Přejít na obsah

Zimní pneu na Yetiho


Jz73

Doporučené příspěvky

Ano to byly pro me taky takove dulezite body v rozhodovani, tiche, kilometrova vydrz, nizky valivy odpor s ohledem na spotrebu dle avizovaneho Green X. Dokonce jsem nekde cetl, ze ta michelika by mela vydrzet diky nejake sve nove smesi o jednu sezonu dele nez jine pneumatiky (samo ze ve spojistosti s najetymi km). V tech testech ale ani ta Continentalka TS830-ka neni vubec spatna, v nekterych kriteriich stejna jako Michelinka, taky s dobrou vydrzi. Nicmene gumy jsou jiz na ceste, tak snad budou slouzit dobre a dlouho.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak už mám doma také nové zimní pneu. Vybral jsem si Goodyear ULTRA GRIP 8 205/55 R16 94H XL, které loni vyhrávaly testy. Rozměr 215/60 R16 jsem nakonec zavrhl, protože bych mohl mít problém se sněhovými řetězy, které na tento rozměr na přední kola použít nejde.

Ještě nevím, zda pořídím plechové nebo lité disky a zda vybrat rozměr 7Jx16 ET45 nebo 6Jx16 ET50.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jirka67 - preco nejde pouzit retaze na rozmer 215/60 R16? Viem, ze origo retaze sa na tento rozmer nedavaju, ale su aj ine moznosti zakupenia retazi. Zaujima ma to preto, ze som tiez rozmyslal nad tymto rozmerom obutia na zimu. A pozeral som aj retaze Thule XG-12, pre tento rozmer pneumatik.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak jak píše WalkerT. Kdo má 4x4, může řetězy dát na 215/60 R16 na zadní kola, ty se neotáčejí, takže tam to jde. Ale na 4x4 zase není řetězy nutno často použít. My, co máme 4x2, to holt musíme buď risknout s většími koly s tím, že řetězy nebudou potřeba nebo s nima pojedu skoro rovně ;) , nebo koupit menší pneu doporučené výrobcem. Je pravda, že by se mi také líbily 215/60, ale pro klid jsem raději zvolil ty menší 205/55.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja jsem volil rozmer 215/60/16, bez ohledu na retezy, ale s ohledem na komfort pri jizde na zmrazkach. V horach nebydlim, sice na hory pravidelne jezdim, mame tam chatu, ale ta ma vybornou dostupnost, takze retezy nepotrebuji tak samo i lanovky okolo ni. Kde je retezy vylozene v zimne potreba me nikdo neuvidi, ja tam proste nejedu, nemam to zapotrebi se nekde skrabat :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

moc ste ma nepotesili, lebo som dost vyhadzany z penazi a myslel som, ze to na zimu vyriesim len prezutim pneu na origo disky, takto to ale vyzera ze budem musiet kupit aj disky, na plechy sa mi to moc neche posadit, lebo uz tie odporucane koliecka sa mi nepacia a este to dat aj naplech :( , to Yetiku presda nemozem urobit :kol-72:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja osobne bych se plechu na zimu nebal ve spojeni s nejakymi peknymi poklicemi. Vzdyt ty origo skoda, nejsou vubec skarede. Osobne je mam taky. Ja jsem na zimu spise zastancem tohoto reseni, preci jen, kdyz to z autem nekde smykne a jde to na kola, neni vyhly plechovy disk zase takova skoda jako litak a kdyz uz litaky na zimu volil bych osobne spise nejaky plnejsi desing, nez treba Moon, preci jen se neumim zbavit pocitu, ze by v tech zimnich srackach plne soli a jinych posypu, meli byt brzdy na kolech vice chraneny a to plnym krytim z vnejsi strany, at ty sracky na trmeny tak nejdou. Ono treba neni tak davno, co pri nejakych testech s Fabii II doslo vlivem pouziti litych kol k namrznuti brzd a tim k omezeni jejich funkcnosti. Pote Skoda auto vydala prohlaseni, ze doporuciji pouziti plechovych kol.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejde ani tak o to, zda si můžeš koupit řetězy jinde než origo, ale jde o to, že kolo o rozměru 215/60 R16 s jakýmkoli řetězem už Ti bude v rejdu chytat dole o podběh, tak proto tam nejdou použít, nasadit s rizikem poškození samosebou ano :kol-44:

A co tyto řetězy,myslíte,že by také chytaly o podběh? http://www.omnipuls.cz/1231-thule-k-summit-k-23.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja osobne myslim, ze thulacke retezy by chytat o podbeh nemeli, ale nechci placat. Myslim, ze nejrizikovejsi je vnitrni okraj pneumatiky, kde tyto retezy nejsou. Kazdopadne je to cenovy narez dat sest pul za retezy. Sice nevim kolik stoji ty klasicke retezove, protoze je nemam, kupovat je ani nebudu, ale je to batoh penez. Radne bych si pred pripadnou koupi zvazil, jestli je vubec potrebuju a jestli se mi tato investice vyplati. Preci jen za ty kacky mam minimalne dve nove zimni pneu 215/60/16.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dal jsem přednost rozměru 215/60/R16 s vědomím, že sněhové řetězy nenasadím.Myslím si, že otázka řetězů je aktuálni pro ty, kteří bydlí v odlehlých horských oblastech. Od malička jezdíme na hory lyžovat a poslední léta jsou všechny cesty v horských střediscích vždy normálně sjízdné. Prostě si myslím že drtivá většina těch, co ty řetězy mají jako já, tak je akorát před zimou prohlídne a nakonzervuje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Panove! som zmeteny, pisal som predajcovi kde som Yetika kupil.

Napisal som toto: chcel by som opytat na mozny rozmer zimnych pneumatik na Yetiho. Z vyroby je teraz obuty na letnych 215/60 R16, je mozne tento rozmer pouzit aj na zimne obutie (aj s pripadnym pouzitim snehovych retazi) alebo je nutne prezut na iny rozmer. V technickom preukaze su pisane alternativne rozmery pre zimne pneu, len my z toho nie je jasne ci je to len alternativa k dodanemu rozmeru alebo je to myslene ako nutne prezutie na rozmer 205/55 R16, pripadne 205/50 R17.

Odpoved predajcu: určite by som zostal pri verzií R16 ak budete meniť len plášte. môže byť 215/60R16 presne podľa TP

Tak teraz uz naozaj neviem. Kupovli ste niekto Yetiho v zime? Na com bol obuty?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

I v zimě je nové auto obuto na letních pneu, takže to Ti nepomůže. Dle TP je základní rozměr pneu 215/60 R16 (tj. lze ho použít vždy). Jako alternativa je 225/50 R17 (také lze použít vždy). Pouze pro zimní (M+S) lze navíc použít i 205/55 R16 a 205/50 R17. (Indexy nosnosti jsou různé pro různé motorizace Yetiho).

Je to úplně jasné - v zimě tedy lze použít všechny rozměry dle TP.

ALE dle manuálu lze sněhové řetězy použít na přední kola jen v rozměru 205/55 R16 a 205/50 R17. Na zadní kola lze řetězy použít jen na pneu 215/60 R16 a 225/50 R17. (viz str. 189 manuálu https://mediaportal.skoda-auto.com/resource/documentation/manuals/cz/Yeti/05-2012/Manual/A-SUV_Yeti_OwnersManual.pdf )

Editováno: , autor: Jirka67
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odpověď z MB na dotaz jaké lze použít zimní pneu na Yetiho.

děkujeme za Váš e-mail Níže Vám zasíláme přehled povolených alternativních kombinací kol a pneumatik pro model Yeti s motorem

1.4 TSI/90kW:

205/55 R16 91T 6J x 16 ET50 povolené sněhové řetězy

205/55 R16 91T 7J x 16 ET45 povolené sněhové řetězy

215/60 R16 95H/T 7J x 16 ET45 nepovolené sn. řetězy

205/50 R17 93T 6J x 17 ET45 povolené sněhově řetězy

225/50 R17 94W/T 7J x 17 ET45 nepovolené sn. řetězy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Já jsem bral Yetiho březnu, přesněji 3.3., na salón dodany začátkem prosince 2011, byl obutý na letních pneu, tak jak to je normální třeba i lednu když je venku metr sněhu a -20. Vyrobce nemá povinnost osazovat vozidla zimníma pneumatikama, ikdyž je zákon pro provoz na komukacích vyžaduje, to je již problém koncového zákazníka, jestli si do konce zimy auto někam uskladní a nebude jezdit, nebo si gumy prostě koupí a nejlépe u dealera od kterého auto bere. Kšeft je kšeft. Řešil jsem s prodejcem, když jsem auto bral, ještě zimní pneumatiky a strikně mi nabízel Continentaly TS810 205/55/16, ale chtěl za ně hodně, tak jsem je nakonec nebral a pak jsem už zimáky ani neřešil bylo nádherné počasí.

- Osobně kdybych už považoval za nutné, mít v zimně možnost použít na Yetim řetězy, tak bych zvážil variantu rozměru pneu 205/60 R16.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Zdar kluci. Řeším trochu problém ze zimním obutí na letošní zimu. Co se týče výrobce pneu mam jasno, jen trochu váhám v tom rozměru. 205/55/16 se mi nelíbí ,ale kvůli každoroční silvestrovské návštěvě chaty v těžko dostupných místech se neobejdu bez řetězů. Hodně uvažuji o rozměru 205/60/16. Vím ze není v TP. Myslíte, ze by mohly nastat nějaké potíže? Je velký problém případně dopsat ho do TP? Tenhle rozměr by byl určitě komfortnější na jízdu a podle mě by i řetězy měly projít, když je o 6 mm menší než 215/60/16. Děkuji moc všem za názory.Tohle je zatím jediná věc na Yeti, co mě trochu mrzí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle TP 215/60/16 bez pouziti retezu, ale nevim jaky skandal by to udelalo, kdyby jsi dal retezy na 205/60/16, treba vyzkouset. Jinak prvni postrehy s pneu Michelin Alpin A4 v rozmeru 215/60/16, jsem unesen komfortem a to naprosto, zatim pneu tak divne vrni, ale budou se muset ojet ty chloupky, snad to pak prestane, nic hrozneho to neni pri radiu to neni ani slyset. Ale rozdil proti letnim 17" markantni. Pneu jsem u sve 1,4 hustil dle normy na vicku benalu na 2,3 pneu se mi zdaji i tak jeste nejake meke, tak nevim jestli trochu nepridat, ale mam obavy jit proti udajum od vyrobce, nebo jsem jeste zmatoreny z tvrdosti letnich 17". Po prvnich kilometrech silne zvazuji to, ze letni 17" poslu do sveta a koupim si na leto stejny rozmer jako mam zimni 215/60/16, ten komfotr je super a to i na ukor vzhledu, alespon pro mne. Na kolik foukate vy, sve zimni 215/60/16 u svych motorizaci?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám obuty pneu rozměru 205/60R16 a řetězy v garáži, ale ještě jsem je nenasadil. Někde jsem to zjišťoval a nemělo by se nic stát.

Podle mě, jediný možný problém by mohl nastat při plném rejdu a propadu tlumičů až na doraz ale tuto situaci nepředpokládám, s řetězy prostě blbnout nebudu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V navode k Yetim je napisane, ze na krytke nadrze su napisane hustenia na letne pneu a zimne sa hustia este o 20kPa viac. Otazka znie, kolko toho pneumatiky znesu (napr. ked letnu hustim na 3.0 zvladne zimna pneu 3.2?) Oktavku som predtym hustil max na 2.4, tlaky cez 3.0 sa mi zdaju uz vela.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak panove, dnes som prezul na zimne 205/55/16 - a musim Vam povedat ze je to desne ako to auto chudinka vyzera. Zatial asi najvacsie minus, ktore by som konstrukterom v Skodovke vycital, ze toto nejako neporiesili. Dalsie vec je to, ze tachometer bude ukazovat bludy - ked som to preratal, tak mi to vychadza rozdiel cca 50km na 1000 prejdenych km.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No zdá sa, že ja som teraz vo výhode :kol-28: . Pred týždňom som si preberal Yetíka hnedáka už s obutými darovanými zimnými pneumatikami 205x55x16 a mne sa teraz páčia. Neviem ich totiž porovnať s letnými 215x60x16 -kami :kol-27: . Takže na jar, pri prezúvaní na letné asi zostanem znovu príjemne prekvapený :kol-28:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...