Přejít na obsah

Nefunguje zadní stěrač


Horjaar

Doporučené příspěvky

Občas nefunguje (asi z 80% pokusů) stěrač zadního okna (combi). Zpravidla když hodně prší, tak občas funguje, když je sucho, téměř nikdy nepracuje.

Mám podezření, že by to mohlo být způsobené zatékáním do elektrických rozvodů. Prosím nesetkal jste se někdo s tímto problémem?

Byl jsem v servise, kde dali auto na diagnostiku, ale žádný chybový kód nenašly. Stěrače náhodou fungovaly, přestaly, až když jsem odjížděl.

Dále mi neukazuje kontrolka indikující prázdnou nádržku ostřikovače, v servise mi řekli, že auto tuto funkci mít nemusí (dovoz Rakousko). Prosím nevíte, je tato kontrolka třeba u nižších řad (OII před FL) vyřazená z provozu už z továrny nebo vám všem funguje?

Může souviset problém nefunkčního zadního stěrače s nefunkční kontrolkou prázdné nádržky ostřikovače?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Tak jsem s tím byl v servisu, vyměnili motorek zadního stěrače a zatím se zdá být všechno v pořádku.

A k té kontrolce, v servisu zkontrolovali konfiguraci auta přímo u škodovky a opravdu kontrolka prázdné nádržky ostřikovače není funkční už z výroby. Zajímavé … škoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Vlastním Š Octavii 2 (facelift). výroba přelom duben - květen r.v. 2009 výbava elegance. Z výroby mám nakonfigurovanou coming home / leaving home a toto mám pořád v poloze AUTO a dále dešťový senzor. Pokud je aktivován a prší, stěrače stírají, hlavní světlomety svítí, pokud přijedu k řadě vozidel, zastavím dám zpátečku a potřebuji zacouvat zadní stěrač se sám neaktiivuje, musím ho proto ručně aktivovat nebo musím vypnout stírání které řídí dešť. senzor a poté zapnout a po zařazení zpátečky sám setře zadní sklo. Po připojení v servisu na pc mi to nehlásí žádnou chybu :-( kde je zakopaný pes??

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 6 měsíců později...
  • o 4 týdny později...

Čau,

dělal jsem to na liftbacku a celkem dost jsem u toho nadával.

1) Nejdřív je potřeba demontovat raménko stěrače, sundáš krytku, trysku, a povolíš matici (M10 myslím), co drží raménko na hřídeli. Raménko je nalisované a sundat bez stahováku jde jen těžko. Zkoušel jsem to mazat WD-40, uvolňovačem šroubů, schlazovat uvolňovačem rzi, pak zase nahřívat, poklepat kladívkem ale ani prd. Takže je potřeba připravit si nějáký malý stahováček, např.:

http://naradi.autodo...enny-s153458519 - s ním to šlo během vteřinky ven.

2) Pak odmontuješ vnitřní držadlo dveří (Torx 25 tuším).

3)Potom je potřeba si vzít nějáký plastový nebo dřevěný klín a po stranách vycvakat svorky (asi 12 ks), co drží tapecirunk, svorky jsou kovové a jde to pěkně ztuha. Vzhledem k tomu že dojde k jejich deformaci, doporučuji ihned objednat nové: http://www.skoda-dil...-octavia-2.html

4) Vysuneš tapecirunk z držáku, který je po stranách nahoře u brzdového světla.

5) Pak odpojíš hadičku ostřikovače (pokud máš liftback), konektor napájení a povolíš 3 Torx šrouby na kterých motorek drží. Ten už pak jen stačí vytáhnout ven.

Jinak před montáží nového motorku doporučuji vhodně ošetřit gumu, skrz kterou hřídel motorku prolézá, např. silikonovým olejem.

Snad jsem pomohl....

Editováno: , autor: h.vik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 roky později...

Pisnu ti me zkusenosti se zadnim steracem.Take mi prestal fungovat ale pred tim nez se uplne zastavil tak jeste stiral pomalejsi rychlosti.Motorek sterace jsem demontoval z auta a rozdelal.(nejtezsi byla demontaz ramene z hridela - pekne zazrane ale povedlo se) Po rozdelani jsem zjistil ze hridel je kousnuta diky bordelu kolem ni.Povedlo se mi ji vyklepnout, dukladne to vse ocistit namazat a opetovne slozit a sterac opet fakci jak ma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Tak mě taky zadní stěrač nejde. Ale vůbec. Ostřikovač ano. Relé zadního stěrače slyším sepnout i rozepnout. Na konektrou stěrače je GND (hnědá), spínaných 12V (tuším černá) a 2 slabé zelené kablíky (1. myslím s bílým pruhem a 2. s červeným). Na těchto drátech je také trvalých 12V. Ke všemu na nich 12V proti kostře zůstane sepnutých i po vypnutí zadního stěrače, vlastně na všech 3 drátech proti GND. Motůrek samotný jsem rozebral, vyčistil a promazal, ale problém přetrvává. Zkoušel jsem měnit za jiný motůrek z vrakoviště, ale taky se neroztočil (ale nemám jistotu, že byl OK). Pojistka logicky prasklá není.

Proměřil jsem i vedení až do kufru (v pořádku), kde je po odpojení příslušného konekoru ta samá situace jako na konektrou motůrku. Ani v průchodce není problém. Diagnostika nenašla žádnou chybu. Zatím jsem neměl víc času zkoumat, stejně teď nevím kam se nasměrovat a co přesně hledat. Netušíte někdo?

 

P.S.: Jedná se o O2 combi, m.r. 2005.

Editováno: , autor: Piwell84
doplnění typu vozu
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dnes som riesil identicky problem, poistka OK, vedenie OK, test pri nastrotovanom motore, simulovane zatvorenie kufra : na cierno-fialovom vodici bolo 14V, na tych 2 tenkych zelenych (zeleno-biely a zeleno-cerveny) bolo nieco vyse 12V (ale nie 14!). Ostrekovac zadneho skla funguje, diagnostika chybu neukazuje, v bloku nameranych hodnot RJ stlpika je vidiet ze packa na zapnutie stieracov a ostrekovaca funguje...Stierac naposledy zastavil v zakladnej polohe.

 

Zabil som s tym 4 hodiny, rozobraty tapacir kufra, pristrojovka (pristup ku BCM konektorom)....

 

Nakoniec som vybral von motor, rozobral (nebol zakusnuty ani zahrdzaveny), po rozobrati prevodovky,priamo po pripojeni na  kontakty motorceka sa bez problemov tocil. Tak som to len cele namazal a zlozil, dal naspat a IDE! Absolutne nechapem... otazka je dokedy bude fungovat...

Este ale msuim kupit novy plast kryt dveri, podarilo sa mi polamat polovicu uchytov:angry:

 

Vie niekto vysvetlit ako ma ten motorcek stieracov fungovat?

Podla schemy je motor zadneho siteraca zapojeny priamo do BCM, po zapnuti packou by som ocakaval na tych 2 zelenych vodicoh nejaku zmenu ale nic som multimetrom nezaznamenal, preto som podozrieval vedenie z BCM do motora ale vsetko je OK... v prevodovke v tom plastovom kryte je nejaka elektronika (okrem ineho snima polohu a dobeh), vie niekto ako to funguje?

 

Zaujimave tiez je ze paralelne k zelenym vodicom je zapojeny motor ostrekovaca, takze je to pre mna zahada ako to cele funguje :help:

 

tu je schema

 

Schema OII Combi zadny stierac.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Byl jsem pak ještě jinde pro díly. Při přehazování motůrků z auta na auto jsem zjistil, že můj motůrek nechodí. Bohužel i jiný funkční (odzkoušený) motůrek mi v mým autě stejně nešel. Nicméně motůrek jsem si koupil. Chtěl jsem se pak doma mrknout na relé. Jak jsem s těma relátkama nějak zahejbal, najednou mi to začlo chodit. A protože relé cvakalo i předtim, ale nic se nedělo, usuzuji, že byl někde blbej kontakt, někde za relátkem ... nicméně zatim to bezchybně chodí tak to nechávám bejt. Co s tim teď taky, že jo ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
  • o 3 měsíce později...

Zdravím, taktéž mi začal v posledních měsících zlobit zadní stěrač, jednak jede pomaleji, vrže a lišta skáče po okně, ikdyž je nová. Zkoušel jsem motorek demontovat s tím, že ho rozeberu a pokusím se vyčistit hřidelku, ale zdá se, že je to z jednoho kusu plastu, dá se to nějak rozebrat? Díky za info

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, Amimous napsal:

Zdravím, taktéž mi začal v posledních měsících zlobit zadní stěrač, jednak jede pomaleji, vrže a lišta skáče po okně, ikdyž je nová. Zkoušel jsem motorek demontovat s tím, že ho rozeberu a pokusím se vyčistit hřidelku, ale zdá se, že je to z jednoho kusu plastu, dá se to nějak rozebrat? Díky za info

Rozebrat jde. Dostal jsem se na ozubene kola a hridelku sterace. Vse jsem mel pekne promazane, nezrezle. Avsak je tam nejaka jednotka zalisovana v plastu, ktera rozebrat nejde.... Moturek u vnitr napojeny na 12v fungoval. Takze byla indicie ze je neco spatne v te jednotce samotneho sterace. Znamy mi nakonec pujcil sterac ze sveho auta a bylo vyreseno. Fungoval. Takze jsem koupil novy motor sterace a maka to. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak už mám opraveno, oprava na 30-40 minut komplet. Je potřeba třeba plochým šroubovákem vypáčit opatrně *železný kryt, který spojuje ty 2 ozubený kola. Pokud je opravdu hodně zareznuto, tak doporučuji zhora zakapnout WDčkem, třeba ve svěráku chytnout hřídelku za závitem a pokusit se to alespon trochu rozhýbat. Mě tímto způsobem začalo okolo hřídelky vytíkat rezavý svinstvo. Následně jsem si to postavil na pootevřený svěrák tak, aby mezera byla tak akorát na tu hřídelku s ozubením a opatrně zhora klepal. stačilo cca 10 menších ran a bylo to venku, ale opatrně na ten plast okolo hřídelky, i mě praskl. Naštěstí je tam malá trhlina, ale ne skrz. Poté řádně vyčistit a nějakým smirkovým papirem projet jak hřídelku, tak díru s futýrkem uvnitř plastu. Nakonec to napatlat vazelinou (ne WDčkem)!. Já vím, že je zrovna po ruce, ale za pár hodin by se vám odtud úplně odpařilo pryč a jedete na sucháča. Nakonec vše poskládat do původního stavu a hurá do deště. Ten původní stav soukolí, než to rozebere si zaznačte, aby se vám nestalo, že pak pustíte stěrač a místo po okně vám začne stírat špínu na kufru ?

 

*

zadni_sterac_combi_10.jpg

Editováno: , autor: Amimous
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...
  • o 7 měsíců později...

Já řeším podobný problém. Zadní stěrač nefunguje, pokud je auto vymrzlé. Jakmile se interiér po nějaké době ohřeje (topení během jízdy), stěrač začne fungovat bez problémů. Zkusím rozebrat a prostříkat konektorky na řídící jednotce, motorku stěrače a tak, třeba to pomůže... Má ještě někdo prosím nějaký tip?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...