Přejít na obsah

Jaký Motorový olej ?


mischak

Doporučené příspěvky

Je lepsi pristup ked das dole prave predne koleso a nechas auto na heveri. Zober klasicky lavor a daj ho pod olejovu vanu. Otvor kapotu, rukou vytoc olejovy filter (neboj nic nevytecie), potom golou 18" vysrubuj vypustaci srub, aby olej vytiekol do lavora. Pockaj cca 30 min. nech to dobre odkvapka a nasrubuj vypustaci srub s citom dotiahni. Kup novy filter 03C115561D alebo MANN 712/91 nasrubuj a poriadne rukou dotiahni. Potom uz len naliat novy olej 3,6 litra.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

a co tam dát 0w-40 ten snese vyšší teploty a té 1,2 by to možná prospělo (hlavně těm řetězům) co ?

http://www.olejspol....ge-0w-40-fst-4l

Mám 0W-40 a je to zbytočné, 0W-30 je lepšia voľba. Yeti je síce trochu ťažšie ako moja Fabia, ale pri bežnej jazde sa teplota oleja pohybuje stále pod optimom 90-110°C (údaj od Škoda Auto). Maximum čo som v lete videl bolo 105°C, ale to som išiel ako prasa v letnej horúčave so zapnutou klimatizáciou. Samozrejme dajú sa dosiahnuť ešte väčšie teploty, ale to už treba ísť na okruh. Tam moja Fabia ukázala maximálne 116°C. Pre bežné jazdenie 0W-30 postačuje viac než dosť, lebo teploty zohriateho motora sa pohybujú medzi 80-95°C. Dôležitejšie je aby bol olej menený včas (pri krátkych jazdách ešte skôr ako 15 tisíc km), mal schválenie VW 502 00 a nemal schválenie ACEA C2-C3 ktoré je potrebné len pre nafťáky s DPF. Samozrejme je možné naliať aj taký olej, ale pre benzín je taký olej zbytočne degradovaný, takže ak vyberáte vhodný olej, tak radšej zobrať klasický ACEA A/B.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Chlapi mám dotaz na interval výměny oleje. Mám nastaveno 30 tis . Někde jsem četl že se ten interval sám automaticky upravuje podle stylu jízdy, tedy že se třeba zkrátí na 26 tis. A já potřebuji tuto informaci potvrdit někde písemně v návodu, protože jsem se vsadil že to tak je. A teď to nikde nemůžu najít....dík za pomoc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten interval sa oficiálne volá premenlivý, čo presne vystihuje jeho podstatu.

 

P.s.: Ak máš svoje auto a svoju peňaženku rád (pozerám, že máme asi ten istý motor vrátane prevodovky), tak by som na tvojom mieste jazdil na výmeny oleja častejšie ako ti to palubný počítač nakáže. Doporučujem ti skrátiť interval na 10-15 tisíc km alebo 1 rok, podľa toho, čo nastane skôr.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...
  • o 2 roky později...

Mám dotaz, mám najeto přes 120 tis. km u 1,2 a nyní poprvé se mi za celou dobu rozsvítila kontrolka oleje (žlutá), zkontroloval jsem stav měrky a bylo tam méně oleje, tak jsem krapet dolil (dle pokynů), vše nyní v pohodě, ale zdá se mi nějak mokrá olejová vana. Máte třeba někdo zkušenost s přetěsněním olejové vany, řešil to někdo? Nikdy jsem olej nedolíval a nyní se mi zdá, že může netěsnit ol. vana a tím olej ubývat, i když po stání v garáži žádné stopy oleje nejsou. Anebo již motor začal víc brát olej, je to asi možné, ne? Dolíval někdo častěji olej do 1,2? Já do teď, tedy do cca 120 tis. km nikdy, tak se ptám. Díky za odpověď a jiné zkušenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Ja som počas 177 tisíc km nikdy nepotreboval dolievať oleja, ale to nie je smerodatné, lebo ja olej mením každých cca. 10 tisíc km. Ak máš premenlivý interval, je možné, že ti to máličko oleja papá. Čo sa týka olejovej vane, neviem čo myslíš tým, že je mokrá. Každopádne ak nemáš v garáži pod autom olejové škrvny, tak by som vaňu neriešiel.
Doporučujem čo najskôr spraviť výmenu oleja, skrátiť interval výmeny na cca. 10 tisíc km (v prípade jázd okolo komína na ešte menej, v prípade dlhších trás môžeš interval o niečo predĺžiť, ale max. 15 tisíc), a minimálne po najbližšiu výmenu by som oveľa častejšie sledoval hladinu oleja. Tiež doporučujem zmeniť značku oleja, a možno aj viskozitu. Skús tam dať nejakú 0W-40, prípadne 5W-40-ku so schválením VW 502.00. Pri výmene oleja vypustením sa do CBZA, CBZB (a pravdepodobne aj do CBZC) dolieva 3,9 litra oleja.

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...