Jump to content

Prodej plynové pistole na dobírku - ANO či NE?

FUGAS
 Share

Recommended Posts

Mám takový dotaz. Jak jste si mohli všimnout v rubrice bazar, prodávám plynovou pistoli, kterou bych kupujícímu chtěl předat osobně. Teď se mi ale ozval jeden kluk, co jí chce koupit, ale je z Brna. Moje otázka zní, myslíte že je rozumné poslat plynovou pistoli na dobírku někomu, koho neznám? Sice to není registrovaná zbraň a její držení je volné, ale smí se držet od 18let, a já toho kluka vůbec neznám, nevím ani jestli mu už těch 18 bylo. Jde mi to, že bych nerad, aby mě někdo pak popotahoval, že jsem to prodal někomu, kdo je mladší a kdo se za staršího jenom vydával a s tou pistolí udělal nějaký průser. Na druhou stranu nemám žádné jiné zájemce, takže si nemůžu vybírat. Co myslíte, mám to poslat na tu dobírku, nebo se na to vykašlat?

• 2 weeks later...

Toto bych neriskoval, zákon o zbraních hovoří jasně, plynová pistole je zbraň kategorie " D ", tudíž by neměla přijít do ruky mladším 18-ti let. Pokud by jsi ji poslal někomu komu je méně než 18 let a přišlo by se na to, měl by jsi problém. Řešení je nechat si předem poslat poštou čestné prohlášení o věku s datumem narození a podpisem a na základě toho to pak odeslat. Tím se budeš krýt, protože budeš mít v ruce čestné prohlášení o věku a podpis.

Imho ať pošle nascanovanou občanku a ty to pošli přesně na to jméno na té občance a je to. Do stejné kategorie zbraní spadá také kupříkladu paintball nebo airsoft zbraně a ty se stejným způsobem prodávají naprosto běžně - dokonce i bez té kontroly občankou. Neříkám že je to správně, jen že se to tak děje.