Přejít na obsah

Jaky menic napeti na 230V

GaGaN

Doporučené příspěvky

Dobry vecer,

mam na Vas vsechny elektrikare a poloelektrikare dotaz. Potrebuju do auta menic napeti na 230V, ale vubec nevim, jaky vybrat. Vim, ze se to dela dle zatizitelnosti a dle toho co tam pripojim. Chci tam obcas pripojit sadu repro. Jezdime obcas ven a chci mit moznost v kufru repro s monitorem. Ty repro jsou Genius Hometheater 5000 ( dalsi info zde: http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2006110011 ) kde bude zapojeny pouze sub, ktery ma 75 RMS a levy a pravy kanal plus stred, ty maji kazdy 15W RMS. Celkem se tedy jedna o 75W+45W=120W RMS. Premyslel jsem, zda staci 300W RMS http://www.alza.cz/belkin-300w-univerzalni...jeci-d60726.htm nebo jeste silnejsi? Ovsem nevim jak na tom bude spickovy odber. Vim, ze to je blbej dotaz, ale radsi se chci ujistit, abych to nespalil. :-)

Moc vas vsechny prosim o radu!

Diky moc a pekny vecer

Stepan

Editováno: , autor: GaGaN
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ten měnič z odkazu by měl být schopen dodávat stále 300W (tj cca 1,3A). když koukneš na ty repro, tak určitě na štítku bude max. el. příkon. pouze to sečteš a hned bude vědět zda se vejdeš do 300W. pokud by tam nic nebylo, tak bych při těch 120W repro tipnul el. příkon zesilovače kolem 180W, takže bych se toho nebál

mám v plánu si ho koupit taky do auta (noťas apod.)

Odkaz ke komentáři

v tý tabulce je to nějaký divný. nemůže to brát stejný proud při 110V a při 230V

zkus si to spočítat. zesilovač by mohl mít cca 50% účinnost, takže aby např. dal 100W rms, potřeboval by 150W el. příkon. (hud. výkon si tedy vynásob 1,5 a min. takový zdroj potřebuješ)

jinak ten měnič má ochranu proti přetížení, takže se v nejhorším případně vypne. potom ho můžeš třeba vyměnit za 600W

Odkaz ke komentáři

len este upozornim ze tie zdroje su urcene primarne pre napajanie za jazdy, lebo ked vypnete motor tak baterku vybijete do par hodin. resp ak nie je baterka najnovsia, nema ani deklarovanu kapacitu a uz napriklad po hodine pocuvania nenastartujes a pritom zdroj nebude nic hlasit, lebo ti nebude chybat napatie ale startovaci prud.

Odkaz ke komentáři

no a ještě jsem zapomněl dodat, že zásuvka u fábie má myslím 15A pojistku, takže těch 300W z měniče na ní nehrozí - spálí se pojistka.

při vypnutém motoru jde zásuvka zatížit max. cca 190W, při nastartovaném cca 210W. ovšem měnič potřebuje cca 330W (tj. proud kolem 23A i při nastartovaném motoru).

řešením je přívod přímo z baterky na měnič. ovem platí to co napsal cartmanko

Odkaz ke komentáři

Tak uz ho mam od vcerejska doma, resp. v aute a musim Vam podekovat za rady. Chtel sem to vyzkouset komplet jako 5.1, tak sem to zapojil a cca 30 minut hral - naprosto bez problemu. Vyse uvedeny menic ma kontrolky o stavu nabiti autobaterie a popr. i alarm, ze napeti pokleslo pod nejakou nastavenou uroven a jeste na neco. Co se tyce me, naprosta spokojenost. Kdyz sem to potom nechal na 3.1, hralo to na max volume a baterka se ani nehnula po cely hodine.

Co se tyce primeho napojeni na baterii - diky za pripomenuti - je to vsechno perfektne popsany v navode, takze sem to pochopil i ja :-) Od toho tam je prave nejaka pojistka ci senzor a pokud by to zasuvka nestihala, menic se pry sam odpoji a musi se prepojit na baterii primo. Zatim se nic takoveho nestalo, ale budu to sledovat a zkouset.

A jeste jednu vec k ty hlucnosti - jo mas pravdu, ze ventilator ma online furt, ale ja to mam prodluzovackou do kufru, takze nic slyset neni, ale popravde, kdyz si zapnes i na minimum radio, nevnimas to.

Kazdopadne tenhle Belkin i pres tu cenu muzu jen doporucit!

Diky vsem za rady a az to finalne cely i s kabelazi doklepu do konce hodim sem vysledek.

Jo a btw. STASTNEJ NOVEJ ROK :-)

Odkaz ke komentáři

tak i já se přídám s dotazem, loni jsem si koupil v makru měnič značky alpin 300W špičkovej dá 600W v ele. se vůbec nevyznám tak jsem vzal to nejsilnější co jsme potkal abych s tím mohl napájet notebook v autě, jenže po zapojení trafa se měnič okamžitě odpojí, nout má dc out 20V a 6A což se nedivím že se ten měnič odpojil ale sháněl jsem kdejakej nout na test a ještě jsem nenašel jedinej kterej by s tím fungoval (nejmenší použitej byl netbook asus co sežere myslím něco kolem 1,5A a pár watů a taky to měnič neutáhl, nevíte někdo kde dělám chybu nebo co je špatně, že to nevalí ??? díky Petr

Odkaz ke komentáři

v nabijecce jsou vybity kodany, tak po zapnuti si urcite veme vic, tak to bud vypne menic a nebo menic zabere, zacne zrat vic, pokud to mas zapojeny pres nejaky tenky draty, tak na nich je ubytek a menic vypne, protoze ma nizky napeti

zkus ho pripojit k rovnou k baterce

Odkaz ke komentáři

• o 1 měsíc později...

Nazdárek. V autě při vypnutém motoru často připojuji notebook přes originál autoadaptér do 12V zásuvky. Jaké je reálné riziko, když noťas připojím za chodu motoru resp. za jízdy, případně bude NB na stálo připojen adaptérem, neodpálím tím po čase noťas? Potřeboval bych mít notebook na stálo připojený v autozásuvce. Nebylo by vhodnější zakoupit měnič?

Odkaz ke komentáři

Jde mi o to, zda elektroinstalace v autě nevykazuje za chodu motoru nějaké přepětí, špičky, proudové rázy, a pakliže ano, jestli je autoadapter spolehlivě odfiltruje . Nerad bych odrovnal prakticky nový notebook... :)

Editováno: , autor: vit.x
Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...