Přejít na obsah

Jaký Motorový olej ?


mischak

Doporučené příspěvky

Podle manualu (viz https://mediaportal.skoda-auto.com/resource/documentation/manuals/cz/Yeti/11-2009/Manual/A-SUV_Yeti_OwnersManual.pdf, strana 239) pri QG1 jakykoli olej splnujici specifikaci VW 504 00... Me v servisu prodali tenhle: http://www.znackoveoleje.cz/znackoveoleje/eshop/4-1-Castrol/0/5/978-Castrol-EDGE-5W-30-Long-Life-III-4l. A koukam, ze mi prodali jeden litr za cenu tri, takze v servisu asi nebrat. Zatim jsem ale nic dolit nemusel - kolik mas najeto?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj, litr toho Castrol Edge Long Life III jsem v servisu dostal taky kolem 800 (a to pry jeste se slevou)... Ty ceny jsou naprosto ujety, na inetu najdes tyhle oleje kolem 250-300Kc/l.

Jinak mam najeto neco malo pres 5000km a hladina je taky nekde okolo 3/4. Dokud nebude pod 1/2, dolivat urcite nebudu...

Uzivej si auta i pritulky (nebo aspon toho auta:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Tak jsem po 6 tis vyměnil olej. Po dohodě se servisním technikem jsem nechal změnit interval výměny oleje na pevný (rok nebo 15 tis. km). Olej mám Elf VW 502.OO SAE 5W-30. Subjektivně se mi zdá, že auto jede líp, ale možná je to jen placebo efekt :feve:

Editováno: , autor: jarek95
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Dnes jsem vyměnil olej,mám najeto 14200 km,takže jsem zhruba v půlce intervalu 30tisíc.Dal jsem tam Castrol Long Life III ,stejný jako tam byl.Než se někdo začne vysmívat,že stačí obyčejný,napíšu že firma oleje Opava prodává 5 litrovou bandasku i s olejovým filtrem pro 1,2TSI včetně poštovného za 1240KČ,což mi přijde férová cena.Je to včetně stvrzenky,nakupují z Německa,takže žádné "levé" oleje z Polska.

Samotná výměna u známého mechanika proběhla absolutně bez problémů,zespodu je šroub krásně přístupný,filtr také,opravdu pohoda.

Co mne vyděsilo bylo první nastartování na nový olej,kde se ozval na 3 sekundy šíleně rachtavý zvuk z motoru,to asi než se to prožene kam má,potom jsem tam ještě asi 0,5 litru doléval.

Celkem se tam vejde asi 3,5 litru-na půlku mezi rysky.Vyplatí se vyfoukat i vzduchový filtr,.docela mne překvailo jak byl špinavý.

Suma sumárum s 200KČ pro mechanika celá oprace vyjde na necelých 1500KČ a dalších 15tisíc kilometrů mohu jezdit s pocitem,že jsem motoru prodloužil životnost. :palec2:

edit:vyjetý olej nijak zvlášt hrozně nevypadal,ale zase že by byl vzor čistoty,to také ne........

Na papírku pro kapkový test byl olej v normě-schoval jsem si ho ze Světa Motoru,vím že je to orientační,ale zajímalo mne,zda to funguje..........

Editováno: , autor: hopa26
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdo maže, ten jede. A to je bez diskuzí.

Sám dělám 2 výměny oleje sám a poté servis dle long - live výměny. Olej se nechá sehnat za nějakých 230,- peněz za litr, což je asi za třetinu ceny servisu, tak proč motoru nedopřát co žádá. Někdo ty peníze prochlastá třeba v hospodě. Peníze budou, my a Yeti nebudem.

:scooter:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

Zdravím - mám dotaz - dávám ho sem je to zde o oleji, tak se to snad hodí :

Můžete mi někdo říci, popř. vyfotit, a úplně nejlépe změřit délku a jaké měřící ukončení má olejová měrka v motoru 1.2 TSI ? Včera jsem totiž kontroloval olej a měřící ukončení bylo ploché s vyhnutím pro označení správné hladiny oleje ( stejnou měrku respektive ukončení jsem měl na Octavii ). Taky plastový vršek má úplně jiný odstín barvy ( je tmavší - více do hněda ) než jiné plastové dílky u motoru ( držák podpory na kapotu). Nevím zda neblbnu, ale začínám mít takový neblahý pocit, že mi měrku při výměně oleje v 7/2011 vyměnili. Původně, pokud si matně vzpomínám, bylo měřící ukončení na měrce válcovité a dost špatně se stav oleje odečítal ( bohužel až tak jistý si nejsem, protože v Yetim neměřím olej samozřejmě každý týden a navíc lezu i do jiných aut). Nejde mi o to jestli kulatá nebo placatá, ale o to, že mi nikdo nic o nějaké výměně neřekl, ale hlavně o to, že teď nevím ,zda je měrka správně dlouhá pro tento motor ( kdyby nebyla tak měřená hladina může být někde úplně jinde než správná). Výroba vozu 13. týden 2010. Dávám si dohromady už více poznatků k značkovému servisu kam jezdím, protože ač vcelku trpělivý se začínám pomalu vytáčet a připravovat na ofenzívu ( viz poznámky k mému vozu téma Vaše Yeti). Zatím děkuji a kdo pomůže tomu to Pánbůh vynahradí minimálně na dětech :)

P.s: jinak olej na výměnu jsem si dodal vlastní, ač jeden technik říkal že to nejde a pak o chvilku druhý že to jde ?! Byl mi ( jinde) doporučen - post-27736-0-95000800-1316707571_thumb.j - specifikace VW jak je v návodu na Yeti. Po výměně do servisky zapsali pouze výměna oleje dané specifikace, ani značku ani název nepsali. Jinak oproti ceně sdělené v servisu jsem dodáním vlastního oleje ušetřil cca 1500,- Kč.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

ok ,díky moc. Užíváme si s přítulkou dovolené na moravě a musel jsem tedy navštívit servis ve Zlíně a tam mi prodali 1L shell helix longlife 5w-30 za 798,- fakt pěkná cena. Najeto máme 11400 km a na měrce je hladina oleje asi ve 3/4.

Šmarjá panenko sedmibolestná,proč děláš takové kraviny? Tenhle olej se dá přes internet sehnat za 250 Kč/l a je úplně stejný-origoš balení s poznámkou na normu a vyrobeno pro VW. Já jezdím do servisu s tím,že olej longlife nechám vyměnit po 15000,ale dám si ho sám-kupuju 5 l kanystr,dají tam 4,5 a 0,5 mi zbude pro případné dolití. Motor si jen přede a je vymalováno.....................

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Tak jsem po 6 tis vyměnil olej. Po dohodě se servisním technikem jsem nechal změnit interval výměny oleje na pevný (rok nebo 15 tis. km). Olej mám Elf VW 502.OO SAE 5W-30. Subjektivně se mi zdá, že auto jede líp, ale možná je to jen placebo efekt :feve:

Chtěl bych se zeptat na tuto věc-

Mám pevný interval výměny oleje.( rok / 15tis.km ) Vzhledem k tomu, že najedu za rok tak 8000km, tak mne napadá, zda bych při použití oleje LONG LIFE 5W-30 (spec. 504 00) mohl provést výměnu až za dva roky. Na pravidelné servisky do servisu v budoucnu jezdit nebudu ( soukromý mechanik).

Jaký názor máte na použití oleje LONG LIFE ( 5w-30 spec. 504 00 ) u vozu při předepsané normální roční výměně namísto oleje 5W-40 spec. 502 00 ?

Předpokládám, že ublížit motoru při použití long life oleje nemohu, je přece ještě kvalitnější. Akorát je tedy o cosi dražší...

Editováno: , autor: Bert
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Tiež by som rád vedel či môžem namiesto 502-ky použiť 504-ku, s tým že by som interval výmeny (10-15 tisíc km) nemenil. Podľa manuálu mám pocit že 504-ka je kvalitnejšia ako 502-ka a preto sa dá použiť až na 30 tisíc km.

Editováno: , autor: Ivan Horváth
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...
  • o 3 měsíce později...
  • o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...