Přejít na obsah

Svítí kontrolka elektroniky motoru 1.4 MPI


Martin D.

Doporučené příspěvky

čau borci,potřeboval bych poradit . mám škodu fabii 1.4 mpi 44kw r.v. 2002 najeto 167 tisíc, auto mám 3 roky bez jediného problému..Ale proběhla výměna těsnění hlavy+ vybroušení hlavy a válců (asi byla prasklá hlava) ale žádné problémy nebyly ,jen emulze na víčku+ výměna všech filtrů a kapalin. Po ujeti cca 200 km auto ztrácelo výkon,cukalo, jako kdyby jelo na 2 nebo 3 válce, na diagnostice u známého to ukazalo chybu 1. a 4. válce,tak se vyměnily cívky , a problém to nevyřešilo,  kontrolka motoru svítí už roky,ale teď občas blíká, a lehce prosvítá kontrolka ,,volantu´´ oranžová .a taky mi jeden den svítilo EPC-oranžové ( tyto dvě věci nikdy nesvítily).
Poradi někdo jak to vyřešit ?? předem moc díky,už sem z toho na prášky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Taky bych to viděl na ty kabely.

A když už jsem tu, taky bych se chtěl "pochlubit". V roce 2012 jsem koupil Fabii 1.4 MPI, 50kW, AQW (najeto 170tiscí) a pár dní na to jsem si nechal namontovat LPG (kontrolka nesvítila). Po pár dnech se rozsvítila chyba P0141-Chyba Lambdy 2, tak jsem ji vyměnil, a začala hned svítit P0130-chyba lambdy 1, tak jsem po přemlouvání vyměnil také, ale kontrolka svítí dodnes (najeto 320tisíc). Nevím, jestli tam ta firma, co mi montovala plyn udělala nějakou chybu, ale podle množství příspěvků mám pocit, že je to spíše vlastnost Fábií. Rok jsem ty kontrolky řešil, ale po přečtení příspěvků typu: "V servisu mi vyměnili obě lambda sondy, katalyzátor, vstřiky, svíčky, čidlo teploty, stálo mě to 20 tisíc a kontrolka svítí stále.", jsem to přestal taky řešit. Jednou za čas se podívám, jestli nějaká závada nepřibyla, resetuju chyby a jezdím dál. Podotýkám, že auto nežere a jezdí stále slušně. Zaslechl jsem, že prý v olomouckém regionu (mám pocit, že to byl Prostějov) je nějaký chlápek, co tyhle závady, obzvláště v kombinaci s LPG umí řešit. Nevíte o něm? A na závěr asi zbytečná otázka, ale nevíte, čím by ta chyba P0130 mohla být? PS: Škrtící klapku jsem nikdy nedělal. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Zdravím páni,

v poslednej dobe (asi 2 mesiace) sa mi z času na čas rozsvieti kontrolka motora, pričom po čítaní chybových kódov pomocou diagnostiky sú v RJ motora zapísané tieto chybové kódy :
16514 - blok1-sonda1: elektr.chyba v obvodu
        35-10 - - - Intermittent
17549 - zpracovani urovne zateze nesmyslna hodnota
        35-10 - - - Intermittent
16825 - system odvetrani nadrze objem chybne
        35-10 - - - Intermittent

 

Ide o vozidlo Škoda Fabia 1.4 MPi, 50 kW, kód motora AQW, r.v. 2002, cca. 184 000 km.

Kontrolka motora sa vždy rozsvieti keď motor beží na voľnobeh. Dvakrát sa mi rozsvietila keď som asi 5 minút sedel v aute s naštartovaným motorom (pričom motor nie je studený - zastal som po jazde na parkovisku) a raz sa mi kontrolka rozsvietila počas jazdy, keď som išiel plynulo asi 90 km/h a vyradil som na neutrál - práve pri poklese otáčok na voľnobeh sa kontrolka rozsvietila.
V poslednej dobe sa motor taktiež z času na čas "pridusí" pričom po uvoľnení a znovu zošliapnutí plynu ide zas normálne (nie je nutné ani meniť prevodový stupeň).
Taktiež som vypozoroval, že keď s autom zastavím a idem napr. otvoriť bránu, tak motor po krátkom behu na voľnobeh akoby na chvíľu výrazne znížil otáčky a následne sa znovu vrátia na pôvodnú úroveň.
Kolísanie voľnobehu podľa otáčkomera nie je nijako výrazné, no napr. pri státí na semafore je z času na čas cítiť záchvevy ( nato som si už ale akosi zvykol, nakoľko tieto prejavy má motor odkedy som auto kúpil - vtedy malo cca. 165 000 km.)
Spotreba motora sa podľa tankovania pohybuje na úrovni 7 - 8 l/100 km, pričom na aute jazdím denne do práce (asi 30 km denne) a ide o trasu 70% mimo mesto a 30 % mesto.
Prednedávnom bol spolu s olejom menený aj palivový filter. Priznám sa, že si neviem presne spomenúť či bol 3 alebo 4 bar, nakoľko mi ho dal pôvodný majiteľ pri predaji auta. Túto skutočnosť sa ale chystám hneď zajtra overiť. Palivový filter nebol originál (ak si dobre vybavujem, tak išlo o značku DAYCO, alebo niečo podobné).
Mohol by popísané závady spôsobovať tento palivový filter, prípadne aký by mohol byť dôvod výskytu týchto chybových kódov ? Chyby sa 2x objavili spoločne, pričom raz sa objavila iba chyba 17549.
Ďakujem Vám za prípadné rady a pomoc.


 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,já jsem Fábii 1.4 MPi ,kód AZF,se 155000km, 17 let starou,koupil v létě.Svítila tam kontrolka elektroniky motoru,houpal se tomu volnoběh,závady 17526 , 16524 to je lambda 2,k tomu 17978 zablokovaná řídící jednotka.Všechny tyhle závady opravila výměna lambda sondy 2.Po smazání už se neopakují.Ještě je tam ale jedna závada,se kterou tady zápasí každý druhý,závada 16825 odvětrávací systém palivové nádrže.Ta se po smazání objeví do týdne znovu.Zajímalo by mně,jestli tady někdo nepřemýšlel nad tím,jestli by nešlo na tuhle závadu nějak "vyzrát",aby ta oprava nestála víc,než je hodnota 17 let starého auta? Nešlo by třeba nějak vyčistit tu nádobku s aktivním uhlím,nebo ji třeba provrtat,nebo vyprázdnit,případně něco podobného?Nemá s tím někdo nějakou zkušenost?Na palivový filtr asi ještě dojde,protože ten je tam také nejspíš celá ta léta původní...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...
V 25. 6. 2017 na 20:54, anglan16 napsal:

V roce 2012 jsem koupil Fabii 1.4 MPI, 50kW, AQW (najeto 170tiscí) a pár dní na to jsem si nechal namontovat LPG (kontrolka nesvítila). Po pár dnech se rozsvítila chyba P0141-Chyba Lambdy 2, tak jsem ji vyměnil, a začala hned svítit P0130-chyba lambdy 1, tak jsem po přemlouvání vyměnil také, ale kontrolka svítí dodnes (najeto 320tisíc). Nevím, jestli tam ta firma, co mi montovala plyn udělala nějakou chybu, ...

Cital som niekde pribeh, co mu to robilo len na LPG a nakoniec sa dopracoval k tomu, ze mal prilis bohatu zmes na LPG a tak po uprave(priskrteni v mape pre rozne rezimy, ci kde) sa problem vyriesil a to mal predtym v par servisoch/u "odbornikov".

V 13. 1. 2018 na 10:02, DAVID7001 napsal:

Ahoj,já jsem Fábii 1.4 MPi ,kód AZF,se 155000km, 17 let starou,koupil v létě.Svítila tam kontrolka elektroniky motoru,houpal se tomu volnoběh,závady 17526 , 16524 to je lambda 2,k tomu 17978 zablokovaná řídící jednotka.Všechny tyhle závady opravila výměna lambda sondy 2.Po smazání už se neopakují.

Neobjavila sa ti nasledne chyba lambdy 1 za toho takmer pol roka?

 

V 13. 1. 2018 na 10:02, DAVID7001 napsal:

Ještě je tam ale jedna závada,se kterou tady zápasí každý druhý,závada 16825 odvětrávací systém palivové nádrže.Ta se po smazání objeví do týdne znovu.Zajímalo by mně,jestli tady někdo nepřemýšlel nad tím,jestli by nešlo na tuhle závadu nějak "vyzrát",aby ta oprava nestála víc,než je hodnota 17 let starého auta? Nešlo by třeba nějak vyčistit tu nádobku s aktivním uhlím,nebo ji třeba provrtat,nebo vyprázdnit,případně něco podobného?...

Dost o zahade aktivneho uhlia je v tomto vlakne https://forum.skodahome.cz/topic/21475-odvětrávací-systém-s-aktivním-uhlím/?page=3&tab=comments#comment-2330039 a ak by som ja nieco skusal, tak by som si skusal zohnat to aktivne uhlie v rovnakej forme ako je v nadobke(aby nevletelo do sania) a dako ho tam napchat-zavriet-zalepit-hocico. Odkaz z prvej stranky: http://www.xtremekoi.sk/aktivne-uhlie-p14

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem zjistil,že zřejmě skutečně hlavní problém u této závady představuje tankování plné nádrže a nakonec po automatickém vypnutí pistole "zarovnávání"částky.Od té doby,co jsem s tímhle přestal,se přestala ta závada úplně objevovat.Takže zřejmě stáří a tím pádem kvalita toho uhlí,není ten nejdůležitější faktor.Teď jsem si zvyknul tankovat za 400Kč benzínu a do něj za 300Kč  biolihu a řídící jednotka nijak neprotestuje,motor tuhle směs bez protestů "skousne",žádná závada,motor je  1.4MPi AZF .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrý den čtu tady komentáře  a přemýšlím čim to je

že má Fabie 1,4 44KW MPI r.v. 2003. Stale mě poslední

dobou taky svití kontrolka motoru,už jsem byl 2krát

na diagnostice,ale nikdy se technikovi nepodařilo

spojit s motorem,ale vše ostatní se ukazovalo v pořádku.

Tak prosím někoho o radu co by stím mohlo být.

Oba technici neměli čas to dále zkoumat,proč to

nejde komunikova s motorem. Kod motoru je AZF

Auto jezdí normalně a ani nepocituji větší spořebu.

Děkuji za odpověd na tento e-mail hmrazek@centrum.cz

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

U fabky 1,4 MPI z r. 2000 (AZF,75000km) mi praskla jedna z plastových nožiček držících pohromadě termostat (rozpadl se a tím pádem se velmi špatně a neúměrně dlouho zahříval motor), tudíž jsem koupil nový celý termostatový blok vč. čidla. Ihned po namontování a prvním nastartování se nechtělo fabce se studeným motorem rozjíždět (po nastartování do tří vteřin s velkým otřesem chcípl motor, po druhém startu aby nechcípl jsem musel držet chvíli zvýšené otáčky než se trochu zahřál, abych mohl vyjet vůbec z garáže). Po zahřátí se zdálo být vše v normálu, ale po ujetí cca 10 km ručička teploměru vždy spadla zpět na nulu (stačilo zastavit, vypnout motor a po opětovném zapnutí klíčku teploměr vystoupal na obvyklou hodnotu, kdy opět po nastartování a ujetí 10 km spadla na nulu). Po třech dnech jízd do práce a zpět se k tomu ještě rozsvítila trvale svítící žlutá kontrolka motoru (ponorka). Vyměnil jsem nové čidlo teploty vody za to staré (původní z rozbitého
termostatického bloku) a vše je opět v normálu. Pro jistotu jsem si ještě do foroty koupil nové náhradní čidlo a všiml jsem si, že to vadné má malinkou žlutou tečku (původní ani nové takto označené není), všechna šedivá dvoupólová zakoupená čidla mají vytlačený znak škoda - audi spolu s hodnotou max. teplotoy 140 st. C, pouze to jedno vadné je označeno žlutou tečkou (bylo v nově zakoupeném plastovém termostatickém bloku). V diskuzích na fórech se již pár diskutujících o takto žlutě značených čidlech zmínilo, ale zatím jsem se nikde nedověděl co to znamená. Neví někdo?
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neviem, co to znamena, ale cidlam -senzorom teploty sa da odmerat vnutorny odpor, aky maju pri konkretnej teplote. A v dielenskej prirucke "1. Motor 1.0 37 kW, 1.4 44 kW, 1.4 50 kW vstřikování.pdf" je uvedeny graf teploty a odporu konkretne pre tento senzor G72. A je tam aj informacia, ze pre teplotu kvapaliny 30C ma byt odpor 1500-200ohmov a pre 80C 275-375C. Osobne sa mi to zda velky rozsah, pretoze pri teplote 90C moze byt podla grafu odpor tiez 275ohmov.  Cize presnost +-5C. Mozno tie zlte maju inu charakteristiku, alebo su ustrelene mimo rozsah a boli vyradene a niekto chytry ich dal do obehu... Treba ich zmerat pri 80C, alebo pokial nie je presny potravinarsky teplomer tak vo vriacej vode, cize pri 100C a podla toho podla mna ich zapojit do serie, alebo paralerne s vhodnym rezistorom, aby davali pre RJ spravnu hodnotu.

teplota vs odpor chl kvapalina.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spíš to bude tak,že to čidlo jak qid píše,které je zamontované v novém termostatu,je nějaké no name.Ta žlutá tečka může být jen nějaká výrobní značka pro čínské dělníky u pásu.To,co má žlutou tečku házejte do menší krabice vlevo.Víc to nemusí znamenat nic.Čidla s označením Škoda-Audi jsou značková .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 11 měsíců později...

Fabia Combi  1,4, 44kW r.v.2001. Sviítila kontrolka motoru a pomohlo vyměnit spínač brzdy. Ojiskřený kontakt. Brzdová světla normálně svítila.

Tak beru zpět. Už se zase rozsvítila. WAG mě nemine. Rozsvítila se když jsem stál v koloně s motorem ve volnoběhu.

Editováno: , autor: achil
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Zdravim chtel bych se zeptat zda by nekdo neporadil mame problem s kontrolkou motoru jedna se o fabia 1.4 mpi 50kw r.v. 2001

vymenili jsme obe lambda sondy pred i za katalyzorem a kontrolka porad svitit i po vymazani zase naskoci na diagnostice to pise tohle dekuji predem vsem

84319491_534834843821750_6355382636831047680_n.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 8 měsíců později...

Dobry den.

Nakolko som presny problem ako mam ja na fore nenasiel, takisto som vyskusal uz vsetky mozne riesenia, tak sa pokusam obratit na vas.

 

Mam Fabiu I r.v. 2003 v motorizacii 1.4 MPI s najazdenymi 280 000km

 

V poslednej dobe nastal takyto problem:

Pri vyssej rychlosti (nad 80 km/h) pripadne pri jazde do kopca auto uplne strati vykon citit, ze s nim mierne trhne, chveje sa a otacky aj rychlost klesaju. Trva to dokedy nezaradim neutral, potom zaradim opat rychlost a pokracujem normalne v jazde, dokedy sa to opat nestane. Diagnostika hlasi: chyba zapalovania na 3. valci a na palubovke vkuse svieti kontrolka motora (svieti stale nie iba pocas straty vykonu) pripadne niekedy zacne blikat (hlavne pri jazde do kopca).

 

Skusal som:

Vymenene sviecky - uplne nove

Vymeneny zapalovaci modul - uplne novy

Prehodenie vstreku z 3. valca na iny - stale ta ista chyba na 3. valci

Vycistenie vsetrekov

Premeranie tlakov - vsetky v poriadku

 

co mam na aute zle: mierne dieravy vyfuk 

 

Nestretol sa niekto s niecim podobnym? Za kazdu radu budem vdacny. Dakujem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Svíčka ti pálí? Není problém v zapalovacím kabelu? Zkusit vyndat svíčky na druhém a třetím válci a podívat se, jestli pálí současně, třeba i při zvýšených otáčkách. Podle toho, co píšeš, nemáš zapalovací cívky na konci každého kabelu u svíčky. Můj známý měl podobný problém. Všechno se zdálo v pohodě, ani kontrolka nesvítila a diagnostika nic. Nakonec jsme zkusily prohodit vstřikovače, ale nejen samotný vstřikovač, ten byl v pořádku, prohodily jsme je z druhého na třetí válec zapojené v konektrorech, takže i s el. vedením. Šlo to, ta vzdálenost není velká, jen chce malinko natáhnout svazek. Bylo i cítit, že vstřikovač na druhém válci necvakal, přestože byl v pořádku. Někde v el. svazku byl přerušený drátek.

Editováno: , autor: mambo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

18 hours ago, mambo said:

Svíčka ti pálí? Není problém v zapalovacím kabelu? Zkusit vyndat svíčky na druhém a třetím válci a podívat se, jestli pálí současně, třeba i při zvýšených otáčkách. Podle toho, co píšeš, nemáš zapalovací cívky na konci každého kabelu u svíčky. Můj známý měl podobný problém. Všechno se zdálo v pohodě, ani kontrolka nesvítila a diagnostika nic. Nakonec jsme zkusily prohodit vstřikovače, ale nejen samotný vstřikovač, ten byl v pořádku, prohodily jsme je z druhého na třetí válec zapojené v konektrorech, takže i s el. vedením. Šlo to, ta vzdálenost není velká, jen chce malinko natáhnout svazek. Bylo i cítit, že vstřikovač na druhém válci necvakal, přestože byl v pořádku. Někde v el. svazku byl přerušený drátek.

Ano sviecky funguju normlane to som pozeral. Ano ako spominas, nemam zapalovaciu cievku na kazdu sviecku ale jeden spolocny zapalovaci modul - je na obrazku. 

modul.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak bych ještě zkusil to, co jsem napsal s těma vstřikovačema. Pokud vezmeš ten vstřikovač mezi prsty a jde do něj proud, je cítit takové drobné chvění, cvakání a zkusit je zapojené v původních konektorech prohodit z druhého na třetí válec a třeba i při zvýšených otáčkách, jestli se chyba neukáže na druhém válci.

Editováno: , autor: mambo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

On 11/13/2020 at 12:46 PM, mambo said:

Tak bych ještě zkusil to, co jsem napsal s těma vstřikovačema. Pokud vezmeš ten vstřikovač mezi prsty a jde do něj proud, je cítit takové drobné chvění, cvakání a zkusit je zapojené v původních konektorech prohodit z druhého na třetí válec a třeba i při zvýšených otáčkách, jestli se chyba neukáže na druhém válci.

Vstrekovace su v pohode, to funguje to som skusil dnes ... chyba je vynulovana budem na tom jazdit a uvidime ... poprehadzoval som aj vsetky sviecky a vstrekovace navzajom a vsetko fungovalo 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

7 hours ago, Tozi said:

Vstrekovace su v pohode, to funguje to som skusil dnes ... chyba je vynulovana budem na tom jazdit a uvidime ... poprehadzoval som aj vsetky sviecky a vstrekovace navzajom a vsetko fungovalo 

Takze vyfuk je uz opraveny, chyba bola vynulovana no dnes sa to opat rozsvoetilo, zas to iste - ak chcem vacsi vykon, auto sa chveje. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...