Přejít na obsah

Zásady prodeje automobilu ...


Kubic

Doporučené příspěvky

Zdravím škodováci,

už mnohokrát se řešil nákup ojetýho auta ... na co si dát pozor po technický stránce, apod. Ale raději bych zde rozvinul téma, ve kterým by jsme dali hlavy dohromady na co si dát pozor při prodeji. Mou negativní zkušeností bylo to, že jsem prodal svojí ojetou Octavii, na který odešlo po měsíci turbo. A nový majitel mě dal vesele k soudu a požadoval po mě 25 000Kč jako odškodnění. Když se tento spor začal řešit soudně, začal jsem si uvědomovat zásady, které je potřeba u prodeje ojetého automobilu dodržovat:

1) mít při prodeji alespoň jednoho důvěryhodného svědka

2) přidat ke smlouvě předávací protokol, kde bude u jednotlivých částí napsáno kontrola, případně výměna

3) v kupní smlouvě napsáno:

a: kupující absolvoval zkušební jízdy (je nutno psát víc jak jednu)

b: kupující kupuje vozidlo tak jak stojí a leží

c: kupující se důkladně seznámil se stavem předmětu koupě a s jeho stavem souhlasí

d: ikdyž slovně majitele upozorníte na to, že vozidlo bylo havarované, či jinak poškozené a následně opravené uvádějte to písemně do smlouvy

Nový majitel nemusí s těmito podmínkami souhlasit, ale věřte, že za soudní popotahování to pak nestojí.

A jaký máte zkušenosti vy?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

staci napisat ze sa kupujuci dokladne oboznamil so stavom vozidla a stav vozidla zodpoveda najazdenym kilometrom a veku vozidla. ak bolo auto naburane a viete o tom, lebo ste prvy majitel, tak to tam treba napisat. aj ze bolo vozidlo riadne opravene. ak ste x-ty majitel, treba to tam napisat.

bod 1 a 2 a 3a su podla mna zbytocne.

bod 1 - doveryhodny svedok mi dosvedci co? je doveryhodny pre mna? pre oboch?

bod 2 - aky protokol? aj tak nikdy v ziadnom protokole nemozes spomenut uuplne vsetko co sa moze na aute pokazit. staci vseobecne ze sa zoznamil so stavom vozidla a ten stav zodpoveda veku a poctu najazdenych kilometrov. popripade sa tam da napisat ze si nezamlcal ako predavajuci ziadne skutocnosti ktore by ti boli o predavanom vozidle zname.

bod 3a - ak chce jazdu nech ju ma, ak chce viac nech ich ma, ak boli obsolvovane nech sa to napise ale ak neboli nic to nemeni na veci, ze zo stavom vozidla bol oboznameny a basta.

Editováno: , autor: cartmanko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě je tu možnost koupě věci „jak stojí a leží“.

Pokud je v kupní smlouvě uvedeno, že prodávající prodává věc, jak stojí a leží, prakticky se tím vyviňuje z jakékoli odpovědnosti za vady. Podle ust. §501 obč. zák. totiž platí:

„Přenechá-li se věc jak stojí a leží, neodpovídá zcizitel za její vady, ledaže věc nemá vlastnost, o níž zcizitel prohlásil, že ji má, nebo kterou si nabyvatel výslovně vymínil.“

Pokud tedy ve smlouvě toto ustanovení bude a současně si kupující nevymíní konkrétní vlastnost kupovaného vozidla

(např. že je vozidlo bez vad) anebo nebude ve smlouvě uvedeno, že prodávající výslovně prohlásí, že je vozidlo bez vad, nemá kupující šanci uplatnit reklamaci. http://www.autoweb.cz/pravni-poradna-bezplatna/reklamace-auta-cast-3-caste-chyby-a-omyly/15305

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Auta kupujou ruzni lide, ale pokud bude ve smlouve uvedena formulace "jak stoji a lezi", tak ja osobne bych to auto nekoupil. To bych byl sam proti sobe. Nehlede na to, ze tim muze prodavajici naznacovat horsi stav automobilu. Ja kdyz prodaval predchozi auta, tak jsem uvedl vady, ktere byly a bud zajemci nekoupili nebo koupili. Stejne se to vzdy prodalo, i kdyz treba za nizsi cenu. Takze se myslim. ze pokud ta formulace bude uvedena ve smlouve, bude s tim souhlasit jen abslolutni neznalec veci, treba zenska :) .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Musím souhlasit smlouva musí být výhodná pro obě strany jedna ze stran nesmí být znevýhodněna smlouvu musí uzavírat lidé při plném vědomí je třeba kupujícího obeznámit o všech nedodělcích popřípadě poruchách aby nedošlo ke skrytým vadám ve smlouvě musí být jasně napsáno jakým způsobem byla dohodnuta cena tzn.smluvně na částku pokud bych viděl napsáno na tak důležitém dokladu jako je smlouva o koupi (stojí a leží)je to pro mě okamžitě známka něčehio nekalého není proti tomu odvolání stejně by to bylo soudně napadnutelné protože by se dal prokázat úmysl znevýhodnit kupujícího.Pozor na to koupě auta je důležitý okamžik a smlouvě opravdu záleží:

1)překontrolujte si stav vozu -nenechte se uchlácholit že je vše v pořádku a rozvody jsou hotovy na co není účtenka jako by nebylo

2)dejte si práci a vždy si zkontrolujte čísla karoserie WIN také je dobré projít rok výroby na všech oknech

3)pokud se vám nezdá lak je nesouměrný nebo nesedí odstím existují měřiče tlouštky laku

4)pokud je vše OK přejděte ke smlouvě zde musí být uvedeno vaše jméno adresa číslo Občanky vaše i prodávajícího dále informace o autě typ rok výroby počet ujetých km(většinou každý píše nezjištěn)a hlavně WIN dále stav auta (odpovídá stáří a počtu ujetých km) poté obě strany se dohodly na ceně která byla stanovena smluvně na částku::::??? A na závěr tato smlouva byla vyhotovena ve dvou stejných tiskopisech z nichž jednu obdržel kupující a jednu prodávající.

Také nebu´dte překvapeni že odjíždíte jak bez maleho tak velkeho technického průkazu ten si ponechává prodávají stejně jako kartičku pojištění vám stačí smlouva i pro prokázání před policií proto ji mějte u sebe prodávající je povinen na vás auto přehlásit a to do 5 pracovních dnů pokud vám tedy nedá plnou moc potvrzenou notářem na přehlášení tohoto vozu.

Byl bych nerad kdyby to někdo bral jako chytračení nebo moralizování samozdřejmě smlouvy se mohou lišit toto je takový základ. Doufám že všichni dobře koupíte nebo pro dáte a že jsem alespon trochu pomohl. :palec2::palec2::palec2:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 let později...

Ještě by se hodilo nějaké téma o tricích autobazarů. Protože hlavně ty velké umí chytře vytáhnout z lidí peníze a mají různé škaredé triky jak vás o pár tisíc ošidit. Překvapivé je že jsem tohle zažil hlavně u těch velkých a třeba v tady se mi auto prodávalo narozdíl od velkých bazarů skvěle..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...