Přejít na obsah

vyměna podsviceni palibni desky


lukas.luciano

Doporučené příspěvky

Počítej:

http://www.skodafun.cz/Fun%20fotky/interier/p%C5%99%C3%ADstrojov%C3%A1%20deska.jpg

Vynech kontrolky (to je ta spodní řada).

Jo a shora je myslím taky ještě nějaká ta žárovka, takže když budeš mít třeba pár kousků navíc, je to lepší než kdyby ti 1 chyběla... ;)

Editováno: , autor: Luďa
necituj předchozí příspěvky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

zdarec. Taky jsem chtěl vyměnit podsvícení. Koupil jsem si nejdřív normální žárovky akorát červené.. ty mi nesvítily skoro ani jedna. Pak jsem si koupil LEDky, že prý svítí víc, šoupnul jsem je tam zas nesvítily. Chvili jsem s tím vyklal pak už svítily ale kurevsky málo a to tak že to fakt nebylo vidět a to sem si dával deku přes hlavu bo sem to robil ve dne. Nakonec jsem zkusil čepičky i když ty se stejně pálí.. výsledek? překvapivě svítily slabě. Co z toho vyplívá? Jsem asi chuj, ale tohle už odmítám dělat fakt toho času co sem nad tím proseděl nemluvě o ceně všech těch žárovek. Nevím co sem dělal blbě, ale příště si to nechám udělat někým jiným. Btw taky mi to poprvé přestalo svítit uplně všechno i s těmi starými žárovkami takže jsem pak zjistil že to mám opalené zezadu tu desku, tak jsem musel koupit jinou přistrojovku. Čili pokud by tu měl někdo nějaký nápad co s tím tak budu vděčný jinak do tohohle už se fakt pouštět nebudu. Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Problém s náhradou žárovek LEDkami je ve dvou věcech.

Nebudu teď řešit barevné návleky/čepičky na žárovky, které se propalují nebo blednou, nebo lakování žárovek bezbarvým lakem s rozmíchanou náplní do propisovačky - to jsme dělávali dřív. Obojí fungovalo, bohužel omezenou dobu. Čepičky se zdeformují nebo rozpadnou, lak se oloupe nebo vybledne.

Náhrada podsvícení LEDkami musí vzít v úvahu, že LEDky na rozdíl od žárovek nelze napájet libovolnou polaritou proudu - LED svítí jen v určité polaritě a že je nelze připojit přímo na 12V bez omezovacího odporu. Výhodou u koupených "LED-žárovek" je v tom, že obsahují usměrňovací diody i omezovací odpor už v patici, takže při jejich použití se uživatel nemusí ohlížet na polaritu, jako to musí dělat ten, který si LEDky bastlí do patic sám.

Posledním problémem LEDek proti žárovkám je v tom, že LEDka svítí jen jedním směrem (většinou kolmo k základně pouzdra) a v relativně úzkém kuželu, zatímco žárovka je skoro všesměrový zdroj světla - což třeba při zadním prosvěcování kontrolek nebo hmatníků tlačítek nevadí, ale při osvětlování stupnic a ruček přístrojů z boku je potřeba LEDky natočit správným směrem tak, aby svítily tam, kam je potřeba - u žárovky je to jednodušší, tam vlákno svítí na všecky strany a světlo mířící jiným než žádoucím směrem odrazí reflexní plošky. Sám jsem s tím musel dost bojovat, když jsem si bastlil LEDky do palubovky Formana - neměl jsem kupované LED-žárovky a musel jsem si všude do patic vpájet omezovací odpory a samostatné LED v potřebné orientaci vůči napájecímu napětí i vůči potřebnému směru svícení - strávil jsem nad tím asi 3 dny, než vše chodilo, jak jsem si představoval. Nahrazoval jsem všechny kontrolky s výjimkou kontrolky dobíjení (žárovka je součástí budicího obvodu alternátoru a při její náhradě LEDkou nefunguje správně dobíjení) i všechny podsvitové žárovky. Používal jsem čiré vysokosvítivé LED průměru 3mm s proudem 20mA a omezovací odpory 560ohmů (vyhovuje pro napětí v rozvodu při chodu motoru kolem 13,5V) . Pro podsvícení jsem byl nucený použít diody zelené barvy, protože v té době nebyly bílé LED dostupné ve 3mm pouzdru a 5mm byly velmi drahé - kolem 40Kč/kus. V dnešní době je možné volit větší počet různých barev i ze součástek v provedení SMD, s mnohem vyšší svítivostí = menším potřebným proudem a nesrovnatelně nižší cenou, než tomu bylo tehdy...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...