Přejít na obsah

Tažné zařízení


Martin 3500

Doporučené příspěvky

Zdravím Vás,

nechci kvůli tomu zakládat nové téma, tak to napíšu tady. Chtěl bych si na svoji fabii dodělat tažné zařízení. Mám kombíka. Jak tady bylo na začátku řečeno, že škodovky si řeknou hodně za tažné i práci. Proto si budu tažné montovat sám. Ale teď můj dotaz. Nemůžu nikde nic najít o tom jak zapojit elektriku, když mám hlídaní žárovek ve světlech. Provedení zapojení od zadních svítilen je tedy neuskutečnitelné. Dále jáké tažné. Bajonet original je dosti drahý a otvor v nárazniku taky nechci. Napevno (na šrouby) by byl asi nejlepší volbou, ale jak tady bylo napsáno, že každý obrubník=trefa do tažného. Měl jsem na firemní felicii taky tažné, bajonet. A pokaždé, když se někam couvalo, tak se ohnula zásuvka a někdy rozbila. S autem jsem nejezdil jen já :) . Jak je to u fábii vyřešeno? Nejlepší by byla asi sklopná zásuvka. A poslední věc, má každá fabie připravené montážni otvory pro uchycení tažného (připravené díry pro šrouby)? Nevíte někdo, jaké firmy dodávají tažní jako příslušenství škodovce? Polské výrobky nemám v plánu nakupovat, idyž mám přístup. A ještě nevíte-li o nějaké firmě v okolí Českého Těšína, která prodává tažné? Do cca 50km.

Předem děkuji všem za rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám taky combi a nechal jsem si montovat sundavací bajonet na zámek pod nárazník protože tam mám parkovací senzory.

Zásuvka sklopná do nárazníku a elektrika v pohodě normal jelikož až Fabie II a ostatní novější Škodule potřebují nějaký modul.

Tažné je od SportJach a stálo to včetně práce 6500,- v autorizovaném montážním středisku.

Moje Fabka je 1 facelift Elegance s veškerou výbavou a to i kontrola žárovek.

Pohledově super protože není vydět řezání do nárazníku a perfektně se sundané vejde k rezervě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zdravím,mám to samé jako Effin,zatím bez problémů,dobře se to nandavá i sundavá,jen bacha při přejíždění vyšších příčných prahů atd,koule je dost nízko a když jedu na dovču s plným kufrem a kolama na kouli,už jsem si párkrát drbnul o zem.Ale většinou v kempu kde mají různé zpomalovací pruhy a nehledí na to jak jsou vysoké.Jinak dobrý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • o 2 měsíce později...

já jsem si právě koupil starší originál škoda, typ TMB PS 009 třída A50-X, prosím Vás, mám hatchback

1) jak sundat zadní nárazník

2) kam TZ namontovat, příp. jaké šrouby k tomu použít, příp. jejich číslo do ETK (nevím proč, nefunguje mi hledání podle čísla)

3) musím na to mít nějakou ŘJ, nebo to postačí napojit na zadní světla?

předem mockrát děkuju

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Tak, tažné dnes namontováno. Nechal jsem se ukecat přítelkyni,a zajel do autorizovaného servisu. Ze začátku jsem měl obavy, jak to zmastí, případně někde něco ulomí při rozebíraní atd. Ale....na můj dotaz, můžu-li být při montáži, my bylo odpovězeno, že můžu, ale bude to trvat tak 2 hodiny. Tím, ze mne obavy opadly a zůstal jsem při montáži a mohl tak "dohlédnout" na práci. Spokojenost z mé strany byla maximální a to jsem měl v ceně kávu :) a po montáži i umytí auta :palec2:

Tažné je SVC náchod, cena 3400 + 1200 za práci. Snad tedy bude sloužit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Otec to taky řešil asi před sedmi lety a na úřadě to nezapsali, protože tohle auto není v nějakém registru, prostě tam tažné není schváleno. Jezdíme bez zápisu do TP,po montáži máš sedm dní na zápis, takže při kontrole nějakému aktivistovi řekneš, že jsi namontoval včera a zítra jdeš na úřad....

Prostě není otipované, tak nezapíšeš....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...

Já si pořídil tažný od slovenský firmy Galia. Koupil jsem pevný (resp. na dva šrouby - neodjímatelný bez nářadí), a to zcela úmylsně. Je celý pozinkovaný. Cena 1699 Kč v Elsa Group (www.tazne.cz). Montáž doma - je to dětská akce, ani by mě nenapadlo někomu platit za montáž 14 kg oceli na šesti šroubech. Potřeboval jsem jenom zásuvku - hliníkovou za 80 Kč. Pár drátů s bužírkou má doma snad každej. Chvíle práce a voilá - mám tažný za cca 1800 Kč. Ještě na STK a na úřad, měl bych se vejít do 2000 Kč kompletně i s poplatkama. Přemýšlel jsem ještě o Westfalii (2140 Kč), ale v Elsa group mi to de facto rozmluvili, protože je to prý stejně kvalitní, jen se platí víc za značku (a není pozinkovaný). Netaham nic extra těžkýho a už vůbec ne každej den. Kdyby taky jo, nejezdil bych Fabií, že ano ... :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Zdravim, mam dotaz ohledně samomontáže tažnýho na fabii 1 kombi. Je to 1,4 16V 74kW z konce roku 2003, na autě jsou parkovací senzory a jsou tam už i ,,sledovaný,, žárovky. Bude nějaký problém s elektroinstalací, popř poraďte jakou pořídit. Na feldě co jsem měl předtím, jsem to zvládnul vpohodě, tam nebyly všelijaké el. vychytávky. Bude k tomu muset být nějaká zvláštní jednotka. Díky za pomoc, popř. nějaký link, zatím zde neumím moc hledat a nic jsem nenašel

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

normálně kup origo tažné.. cenově vychází stejně jako neorigo a jsou tam i konektory.. normálně se cvaknou na zadní svítilny a jede to,nemusí se nic zjišťovat, měřit, atd.. jen u samomontáže dej pozor na správné momenty utahování.. mi to na STK proměřovali, jestli mi to sedí.

Na parkovací senzory by měl existovat v zásuvce tažného nějaký "rozpojovací kontakt" ale nějak jsem to schéma nepochopil, takže se mi nepodařilo zapojit.. vy\řešil jsem to malým vypínačem na signálovém vodiči od zpátečkového světla

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 2 týdny později...

V té zásuvce musí být ten spinač F216, ze kterého vedou ty tři kablíky, ne? Asi je v těle té zásuvky, protože ta hranatá svorka pro U10 je až za něj zakreslená.

Jestli je to originál sada, musel tam být kabel od mlhovky právě do tohoto spínače. A taky propojení na pin 2 té zásuvky tam musí být. Piny ve svorkovnicích jsou značeny docela dobře.

Teď jenom, jestli ta originální sada obsahuje všechnu kabeláž jako z výroby - takový kabel k jednotce parkovacích senzorů je totiž dost nepravděpodobný, ale k té mlhovce by měl být...

Vycházím jen z toho schématu, tažné nemám.

K tomu nebyl návod? Je pravda, že návod je první, co se háže do koše :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já totiž z toho schématu nechápu, co se k čemu kostří :-D

Zkoušel jsem si jen tak z řj parkovacího asistenta ten káblík ukostřit a nic to neudělalo.. takže to asi potřebuje nějak přes žárovku kostřit, nevím..

V návodu nic nebylo.. tam byl akorát postup montáže a utahovací momenty a to všecko ve 20 jazycích :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravim vsechny potreboval bych poradit jake vhodne zarizeni na Fabii I Combi urcite bych chtel snadno odnimatelne.Co asi nejvice pripada v uvahu je tazne ktere maji vetsinou Fabie a to je vyrez v narazniku a po demontazi se zacvakne krytka v barve vozu nevim zda se jedna o originalni tazne potreboval bych typ.Pripadne prilozte zde na forum fotky.Jak je resena u techto taznych elektroinstalace mezi konektory?Diky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zdravím,bacha na odnímatelné tažné,bude víc druhů,já si nechal namontovat nasazovací zespoda,což je celkem pohoda a nemusí se nic řezat,je to pěkně zespoda,ale problém je,že má tvar J a když je na cestě nějaký hrb,tak do něj drbnu.Spíše tedy na okreskách a různých zpomalovačích.Vrchol byl,když jsem na dovolené měl na kouli nosič kol a 2 kola a auto se porouchalo.Přijela odtahovka s plošinou a jak auto natahovala nahoru,tak se zadek auta opřel o tažné a pocit tedy nic moc.A když auto spouštěl dolů tak to samé.Tažné mám od té doby zespoda pěkně odřené,snad se nic nehnulo dál.Takže bacha na to,aby tažné nebylo moc nízko.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono na ty Fabie ty pevny nejsou moc pekny resil bych to nejak elegantneji.Mohl by mi nekdo zjistit presny nazev tazneho zarizeni na Fabii I Combi ktera ma krytku v narazniku v laku auta?Budto se neprodava uz nebo jsem spatne hledal :)

Je realna moznost nejak zapsat pouzite tazne z jine Fabie?Co je k tomu vse potreba atd.

Diky za odpovedi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

je to blbá otázka ale budeme rádi za jakoukoliv radu.

 

Známá si před cca měsícem koupila fabii a vše v pohodě.

 

Před pár dny jsem na to auto koukal, a nestačil jsem se divit, že má tažné. Je pod nárazníkem uchycení, komplet el. a v kufru je "koule".

 

Ale v TP to zapsaný nikde není. Mělo bych to být zapsané pouze ve velkém TP žejo?

A ještě ona má r.v. 2003, ale ve velkém TP je nasnáno, že v roce 2010 byl vydán duplikát. Přesněji : xx2010 změna právní formy, duplikát TP č.... za popsaný.

Takže tam nic a vzádu dole jsou pouze všechny povolené pneu ( tam jsem to původně chtěl najít)

 

 

 

Takže v malém TP nic o tažnym nikde nic není ?

Ve velkém TP se to píše kam ?

myslím, že by ji využívala ale chodit kvůli zapsání na úřad? i když by to tam snad už mělo být.

 

 

Všem děkuji za rady

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...