Publikováno Duben 12, 201411 r Zdravím,měl bych dotaz ohledně dlouhodobého přizpůsobení paliva.Na benzín se to na volnoběh pohybuje kolem -3.Když přepnu na LPG,tak to vyleze až na -11. Jaký hodnoty by to mělo mít na při provozu na LPG oproti benzínu? (Focus 1.4,BRC MY07) Upraveno Duben 13, 201411 r od VašekCh
Duben 13, 201411 r Předpokládám LPG oproti benzínu....? Běžně LPG by mělo být velice podobně benzínu. Každopádně nemyslím si, že ti na benzín líce dlouhodobá okolo "-3" a jakmile přepneš na LPG tak hned leze na "-11". Předpokládám, že ti to dělá delším provozem...tzn za 20-50-100km.
Duben 13, 201411 r Autor jj LPG oproti benzínu (chybu v dotaszu jsem opravil). Ono se za čas stává ,že vyskočí chyba motru při provozu na LPG. (katalyzátor-špatná účinnost).Myslím si,že je to způsobený moc bohatou směsí. Žiju v domění,že by při provozu na LPG neměla být směs chudá a neměl by provoz na LPG měnit nastavení ŘJ benzínu.Tyhle korekce a problémy,že vyskočí mi dělá po zásahu plynaře.Od té doby mi to hůř startuje studený na benzín.Pokud provozuju auto pouze na benzín,tak se po pár dnech(nevím přesně,jezdím denně různý trasy a vzdálenosti) nastaveni ŘJ benzínu srovná a auto funguje normálně tak jak má.
Duben 13, 201411 r kolrekce by měly být stejné podle benzínu, co s tím plynař dělal, každopádně i po výměně filtru plynné fáze a hlavně filtru sání se musí celý systém přeladit...pokud je v autě systém MY07 doporučuji nastavovat novým pprogramem pro P@D, pak nastavit dynamickou křivku přímo na silnici, pak by se neměly korekce rozcházet....
Duben 13, 201411 r Autor Plynař to řešil při revizi.Podle dokladů měnil nějaký filtr(už nevím který).Co ve skutečnosti měnil,nebo neměnil nevím -neřekl ani ň.Zkušenosti s montáží,seřizováním,kontrolami má velmi dobré.Možnost ,že by tomu nerozuměl vylučuji.Programem P@D se to programovalo jako už po montáži (o tom mi řekl),ale nefungovalo to napoprvý dobře.Po čase až si sedly membrány jsem jel opět na seřízení.Následně celý rok až do další revize to jezdilo naprosto bez problému.Při další revizi znovu seřizoval a od tý doby to má nějaký mouchy.Zkusil jsem i Strakonice.Naladily to,jezdilo to s mouchama a vyšší spotřebou.Z tý zkušenosti jsem usoudil,že ten původní plynař to umi naladit líp než ve Strakonicích.Okolnosti mě dotlačily k tomu,že jsem si musel sehnat kabel , software P@D a zajímat se o to sám. V současnou dobu jsem zkusil ubrat o -7% idle corection v okně vylepšení map.Při volnoběhu mi klesly dlouhodobý korekce z -11 na -4,7.Ujel jsem s tím zatím cca 30km.Pociťuju zlepšení dynamiky v průběhu jízdy,při rozjezdu i při řazení.Pokud by to jezdilo pořád takhle ,byl bych spokojen.Při sledování korekcí za jízdy jsem zjistil,že při mírně zvýšených otáčkách a při zatížení vyletí krátkodobý korekce až na -16 (není to při změně polohy škrtící klapky-podtlaku,nebo zatížení.Prostě při konkrétních otáčkách).Osobně si myslím,že postupem času ta chyba katalyzátoru vyskočí zas.Vzhledem k tomu,že nejsem s programem P@D dostatečně seznámen tak zatím nevím jak změnit nastavení LPG při zatížení a konkrétních otáčkách.Kdyby někdo dal tip jak na to,budu rád. Upraveno Duben 13, 201411 r od VašekCh
Duben 13, 201411 r tak já ti dám tip...máš 2 možnosti...1)zajeď za někým, kdo tomu rozumí, kdo to nastaví jak má a budeš jezdit bez problémů 2) necháš si radit, co jak kde co a jak, dopadne to tak, že tady popíšeš mraky stránek a auto stejně nebude jezdit, navíc při nesprávném seřízení se ti mohou hodně rychle podpálit ventily a ventilová sedla,katalyzátor,sondy...ale to je vše na tobě...
Duben 13, 201411 r Autor první možnost jsem zkušel -nedopadl jsem dobře.Často mám pocit ,že mi to ti plynaři dělají naschvál. Zbývá mi druhá možnost akorát ne tak jak píšete,protože ten plyn není úplně rozladěnej.Každej trošku rozumnej člověk bude souhlasit s názorem,že věci které fungují se zásadně neopravují.Takže ,pokud by mi to fungovalo tak jak má,ve snu by mě nenapadlo něco řešit.Dneska vidím,že jsem s montáží LPG udělal chybu právě kvůli těm mouchám a tomu,že mi to plynař při revizi rozladí (a možná i naschvál). Jinak -auto je spotřební věc.Výrobci vyrábí díly tak,aby měly omezenou životnost.Když si člověk koupí auto,musí počítat s tím,že do toho bude pořád sypat prachy.Když si člověk nechá do auta namontovat LPG ,musí prostě počítat s nejhorším.
Duben 13, 201411 r VašekCh: Neviděl bych to s tím LPG tak černě. Já už jedu přes 50tkm na LPG a není to slavné BRC a ťuk ťuk nemám problém. Na revize jezdím pravidelně. Jediné co bych určitě nedělal je se vtom hrabat bez důležitých znalostí. Zkusil bych zde tolikrát dávanou radu - Odjezdi 14 dní - 500 až 1000 km na benzín, pak zajeď k plynaři a nech ho to celé znova naladit. Když to bude stále dělat neplechu, otravovat a otravovat plynaře. Jinak jak psal Karel lazení samodomo by mohlo vést k rychlým škodám na motoru, které určitě nechceš.
Duben 13, 201411 r no, úplně rozladěný není, ale nebude trvat dlouho, kdy ti začnou další a další problémy....sám ani nevíš, zda je systém v zákldním nastavení dobře nakonfigurován,zda má dobře navrtaný MAP, zda jsou dobře nastveny vstřikovače, zda je správně nastavena konfifurace a další věci potřebné k tomu, aby se správně systém načetl....po načtení zkontrolovat přesně hodnoty, pak udělat dynamickou zkoušku, tam hodně záleží na tom jak se auto najede a zatíží, pak následně plynová část...poté jezdit alespoň 2000 km a pak znovu udělat kontrolu a doladit systém,ne tak jak si myslíš ty, že pohneš někam potenciometrem a vzápětí je to v pořídku, takle si to myslí moře lidí, že to tak jednoduše funguje, ale....jen se mi nelíbí to jak píšeš, že po namontování plynu do auta znamená počítat s nejhorším.....sám mám najeto skoro 800 tisíc km se svými auty(to nepočítám zákazníky), samozžejmě že se najde pár případů, kdy jsme si s auty hráli třeba týden i víc- když jsme dělali první AUDI A8 W12 (dvanáctiválec) tak jsme jej dělali a ladili 2 měsíce, ale auto perfektně jezdí...je to o znalostech a o přístupu....
Duben 13, 201411 r Autor mirek2007>Naprosto souhlasím s názoprem. Ono otravovat ,otravovat(nemám na to čas a vzdálenost není taky zrovna kousek).Představa,že bych musel po každý revizi několikrát za ním jezdit na doseřízení mě opravdu děsí.Člověk si na to musí vzít dovolenou,cesta taky něco stojí,ale proti případný opravě podpálených ventilů je to zanedbatelná částka. Na případný škody jsem připraven. karel.lpg> Zařízení montovala autorizovaná firma BRC i poslední nastavení řešily -že by bylo něco špatně od základu vylučuji (ale stát se to může ,tipoval bych pravděpodobnost na 0.01%).Dalším důvodem proč to vše vylučuju je skutečnost,že jsem zažil rok bezproblémovýho ježdění.Nic sem nepsal o tom,že si myslím že se to naladí pouze jednou.Velmi dobře chápu problematiku a vím,že se to napoprvý dá jen velmi těžko seřídit.Dnes odpoledne jsem ujel dalších 20 km a jeví se mi všechny vlastnosti při provozu na LPG excelentní.Zkusím s tím jezdit takhle čtrnáct dní a zajedu za plynařem na kontrolu (jestli to není někde chudý apd.).Další věc,kterou mi můžete vytknout je že před seřizováním neřeším tlak plynný fáze.To vše má nastarosti plynař a při revizi to řešil -to je pouze jeden z důvodu proč to neřeším já(auto jezdí pravidelně na revize).V případě mého plynaře znalosti jsou troufnu si napsat excelentní,s přístupem je to horší.Lidi k němu odmítají jezdit právě kvůli přístupu (je to o lidech).Jen by mě ještě zajímalo v souvislosti s programem P&D - mění se adaptací základní program? Jde mi o to když uložím nastavení momentálního nastavení ŘJ LPG a budu jezdit třeba půl roku a provedu znovu uložení,jestli budou oboje nastavení stejný,nebo jiný.Jestli prostě adaptace mění základní program nebo se najetý hodnoty ukládají někam do EEPROM(FEPROM),která se při programování smaže.
Duben 13, 201411 r Ty jo, vy ste toho tady za půl dne popsali. Ani to číst nebudu sorry. Je potřeba to prostě a jednoduše seřídit. Pokud máš podezdření, že si z tebe mechanik LPG "dělá prdel", změň ho! Co se týče katalyzátoru, doporučuju kontrolu správné funkce benzínové části, LPG části a nakonec i katalyzátoru. Bohužel víc ti poradit nedokážu. Co se týče chování pojašeného benzínu díky provozu na LPG, viz řádek 2.
Duben 13, 201411 r Autor PauLofWoCC>jj.Ono s tou změnou to není tak jednoduchý.V okolí jsou plynaři ochotní,ale BRC nedělají.Jeden mi dononce byl ochoten půjčit kabel,HW klíč,CD se softem pro BRC.Tvrdil mi že on sám to ale nedělá.Revizi by údajně udělal.Dobej nápad s tou kontrolou benzínový části.Pokud to při následující kontrole nedopadne dobře,zkusím to začít řešit od toho benzínu (otázkou je,jak to vyjde cenově).
Duben 14, 201411 r Nevím v jakém stavu se nachází emisní spaliny. Tudíž nedokážu říct, jestli s tím pujde něco dělat či nikoliv. Setkal sem se s nahlášením katalyzátoru (ačkoliv vadný nebyl), ale to snad jen 3x. Jde o to, že elektronika je buď mírně citlivější (nastaveny tvrdší podmínky) a nebo je katalyzátor již staršího data a tímpádem pomalejší. (pokud není problém jinde, který by měl být řešitelný)
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.