Přejít na obsah

Autodrom Most zve veřejnost opět k návštěvě


Olin

Doporučené příspěvky

V tradičním termínu na konci října otevře Autodrom Most opět své pomyslné dveře a zve k návštěvě všechny fanoušky motoristického sportu. Den otevřených dveří se letos bude konat 28. října od 9 do 17 hodin a jako obvykle bude jeho hlavním lákadlem možnost prohlédnout si jeho závodní dráhu za volantem vlastního vozu.

Zájem motoristických fanoušků z předchozích let svědčí o tom, že možnost poznat profil zdejší trati z pohledu jezdce a nikoli jako diváka nadále láká. „Ve sváteční den tedy činíme našim příznivcům tuto nabídku a jako vždy upozorňujeme, že jde opravdu jen o informativní jízdy a rozhodně nedoporučujeme snahu trhat se sériovými auty rychlostní rekordy a pokoušet se závodit,“ řekl sportovní ředitel okruhu Michal Marek. I tentokrát tedy platí přísná pravidla a na okruh se smí pouze s auty, která mají platnou registrační značku a STK, anebo upravená vozidla, ale opatřená bezpečnostním rámem a v odpovídajícím technickém stavu.

„Pro posádky v otevřených vozidlech jako jsou kabriolety či roadstery a v autech s vevařeným bezpečnostním rámem platí povinnost použít při jízdě bezpečnostní helmu a helmu koneckonců doporučujeme i posádkám ostatních vozidel,“ dodal Marek. Z prohlášení, které bude muset podepsat každý zájemce o svezení dál vyplývá, že je zakázáno driftování a pokusy o něj. Dál je také důležité, že v posádce nesmí být osoba mladší osmnácti let. „Výjimku pochopitelně mají držitelé závodní licence FAS AČR platné pro okruhy, rallye a vrchy,“ upřesnil Marek. Logicky je podle něj zapovězena i jízda pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek a v areálu paddocku bude přísně hlídáno dodržování maximální povolené rychlosti 30 km/h. Stejně tak je zakázáno, aby posádku tvořilo víc osob, než kolik je povoleno v technickém průkazu daného automobilu.

„Každý účastník bude zkrátka povinen dodržovat bezpečnostní pravidla a musí počítat s tím, že při jejich porušení může být z areálu okruhu vykázán. Souhrn bezpečnostních a organizačních pokynů je pochopitelně širší. Jejich text bude účastníkům pochopitelně dán k dispozici při koupi jízdních kupónů. Podpisem prohlášení se pak návštěvník zavazuje všechna pravidla dodržovat a bere na vědomí, že na trať jede na vlastní nebezpečí a odpovědnost. Těm, kteří k nám přijedou na návštěvu a zajímají se o zázemí a tvar okruhu, by to nemělo činit problémy,“ vysvětlil ještě sportovní ředitel.

Vstup a vjezd do areálu okruhu je zdarma. Jízdní kupóny budou jako obvykle ke koupi na sportovním oddělení ve startovní věži a jeden kupón za 100 korun opravňuje držitele k desetiminutové jízdě, což znamená necelá tři kola s odbočením na boxovou komunikaci v konci posledního okruhu. K dispozici bude i prodejní stánek s reklamními předměty Autodromu Most a pořadatelé nezapomněli ani na občerstvení.

„Náš tým všechny srdečně zve k návštěvě a těm, kdo pozvání přijmou, přejeme, aby pro ně byl náš den otevřených dveří zajímavý a užili si ho. Všem společně přeji, aby se obešel bez zbytečných karambolů a jiných incidentů, abychom se podobně mohli scházet i příště,“ řekl na závěr Michal Marek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Den otevřených dveří opět potěšil na tisíc návštěvníků

Tradiční akce, jejíž hlavní magnet pro veřejnost představovala možnost svézt se vlastním autem po trati Autodromu Most, opět přilákala stovky návštěvníků. Už od devíti hodin dopoledne se před vjezdem do areálu paddocku tvořily fronty nedočkavých řidičů. Trať byla v plné permanenci až do půl šesté večer, kdy se na okruh začala snášet tma.

V Mostě si daly dostaveníčko stovky řidičů z blízkého i dalekého okolí. Velká část jich přijela z Ústeckého kraje, mnoho z Prahy, také z Liberce, ale nejvzdálenější dokonce i ze Zlína, Ostravy, Plzně a Českých Budějovic. Na trati byla k vidění celá plejáda vozů od naprosto sériových aut přes vozy poznamenané více, či méně vkusným tuningem, až po ryze sportovní stroje s vevařeným trubkovým ochranným rámem a závodními sedačkami. Po okruhu jezdily staré favority i golfy, upravený mustang, „vytuněné“ toyoty i hondy a hodně odvahy projevoval i řidič dvoumístného smartu s vysokým těžištěm, který se v zatáčkách nakláněl až přihlížejícím stydla krev v žilách.

I přes opakované a důrazné doporučení, aby se řidiči na trati nepokoušeli o závodění, mnozí z nich své nervy na uzdě neudrželi. Naštěstí se tentokrát vše obešlo bez větších incidentů. „Několik drobnějších výletů z trati s následným zahrabáním do záchytné štěrkopískové zóny nebylo ničím podstatným,“ komentoval průběh úspěšného dne sportovní ředitel okruhu Michal Marek. „To všechno se během takové akce očekává. Naštěstí se dnes nekonaly žádné vzájemné karamboly ani přemety panna orel. Je pravda, že mnozí ignorovali určité technické zásady a třeba nedbali na doporučení jet poslední kolo pomaleji a chladit rozpálené brzdy. Sériovým pneumatikám extrémní jízda taky příliš nesvědčí a byli jsme svědky i kolapsu několika motorů, které jejich řidiči prostě uštvali. Nejhůř asi dopadl ten, z jehož motoru vyletěla blokem ojnice a od žhavého výfuku chytil vyteklý olej. Naštěstí bezchybně fungovala služba traťových maršálů a nikomu se nic nestalo. Jízdy se jen musely přerušit, aby se odklidilo nepojízdné auto a olejové skvrny zasypaly sorbentem,“ dodal Marek.

Den otevřených dveří i letos splnil svůj účel a stovky řidičů odjížděly z Mostu s vyplaveným adrenalinem. „Určitě ocenili, že v bezpečném prostředí závodní trati mohli alespoň trochu popustit uzdu své vášni. Jenom doufáme, že v běžném silničním provozu už zase dodržují všechna pravidla,“ uzavřel Michal Marek.

(28.10. 2009)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...
  • o 4 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...