neozýval. Ak by v budúcnosti k niečomu došlo, napíš. Držím palce. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...