Přejít na obsah

Can-Bus


Doporučené příspěvky

  • o 3 týdny později...
  • o 7 let později...

ahojte, tak jsem na tom stejně jako ohayo, nemůžu to rozchodit.

 

koupil jsem si od firmy Xtrons na aliexpresu rádio PSF70MTWL (cena slušná 5200 kč). Mám škoda Superb I 2007 s 1 DIN rádiem Symphony s CD - takže Grundig, takže ISO konektory a mini ISO konektor na kterém jsou piny 8 a 9 v zelené části C2 (oranžovo hnědý CAN LOW a oranžovo fialový CAN HIGH). Pustil jsem se do zapojování a zjistil jsem, že na propojovacím adaptéru jsou CAN BUS piny ve žlutém mini ISO C1 (zelený, can bus HIGH a zeleno černý can bus LOW, plus nějaké 3 dráty na audio, bílý červený a černý, netuším na co). Přepinoval jsem je jak bylo potřeba. Dále bylo potřeba zapojit bílý a oranžový drát (oranžový je rozpojený v rychlospojce zároveň s červeným kabelem napajení paměti) od CAN BUS dekodéru, s bílým konektorem do radia (v místě kde se mimo jiné zapojují USB, wifi, atd). Nastavil jsem v továrním nastavení rádia typ can bus jednotky na 0x08_DasAuto_SP_RZC (podle rady čínského Xtrons), ale ovládání na volantu nefunguje. Můžete mi poradit co dělám špatně? Tohle mi vyloženě vadí a chtěl bych to vyřešit, protože proto, že by to mělo na Superba fungovat jsem si rádio kupoval. A hlavně auto žere baterku 0,07A (prozatím nemám zapojenou couvací kameru a fantomové napájení), podle mě je to tím, že ten can bus nejede a rádio je pořád v pohotovosti a neuspí se. Borec mi z jednoho hifi servisu vrdil, že ovládání volantu je možná přes odporový K drát, ale netuším jestli to vyřeší uspávání rádia nebo jen to ovládání volantu. Baterka je přednější než volant, rádio má pěkné kolečko na ovládání hlasitosti, takže to mi zas tak nevadí.  Hlavně mi jde jak jsem psal o to vybíjení, i když není tak drastické.
 
Na Isudar fóru jsem našel tuto stránku:
 
 
kde radí mimo jiné odpinovat červený napájecí drát a propojit v rychlospojce oranžový, který je pokud se nepletu je ISO pin číslo 5 asi tedy osvětlení. Což mi teda hlava nebere, protože pokud zapnu světla normálně se rozsvítí rádio, aniž bych tento pin měl zapojený :-D ...
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cau no podle canbusu je to opravdu na ty modely jak byla altea ,b6 atd  takove ty stroje co byly mezi supema 1 a 2 kovejma oktama atd.

ja si tohle radio tez nadelil pod stromecek tak ti pak reknu zdali mi to pojede.

 

jinak vim ze kdyz jsi chtel u cinana vyuzivat can-bus bylo NUTNE odpojit vsechna napajeni z isokonektoru ktera tam nemela byt ale mela se brat z can-bus to jest ( napajeni po klicku , nezapojovat safe pin kterej slouzi u origo radia proti kradezi, a i osvetleni radia atd) pak totiz can bus nebude fungovat!  po vypojeni techto pinu a nechani jen radia na + a - zacal canbus fungovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, takže problém VYŘEŠEN! Xtrons umí ovládání na volantu škoda superb I. Musel jsem akorát zkalibrovat dotykovku a rozjelo se to. Proč to tak je nevím, ale funguje to a před tím to nejelo. Jak říkáš rychlospojku s napájením po kličku a osvětlení mám odpojenou. Jsou to kluci šikovní!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Nazdar hoši, řeším takový pitomý problém koupil jsem rádio 2din z této stránky včetně can bus dekodéru jenže já za boha dělám asi něco špatně. 

Předtím jsem měl rádio Symphony mp3, maxidot funkční ok, jenže teď když to nové rádio mám zapojené, tak mě nejde zapnout rádio když mám odpojenou svorku ˇoranž, červená) která slouží k 12+ a osvětlení rádia) a to mám napojené do isa, dále mám v autě ve žlutém malém isu dva drátky pin 8 CAN HIGH (oranž/fial) a 9 CAN LOW (oranž/hnědá), který když připojím do té ISO redukce od can busu, tak mi přestane fungovat maxidot a blbně zamykání atd... Prostě nejde mi can bus, jenže rádio jede, ale když odpojím ty dva vodiče oranž, červený, tak zas nezapnu rádio. Mám tedy pravděpodobně špatně napojené kontakty, nebo superb nemá can bus ? Díky za odpovědi, jsem už z toho jelen. 

Chápu, že bych pravděpodobně měl jít k nějakému autoelektrikáři, ale to pojedu až už nebudu opravdu vědět co s tím.

 

Rozumím podle videí z YT, že ta svorka je odpojená a can bus to zapne signálem přes klíček....Jenže někdo se štoural v autě předemnou a mám tam v tom svazku zmatek :D ,

 

Díky za odpovědi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, pokud ti jede origo jak má, tak bys to měl s největší pravděpodobností mít napinovany dobře ne? Xtrons to má dobře v té redukci. Jediný co sem musel přepinovat byly Can dráty. Změřili se kolik dávají a podle toho se to zapojilo, jestli je to high nebo low.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře, dneska ráno jen na rychlo jsem odpojil svorku a oranž červ. Napojil jsem to mini ISO a Dveře i zamykání fungovalo, ale zas stejně se mi nezaplo rádio po otočení klíčků, tudíž je možné že tam nějak nejde šťáva, prosím tě jak mám změřit ty dva drátky od kostky mini ISO? Jinak děkuji za odpověď. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Normálně vem volt metr a pichni to do mini iso kolik bude dávat jeden a kolik druhý, tím zjistíš který je který, low by měl mít min V, high víc V, a na redukci pro rádio je pokud je potřeba prepinuj tak aby to bylo jak má, drátky na redukci jsou popsané.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím hoši, poprosím o rady, dneska jsem napíchl na diag auto, a tohle mi vyjelo z can gateway položky, a z motoru jedna chyba. Zatím jsem kody nevyhledával co znamenají, ale jinak pro info obrázek v jpeg je k tomu fw gateway, jestli bude potřeba aktualizovat ten gateway.

Každopádně ohledně rádia, prolezl jsem veškerou kabeláž, přepinoval jsem znovu kabely, protože původní majitel v tom udělal paseku, tak to mám vše aktuálně přesné, ale stejně can bus nezapl rádio, tudíž rádio mi jde jen na červ.oranž. kabel (svorka) jak má pospec202, dále ohledně toho can bus dekodéru netuším jestli třeba není vadný, takže si nevím rady. 

A při tom když jsem jel auto projet, nejde mi tempomat, hm pojistka je v pořádku, nevíte nějaké info čím by to mohlo být ? Na volantu mi tlačítko tempomatu nefunguje....Že by to bylo rádiem ??? :D Jinak předtím bez problému jel temp.

 

 

 

Ještě jedna věc, před rokem jsem měl vytopenou řidičovou stranu, tudíž komfortka zatopená, ale všechny svazky s kabely jsem přepájel, protože byli uhnuté a zaoxidované kabely...Od té doby by neměl být problém.

 

Díky za info :) 

can vcds.jpg

Log-CANchyby.txt Log-motor.txt

Editováno: , autor: sirhenrik
Doplnění textu
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže přikládám soubory fotek, každopádně některé kabely jsem přestřihl, to co nepotřebuje radio 

 

Až to uvidíte, tak se neděste, moje práce to není, až na ten isofix kde byly can bus kabely, nemohl jsem za boha vytáhnout ty drátky, tak jsem to rozmr....

 

Ještě doplním, netuším proč tam jsou přestřihnuté ty modročervené drátky přímo u kořene svazku, ale může třeba i tohle dělat neplechu? Vůbec se v tom nevyznám, a to v předchozím autě Astra G jsem neměl...

 

 

IMG_20240223_112026.jpg

IMG_20240223_112033.jpg

IMG_20240223_112039.jpg

IMG_20240223_112053.jpg

IMG_20240223_112109.jpg

IMG_20240223_112139.jpg

IMG_20240223_112221.jpg

IMG_20240223_112334.jpg

IMG_20240223_112344.jpg

Editováno: , autor: sirhenrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ok do soukrome zpravy posli telefon zitra behem dne ti zavolam a domluvime se jak to zpojis. u auto mohlo dojit k tomu ze je to napadeno kutilem a predelan volant na ne-can nebo can jednotku, zmena kodvani a pak to blbne je toho moc co tam muze byt spatne ony ty ciske radia jsou vesmes stejneho zapojeni ja mam autoradio xtrons a funfuje mi tam vse je to jen o spravnem zapojeni

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...