Přejít na obsah

Seřízení světel


Michhhalll

Doporučené příspěvky

Ksakru, kdybych si to jen pamatoval přesně, ale dva imbusy, jeden je na výšku (myslim, že ten blíž k chladiči) a druhý nastavení do strany, včera jsem přijel z STK a ku..y mi to naštělovali jak to má být a zese míň vidim, budu to muset taky ještě malinko poladit, měl jsem to těsně nad hranici, teď je to na :aggressive:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Ahoj, když už jsme u světel, chtěl bych se zeptat jak mají byt spavně seřizené světla? jak maji daleko svitit před auto. Dnes jsem totiž měnil motorky na sklapění světel a nasledně mi znamý seřídil světla. Ale při cestě dom se mi zdálo že to svítí nějak málo. Díky za info. Snažil jsem se to někde najít,ale nic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zde profesionálně od Doliho (OC):

Světlomety se seřizují při tlumených světlech. Jelikož správně nastavené světlomety jsou významným prvkem bezpečnosti jízdy, je tento úkon předmětem předpisu vyhlášky (FMD č. 41/84 Sb.). Technické hodnoty s předepsaným nastavením světlometů jsou uvedeny dále. Nejjednodušší přesnou pomůckou k seřízení světel je stěna kolmá k podkladu, na kterém stojí kontrolovaný automobil. Na stěnu je třeba nanést čáry podle skicy na obr. dole. Automobil, zatížený pouze řidičem, se správně nahuštěnými pneumatikami přistavíme tak, aby byly oba světlomety vzdáleny 5m od zmíněné stěny. Vyhláška uvádí toleranci sklonu světelného paprsku od roviny vodorovné procházející osou světlometů, v rozmezí 1 až 1,5%. Při využití plného rozsahu dovoleného zatížení vozu je povolen sklon světelného paprsku v rozmezí od 0,5% do 2,5%. Pro ujasnění: skloníme li světelný paprsek o 1% tak na vzdálenosti 5metrů, protne světelný paprsek stěnu o 5 cm níže. Čili - jmenovitá hodnota průsečíku světelného paprsku tlumeného světla ve vzdálenosti 60 mm pod rovinnou vodorovnou odpovídá sklonu 1,2 %.

Příprava se sestává z překreslení schématu obrázku na stěnu. Odměříme si vzdálenost středu světlometů od země (cool.gif, tuto čáru © naneseme na stěnu, 60mm pod ní nakreslíme čáru (d). Dále nakreslíme středovou čáru (a) a na každou stranu odměříme 505mm protínající se čáry nám dají 4 body (dálkové, tlumené).

Popis kontrolní stěny:

a - podélná osa vozu

b - rovina na které stojí vůz

c - vodorovná osa světlometů

d - rozhraní světla a stínu tlumených světlometů

A - rozteč svislých os světlometů (1010mm)

B - vzdálenost vodorovné osy světlometů od roviny, na které stojí automobil

C - střed světlometu

D - bod, ve kterém se lomí rozhraní světla a stínu při světle tlumených světlometů pod úhlem 15 stupňů

post-33603-1257281908_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi jo, asi to bude važně jednoduší. Tak buď to hodím na to STK, nebo to hodím do servisu. Uvidim jak budu mit čas. Ale třeba to zkusím podle návodu. Ale nevim tu vzdálenost středu světlometů od země. A podlo toho,jetli jsem to dobře pochopil tak to má svítit 60cm pod ni,tedy čara "d". Asi, jse se do toho zamotal

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...