Přejít na obsah

Onboard kamera za zpětné zrcátko


Pontiac_CZ

Doporučené příspěvky

Pánové a dámy,

vážně se zamýšlím nad instalací on-board kamery, občas se mi (no myslím, že všem) před autem odehrají divné věci a rád bych měl důkazní převahu, až to jednou neubrzdím. No a tak přemýšlím, jaký model. Ono jich zas tolik použitelných není na trhu. Rozlišení jako VGA prosím zavrhuju rovnou, to patří dávné minulosti. Aby člověk něco ze záznamu poznal (RZ), tak je potřeba aspoň HD (1280 * 720).

Rád bych také, aby kamera byla kompaktní, nepřekážela ve výhledu a byla pokud možno co nejlépe schovaná. No lepší místo nevidím než nahoře u zpětného zrcátka. Mezi ním a sklem je tak 15 cm horizontálního místa.

Dál se musí automaticky zapínat i vypínat s ohledem na zapnutý motor. Ručně to nemá smysl, člověk na to začne zapomínat. Po zaplnění karty se musí začít záznam přepisovat.

Tím se množina dostupných zařízení zúžila natolik, že mi v podstatě zbývá jedno zařízení (plus jeho modifikace, jako třeba to s 6 IR LED pro noční vidění):

hdcam01-5.jpg

(převzato z http://www.onboard.cz/onboard-kamery/onboard-hd-kamera-cerna-skrinka)

Máte někdo tuto kameru nainstalovanou? Nebo to plánujete? Rád bych ji umístil, jak jsem říkal, za zrcátko, ale přísavkovou část asi nebudu moct použít, to by se mi kamera spustila moc nízko (do zorného pole, ale pouze to odhaduju). Rád bych ji připevnil přímo k nožičce zrcátka, jestli to půjde. Napájení bych chtěl natáhnout k osvětlení interiéru, což je cca 20 cm. Tam přichází palubní napětí s otočením klíčku. To by obstaralo automatické zapínání a vypínání kamery.

Už jste někdo tento způsob umístění a napájení řešili? Hoďte foto a zkušenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky bych do toho šel, ale ne za tuhle cenu. Já osobně mám takovou malou potvoru, která se dá koupit na DealExtreme za asi 200 a je dost maličká na to, aby si jí nikdo nevšiml. Napájí se 5V, což taky není problém vyřešit, ale ještě to uchycení. Ale neumí přepisovat, aspoň co já vím... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Řehoř: umí přepisovat, pokud vím já. Cituji z manuálu (druhý odstavec zespodu):

Upozornění: Kamera nahrává v časových úsecích 2, 5 nebo 15 minut dle nastavení. Pokud

dosáhne limitu kapacity karty, začne automaticky přemazávat nejstarší záznamy.

Bez možnosti přepisu, upřímně řečeno, by nebyla jako černá skříňka prostě použitelná.

Z recenze vyplývá, že 2 minutový záznam v HD má 100 MB.

Takže to vypadá dobře. Pro mě je nepříjemných těch 5V, které žere. Co s tím? Nabíječku přilepit páskou někam za zpětné zrcátko a od ní vést drátky ke stropnímu osvětlení? Jak byste to řešili?

EDIT 2 Řehoř: aha, ty jsi mluvil o té své z Dealextreme, pardon. :)

Editováno: , autor: Pontiac_CZ
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já myslím, že třeba zrovna včera (Mercedes na dálnici) vznikla taková mírná propagace tohoto zařízení. Může se to stát komukoliv a dokazujte pak, že jste nedobrzdili, ale že on vás vybrzdil...

Občas nějakou mám a prodám (zde uvedenou natáčející v kvalitě 1280 x 720 pixelů, ale i kvalitnější verzi (dražší)), takže se klidně ptejte na co potřebujete, řekl bych, že už mám celkem přehled. :)

Napájení je problém, kamerka potřebuje 5V, nebo napájení z vestavěné baterie... základní řešení je samozřejmě z autozapalovače, ale to není pro někoho moc estetické. Další možnost je už spíše pro elektrikáře a to prostě vyvést napětí z nějakého místa v autě, které se spíná po nastartování (stropní světlo se po zapnutí elektřiny vypíná) a provést regulaci z 12V na 5V. Ale dodávaný kabel je opravdu dlouhý a rovný, dá se schovat pod sloupek, sluneční clonu a není skoro vidět...

Umístění je většinou klasicky na držáku na sklo u zpětného zrcátka, ten držák je dobře dělaný a není moc velký, takže nezabere moc místa. Ale je vidět, to se nedá nic dělat. V Čechách je to o okýnko nechávat cokoliv takhle viditelně. Ale neviditelné umístění není, pokud má vidět kamerka. Na druhou stranu když parkuji v garáži, tak ji tam nechávám, tam krádež nehrozí a když někde venku, tak ji prostě vezmu s sebou, váží pár gramů...

Na trhu je kamerek dost, dlouho jsem hledal, zkoušel, experimentoval, ale v podstatě jsou jen dvě ideální možnosti a je jen na člověku, jestli chce rozlišení 1280 x 720, nebo rovnou 1920 x 1080. Ale už to nižší je dobře použitelné, RZ jde přečíst díky 30 fps i v rychlosti dobře. Bohužel je všude plno napodobenin těchto kamer, některé vypadají jako ty kvalitní, ale mají pouze VGA kvalitu záznamu, což se nedá moc dobře použít pro použití "černé skříňky", nebo natáčejí sice v "HD", ale je to jen interpolované rozlišení, takže ta samá bída, jako VGA. Bohužel se nedají poznat ani podle ceny...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, tohle je záležitost, již řeším delší dobu kamer existuje spoustu, ale většina má ideální ukotvení na čelním skle uprostřed, tedy také dost provokativně, kamera by měla opravdu být schována tak, aby na první pohled nebyla vidět, což je právě zpětné zrcátko. Mohlo by se také stát, že by ji někdo mohl použít proti Vám.

Z požadavků, které jsi zde vyjmenoval by byla nejideálnější asi tahle http://www.radars.com.au/radar_detectors/video-drive-recorder.php

Také o ní uvažuji ,ale je to docela drahá hračka no cca. 600$. + CLO a DPH :( a to mě od toho dost odrazuje

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo tak T-Eye je naprosta klasika, byla vlastne prvni z "cernych skrinek", ale opravdu potrebujes GPS, G-sensor, predni a zadni kamerku ve VGA rozliseni, kde neprectes RZ? Jeste navic v kodeku M-JPEG... Za ty penize ti muzu dat dve kamery s rozlisenim 720p a displejema, abys rovnou videl, co se nahralo. A jeste ti pulka penez zbyde... :) A nebo rovnou 1080p, neni problem. :)

Pro me T-Eye neplni pozadavky cenou a kvalitou videa, nenapadne schovat u zrcatka se da kazda s dobrym drzakem. :)

Editováno: , autor: samurai
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak třeba již zde zmíněná kamerka s výklopným displejem (ovšem za jinou cenu :) ), to je jedna z nejoblíbenějších, co občas mám - v základu je sice ta nevzhledná přísavka, ale alespoň bez "husího krku", takže pokud se přísavka upevní do tónované části skla, tak není skoro nic vidět, zkusím to nafotit a dám to sem. Pak existuje ještě úprava, kdy se kamerka připevňuje přímo k "noze" vnitřního zpětného zrcátka - je to řešení bez přísavky. Ale vždy platí, že pokud má kamerka vidět, musí být viděna, jinak se to vymyslet nedá. Dá se dát i za tmavý pruh na čelním skle a obrazu to až tak nevadí, jak by si člověk myslel, ale v noci je to téměř nepoužitelné...

No a pak pokud bys neměl tónovaný pruh na čelním skle, tak je řešení suchý zip, ale to jsem ještě nezkoušel. :)

Na poměr funkce/cena je tahle kamerka asi nejlepší, pokud by bylo třeba 1080p tak to také není problém, ta vypadá jinak, ale funkce téměř stejné. :)

Jak jsem už psal - na trhu je jich dost, bohužel poměr napodobeniny/originál je tak 4/1... Občas nějakou originální mám... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Johny_R: ADR-3000 už jsem také zkoumal, ale jak říká samurai, trochu moc peněz za špatný obraz.

Hero už je zajímavější, škoda že i na stránkách výrobce se tak skrblí s obrázky.

Zatím mi stále vychází nejlíp ta Čína.

Samurai: je funkce přemazávání nejstarších záznamů bez problémová? Měl bys fotku té úpravy připevnění kamery k noze zrcátka? To by mě velice zajímalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V těchto "outdoorových" se moc nevyznám, jen teď beru kousek kolegovi, který chce HD kameru, která vydrží vodu, náraz a má upevnění na helmu (lyžař)... Nemá sice 1080p, ale jen 720p, ale vyjde ho asi tak na třetinu ceny této... Navíc má lepší tvar, jak jsem koukal na zde uvedenou, tak si neumím moc představit, jak si ji dává na helmu. :D Ta má takový nenápadný kuželovitý tvar, ale to se bavíme o použití na helmě, do auta stále platí doporučení co jsem psal. :)

Pontiac: Funkce přemazávání je úplně bezproblémová, maximálně je tam problém ten, že můžeš nastavit jak dlouhá videa se budou natáčet - 2, 5 a nebo 15 minut. Většina lidí si zvolí 15 minut. Pak to chce ale rychlou paměťovou kartu, jelikož když se zaplní, tak kamera nejdříve maže a pak nahrává další, takže pokud je pomalá karta, tak mezi záznamy vzniká mezera. Sice pár vteřinová, ale je tam... Dá se zvolit i nahrávání bez pauzy, prostě jeden velký kus. Pokud má člověk velkou kapacitu, tak může mít nahranou celou jízdu v kuse, problém je, že když se karta zaplní, přijde o celý záznam...

Tu fotku zkusím někde vyhrabat, ale byl to "bastl", ale jednoduchý a funkční. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bastl nevadí, aspoň bude inspirace, ostatně zbastlit si to taky budu muset, pokud to budu takhle chtít mít. Už jsem přemýšlel, jak na to, nejspíš jsi použil nějakou objímku stahovatelnou šroubem, mezi ní a zrcátkem bych hádal nějakou pryž... no uvidíme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak zasílám dvě možnosti upevnění. U obou se musí "poupravit" původní držák, řekl bych že je to nevratná změna. :) Ta možnost, kde je na zrcátku je ze dřeva a natřená na černo. :) Sice je to na Ford, ale myslím, že je to univerzální bastl. :)

PS: Jdu spát, pokud má někdo nějaké dotazy, tak mi je sem napište a já se pokusím vše zodpovědět, už jsem s pár kousky přišel do styku, tak snad budu moct odpovědět na vše. :) Jinak "pirát na D1" udělal celkem reklamu, už mám rozebrány všechny kamery, které ještě ani nemám u sebe. Až je budu mít, tak je ještě zkouším, o padělky se nejedná (ty už jsem vyeliminoval), ale tu je špatný čip, tu je špatná optika... no jo, Čína. :D

post-868-0-04089600-1294181004_thumb.jpg

post-868-0-07262600-1294181007_thumb.jpg

Editováno: , autor: samurai
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je moc pěkný :) , ještě jsem se chtěl zeptat, má tato kamerka dostatečně dlouhý napájecí kabel, kdybych to chtěl vyvést sloupkama do zapalovače?

díky

snad už by to pak bylo všechno :)

Jak se k sakru maže příspěvek? :(

Editováno: , autor: Johny_R
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O smazání příspěvku se někdo postará, sám člověk to nezvládne. :)

Kabel do zapalovače je hodně dlouhý a hlavně rovný, není to žádný kroucený kabel. Dá se natáhnout sloupkem a pak dát třeba pod sluneční clonu spolujezdce a není pak skoro vidět. Jen zabírá místo v zapalovači, to buď vyřešit rozdvojkou a nebo nějak jinak, fantazii se meze nekladou. :)

EDIT: Napadla mě ještě jedna modelová situace, kdy je kamerka k nezaplacení - jedete někde mimo město (kde nejsou kamery na každém rohu), projedete světelnou křižovatku na zelenou a napálí to do vás někdo, kdo jel na červenou. Oni jsou v autě tři, vy sami... Oni všichni tvrdí, že jeli na zelenou, vy jste sami proti třem výpovědím a jste v háji... Tady stačí ukázat záznam rovnou na displeji kamery a hned máte důkaz pro váš prospěch. :) A pokud by jim to takhle nestačilo, tak v rozlišení 720p už snad ano. :)

PS: Pokud by měl někdo zájem, tak není problém, dostane se na každého, stačí mi napsat SZ a můžeme se domluvit. :) Ceny jsou příznivé, kvalita nejvyšší. :)

Editováno: , autor: samurai
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Řehoř: umí přepisovat, pokud vím já. Cituji z manuálu (druhý odstavec zespodu):

Bez možnosti přepisu, upřímně řečeno, by nebyla jako černá skříňka prostě použitelná.

Z recenze vyplývá, že 2 minutový záznam v HD má 100 MB.

Takže to vypadá dobře. Pro mě je nepříjemných těch 5V, které žere. Co s tím? Nabíječku přilepit páskou někam za zpětné zrcátko a od ní vést drátky ke stropnímu osvětlení? Jak byste to řešili?

EDIT 2 Řehoř: aha, ty jsi mluvil o té své z Dealextreme, pardon. :)

Napájení není problém, stačí koupit jedno MA7805 a 5V je hned. Nic víc než tuto součástku za 20Kč a 3 pájené spoje nepotřebuješ. :palec2:

http://sf.zcu.cz/rocnik04/cislo03/cislo3.967/w_zdroj.html

Editováno: , autor: aaakecal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vím jistě, že když přijede policie a budete se tam dohadovat tři versus jeden a ty jim ukážeš to video, tak to rozhodně tvé situaci pomůže a rozhodně nezhorší. :D

To už by muselo být hodně ostré, aby se dostaly až k soudu tyhle záběry. :) Jinak záznam není pořízen nijak proti zákonu, takže by i soud snad přihlédl k tomu, že je někde zachycená ta událost jak probíhala...

EDIT: Uff, tak jsem studoval - ve věci práva trestněprávního se záznam bere jako důkaz, ve věci práva občanskoprávního se musí prokázat, že pořízení stojí za významnějším zájmem než ochrana osobnostních práv. Ale za a- bavíme se o soudu, kam se snad většina nedostane a za b- osobnostní práva nejsou narušena, pokud je na videu jen něčí auto, případně RZ...

Takže já osobně to beru tak, že když by se něco stalo, jako třeba naposled: Kruhový objezd, zablokovala mě Octavia, zatroubil jsem, on se naštval, na výjezdu zastavil a nedal se objet... tak jsem čekal a pak se rozjel. Pokud by vystoupil a třeba mi ukopl zrcátko - mám jistotu, že jeho RZ a obličej mám natočené. Dle RZ ho policie najde a já jen určím řidiče, záznam nemusí ani nikdo vidět, stačí, že si ho nastuduji já. :) Pokud mě někdo napálí a budu v důkazní tísni, tak si záznamem rozhodně neuškodím, neboť to už víc nepůjde, takže ho klidně ukážu, ať vidí, jak se situace odehrála. Žádné tváře nikde nejsou, takže ani osobnostní práva nejsou narušena...

Editováno: , autor: samurai
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samurai: ty upevnění jsou zajimavé, u toho prvního (jak je kamerka nad zrcátkem) neměla už nějak ovlivněný obraz? Často bývá horní část předního skla zatmavená proti slunci. A ten druhý - to je předpokládám navrtáno a našroubováno do nožičky zrcátka? Nebo lepeno?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U toho prvního je instalace u auta, které nemá tmavý pruh nahoře, u aut s pruhem by tahle instalace asi nebyla možná. Navíc ani není kde zachytit ten plech. A taky, i když má kamerka velký úhel snímání, tohle umístění není ideální, dost kouká do nebe...

Ta druhá fotka je ukázka tvůrčích schopností, je to ze dřeva lakovaného na černo, jak už jsem psal a k noze zrcátka je to přilepeno. Prý to drží dlouhodobě spolehlivě... :) (Pravda ale je, že kamerka je tam umístěna na stálo, kdyby se stále sundavala a nandavala, tak by to asi neudrželo...) Ona ta kamerka skoro nic neváží, tak to asi nebude tak náročné na uchycení. Vrtat by se mi do toho nechtělo, mám rád nedestruktivní řešení. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...