Přejít na obsah

ASR


Mopachi

Doporučené příspěvky

mám tu samou motorizacia v kombajnu. ASR mě funguje když o tlačítko není zmáčklý a poznat by jsi to měl podle toho že ti bliká kontrolka na palubovce, myslím že žlutá, nebo někdo by řekl oranžová. fungování je dle mě na principu vyuřití abs a přibržďujeto kolo který prokluzuje. tak jsem to měl alespoň na předchozím autě

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tímhle způsobem funguje EDS, elektronická uzávěrka diferenciálu. ASR (Anti Slip Regulation -- protiprokluzová regulace) dělá to, že pokud se dostaneš s autem na kluzký povrch, a přidáš plyn, zpravidla přenášený kroutící moment překročí fyzikálně daný maximální přenesitelný moment a kola začnou prokluzovat (hrabat). Tím dojde také ke ztrátě schopnosti kol auto držet v přímém směru (protáčející se kolo není schopno udržet boční působící síly) a vozidlo se stane směrově nestabilním. V tento okamžik zasahuje ASR a sníží kroutící moment přenášený na kola tak, aby se kola přestala protáčet a vozidlo opět získalo směrovou stabilitu, ale aby se přitom přenesl co největší kroutící moment. Ke snížení kroutícího momentu může dojít třemi způsoby:

-- elektronickým snížením dodávky paliva do motoru, změnou předstihu a tím i snížením jeho výkonu

-- přibrzděním prokluzujících kol

-- kombinací předchozích dvou možností

ASR je vynikající věc, která umožní vyjet třeba zledovatělý kopec (pokud je to vůbec fyzikálně možné, protože zákony fyziky nepřestanou platit ani pro auto s ASR :) ). Ze zkušenosti vím, že ani citlivá noha na spojce a plynu není tak citlivá, jako ASR.

Pěkně je to vysvětlené tady:

akorát se zde ASR označuje jako TCS a krom toho se dozvíš, jak funguje ESP, což je další bomba...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zajímavá diskuze mohl by mi prosím Vás někdo poradit:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat má Octávii 1,6 SLxi rok výroby 1998 a mám na ní protiskluz (nevím jaké je správné označení) to zanamená že když třeba jedu do kopce ve sněhu a kola proklouznou tak se kola začnou sekat a auto krásně vyjede ale teď mi to začalo dělat to že se zapne kola se nesakají a podle zvuku je to jako když se něco protáčí. Nemáte někdo nějakou zkušenost s opravou nebo jak by se to dalo opravit a případně jaká byla cena opravy?

Jo a žádné tlačítko na palubovce nemám zapínalo to automaticky.

Děkuji všem za odpověď

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to tam budeš mít EDS, elektronická uzávěra diferenciálu. Jestliže se jedno kolo dostane na kluzký povrch, tak řídící jednotka brzd ho přibrzdí, aby se mohlo chytnout to kolo, co na kluzkém povrchu není. Co se týče prověření funkce či opravy, základem je výpis z VAGu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...