Publikováno Říjen 4, 201113 r Zdarec lidi, četl jsem tu problém s řídícími jednotkami motoru a to studené starty, kde mapa jednotky je posunutá vlivem ježdění na LPG. Já mám v motoru ještě problém cukání na lpg i benzin. V motoru měněné věci za X tisíc, zkontrolváno oscilem a profi diagnostikou. Vše ok, problémy poukazují na ŘJ motoru- posunuté a zborcené charakteristiky, v určitém momentu prý ŘJ špatně dávkuje palivo-. proto cukání. Může to mít souvislost s ježděním na LPG a ovlivňování rídící jednotky? Co by jste doporučovali udělat? Výměna řj ne na X tisíc....Třeba jezdit na benzin nějakou dobu? Vyřešilo by to i cukání ve 2000ot? 1.6 16V 77kW AZD
Říjen 4, 201113 r proč zakládáš nové téma, vždyť ti Paul odpovídal, pokud máš v autě tovární zástavbu, na což to vypadá, žádná firma ti s tím nepomůže, jedině servisy, kde se vozidlo vyrobilo, protože půjde o originální softvery udělané na zakázku jen pro nějakou sérii plynového zařízení......
Říjen 8, 201113 r Autor Omlouvám se, takhle jsem tohle téma nemyslel. To předchozí byl omyl. Nemám tovární zástavbu. Mám systém landi renzo a samozřejmě má svou řídící jednotku. Ale mám problém se starty- startuji na 3x a auto nereaguje na plyn , je neuvěřitelně přechlastané. S tím souvisí úplně černé svíčky a následné cukání ve 2000tis ot. A můj dotaz tedy je, jestli ježděním na lpg může nějak zblbnout řídící jednotka motoru. Jelikož mi ji jeden člověk diagnostikoval jako "špatnou" špatný SW . Přej benzinové charakteristiky ( to na foru taky máte ten start ) a i další charakteristiky jsou naprosto zborcené. Je to způsobeno plynem? Musí se ŘJ přehrát, nebo když budu jezdit na benzin, se to spraví? Odpojil jsem teď lpg, jezdím 3 dny po městě na LPG a žádná změna . Najel jsem zatím cca 25km. Někdo nějakou radu prosím?
Říjen 8, 201113 r Co máš za auto, rok výroby, motor a od motoru z velkého TP? A 25 km je sakra málo. Najezdi na benzín 500km ať máš velkou jistotu. Jinak sem se v životě nesetkal s problémem SW v řídící jednotce benzínu. Takže můj předpoklad, že když vyměníš ŘJ za novou, tak pokud ti to auto bude ráno dobře startovat, tak pouze max 500km. Problém hledej jinde. Prvně najeď čístě na benzín 500km +-. Poté když to nepomože, tak zkontroluj netěstnost sání a výfuku minimálně v délce půl metra za lambdasondou. Poté teprv nech udělat paralelní diagnostiku na snímače a členy motoru. Samozřejmě můlžeš mít vadnou ŘJ motoru-benzínu, ale co se týče elektrických částí - v životě ne na software - tzn. dávkovací mapu.
Říjen 9, 201113 r Autor Sání těsné je, to bylo zkoušeno. Výfuk je taky dobrej, i svody. lambda před katem je nová origo NGK. Je taky nová klapka, čidlo teploty, čidlo tlaku/teploty sání, egr, svíčky a zbytek zkoušen a proměřen. Mno mám právě možná domluveného jednoho člověka, co by přehrál motorovou část ŘJ motoru. Říkáte je to zbytečné? SW se nekazí? Jen HW část jednotky? Ono to není tak jednoduché to vyměnit, jinou bych sehnal možná i levněji, ale přizpůsobení vy mě vyšlo na X tisíc PIN palubky, PIN immo. Jen todle min 2 tácy. Proč to sakra nevymysleli jinak Ta ŘJ se asi nedá nějak zkontrolovat, že? . Jeden borec to měl napíchlé a říkal, že do jednotky všechny hodnoty z motoru jdou správně, lambdasond, otáček, teplot. Jen prostě jednotka se "seká" a je v nouzovém režimu. Prej v určitém momentu vůbec neodpovídá procesor ŘJ. Říkal,že se s tím nesetkal, že zkusit přehrát SW, nebo jednotku jinou. Auto je to GOLF IV 1.6 16V 77kW AZD 2001 . Je to vpodstatě blok fabie 1.4 16V jen trošku upraven.
Říjen 9, 201113 r procesor neodpovida, nejakej nouzovej rezim - nevim nevim, ja uz jsem ti neco poradil a vysledek ?
Říjen 9, 201113 r Autor procesor neodpovida, nejakej nouzovej rezim - nevim nevim, ja uz jsem ti neco poradil a vysledek ? To jsem zkusil žádná změna nebyla, startuje to pořád stejně. Dneska ráno jsem zjistil, že to nové čidlo teploty ukazuje v 6C 31C ráno před startem motoru. Je to šmejd, ještě, že jsem na to přišel, doufám, že to bude tím. Jinak všem Vám děkuji za pomoc
Říjen 9, 201113 r jasne ze to tim bude ale chce to po vymene neco najet nebo to co jsem ti uz psal do SZ at se dari
Říjen 9, 201113 r Dneska ráno jsem zjistil, že to nové čidlo teploty ukazuje v 6C 31C ráno před startem motoru. Tolerance je max +- 5 °C. Pokud ukazuje ráno +30°C a reálně je +5°C, auto pujde obtížně natočit díky potencionálně chudší směsi.
Říjen 9, 201113 r Žádný "potenciálně chudší směsi". Tam bude REÁLNĚ O HODNĚ CHUDŠÍ SMĚS právě kvůli tomu, že při těch údajných 31°C (které nakecá jednotce termistor) budou vstřikovače už dávat skoro normální dávku, obvyklou pro běžnou provozní teplotu motoru - a ne SKORO PLNOU, kterou by měly dávat při reálných 6°C... Bude to jako bys při těch +6°C startoval starou šáde jen na "holej karbec" bez sytiče - taky by bez pořádnýho pumpování plynovým pedálem málem ani neškytla...
Říjen 10, 201113 r Autor Žádný "potenciálně chudší směsi". Tam bude REÁLNĚ O HODNĚ CHUDŠÍ SMĚS právě kvůli tomu, že při těch údajných 31°C (které nakecá jednotce termistor) budou vstřikovače už dávat skoro normální dávku, obvyklou pro běžnou provozní teplotu motoru - a ne SKORO PLNOU, kterou by měly dávat při reálných 6°C... Bude to jako bys při těch +6°C startoval starou šáde jen na "holej karbec" bez sytiče - taky by bez pořádnýho pumpování plynovým pedálem málem ani neškytla... Opravdu to nastartovat nešlo, rozdíl je opravdu 20C . Když to nastartuje, chcípne a pořád dokola. Smazal jsem adaptační jednotky v ŘJ, co kolega poradil, taky tím děkuji za info. Dnes jsem objednal nové prigo čidlo, tak uvidíme. CUkalo to, chcípalo, a ráno byl volnoběh hned 800ot, když má bejt 1200.
Říjen 19, 201113 r Autor Tak problémy vyřešeny. Auto startuje a je v pohodě. Jinak mám landi renzo omegas, je tam nastavená teplota přepínání LPG 45C a systém byl montován v Miláně a je komplet zablokovaný. Borec, co dělá LPG tam nemohl nastavit nic. Ptali jsme se jednoho co montuje desitky aut tydně a říkal, že v Itálii to bylo přednastavené z výroby a jen se to montovalo. Je to tak? V zimě se to na LPG prostě nepřepne pokud jezdím ve městě. Potřeboval bych to snížit alespoň na 25C. Setkali jste se s tím někdo? Víte jak se do řj lpg dostanu a změním hodnoty?
Říjen 20, 201113 r Pokud je to z přímo z fabriky tak tam opravdu nic nenastavíš, spíš se našimi programy nedostaneme do funkcí nastavování....pokud je to auto z Itálie nebo Francie, vyzkoušel bych dát nový termostat, ve většině případů to bývá tím, jestli tam ten termostat vůbec je, už se mi mockrát stalo, že byl vykuchaný.... pobavilo mě, jak píšeš že znáš jednoho, co montuje desítky aut týdně.....asi jen teoreticky, já když namontuju cca 5 aut za týden tak nemůžu v sobotu asi zvednout ruce...měl bych jít k němu na školení, jak na to...
Říjen 20, 201113 r Já když moc, tak 2 auta týdně Ale jinak pravdou, je že sem se ještě se zablokovaným SW nesetkal, nicméně údajně u BRC to byla běžná věc.
Říjen 20, 201113 r Autor Já byl u nás u nejlepšího člověka přes LPG a ten říkal, že je to bloklý, že se s ním nesetkal. Osobně sem u toho byl, vše tam bylo vidět, jen když něco nastavil, hodilo to chybu a vrátilo se to nazpět. Ten, co to říkal, je člověk, kterej opravdu montuje prej téměř pořád, co mi říkal kamarád, osobně jsem u něj nebyl :-D Je někde od Boskovic myslím. Termostat mám v pořádku na 100%. Čidlo teploty kapaliny pro LPG jsem čistil a teplotu vody udává pro lpg jednotku jak má, to jsme zkoušeli. Prostě jen to přenastavit. Nyní jezdím každé ráno cca 5km po městě a přepne se to na lpg až když parkuju! Vyjel jsem už 20L benzínu, děsí mě to, až budou mrazy!!! uvítal bych pomoc a rád bych to nastavil na 25C
Říjen 20, 201113 r Ahoj chlapi, já uvažuju o LPG do své Oktávy 1.4TSI 90kW a co jsem brouzdal po netu, tak mě přišli vhod informace na Autogas centrum Strakonice, kde jsem se dočetl, že do těchto přímovstřikových motorů se dělají lpg montáže přímo na míru podle kódu motoru, např. u mě je to kod CAXA a doporučili italský system na lpg Landi Renzo, jehož řídící jednotka je přímo upravena pro tento typ motoru + doporučují přimazávání ventilů FlashLube. Jsou tam o tom vcelku pěkné informace, mají servisní zástupce v Prostějově a Opavě, tak o tom silně uvažuju i přesto, že počáteční investice je 45tis. Nemáte s tím někdo zkušenosti, tedy s LPG do motoru TSI? Díky za případné info.
Říjen 21, 201113 r nejen Prostějov, Opava...já jsem taky jechich zástupce, Paul je jejich zástupce, Ivan....je to tak, že je to přímo na kod motoru,jsou to podle toho přímo sady na typ motoru, my do toho nemůžeme zasáhnout,ale moc firem se do toho zatím netlačí (mluvím teď za sebe), ale musíme se do toho taky pustit, začíná být zájem....
Říjen 21, 201113 r zdar možná mimo téma , ale nechtěl by někdo z vás erudovaných napsat , jak je to s tď s TSI motorama , jestli to už jde předělat na LPG , za kolik, jestli jdou všechny TSI (mam 1,8) a vaše názory a zkušenosti k tomu (jestli se do tohohrnout , nebo počkat) pokud tady takový tema kde už to rezebraný je , tak se omlouvám .
Říjen 21, 201113 r To Karel nejsi Ty, nebo Paul či Ivan z okr. Bruntál, že bych to k Vám dovezl na předělání ? Podle kod motoru CAXA jsem si odvodil, že by mi pasoval system od italských Landi Renzo. Nevím co kuci ušatí děláte ofiko, ale předpokládám, že k takové přestavbě TSIčka na LPG je třeba autorizovaný servis s kdejakým certifikátem, kvalitní technikou-dianostikou a zkušenostmi, aby byl systém pro provoz tsi s lpg dobře nastaven a nedělalo to po pár kilometrech paseku. Pak bych měl dotaz k přimazávání ventilů FlashLube, jaký máte na to názor? Není potom problém při namontovaném lpg při klasickém škodováckém servisu, třeba rozvody či jiné výměny součástek v motoru, ci to tam nějak to lpg nezavazí? Díky za cenné informace. Zatim páček. To Jozinec - ohledně LPG pro motory TSI mrkni na webovky autogas centrum Strakonice, maj to tam docela pěkně popsaný, ale asi nejdůležitější je jaký máš kód motoru a jestli zrovna na tento kód existuje sowtverová sada lpg. Ale mrkni na ty webovky, jsem naprostý laik a pochopil jsem Upraveno Říjen 21, 201113 r od Rhapsody
Říjen 22, 201113 r jo, díky na stránky jsem koukal , ale nevím zdali stačí kod motoru , nebo musí souhlasit i značka a model .... , stejně asi chvili počkám , teď na zimu už na to kašlu a uvidími příští rok na ajře , třeba to bude zase dál a budou i nějaký zkušenosti
Říjen 23, 201113 r jozinec - údajně by mělo být i výrobce a model auta, případně manuál či automat řazení. Je to trochu divné, neb auto s určitým kódem motoru by mělo odpovídat všem autům bez výjimky. Ale mám pocit, že zatím to je tak jak to je....tzn výrobce, model, kód motoru, typ řazení. Rhapsody - já jsem z okolí Hodonínska, nicméně do přestaveb přímého vstřikování se zatím neženeme, i když poptávek bylo už asi 5. V podstatě k dnešnímu dni bych řekl, že věci, které jsou vymyslené, byli vymyslené již před rokem. Takže posun vpřed takřka 0. Software jsou v ŘJ LPG nalíté na kód motoru. Kromě cca 2-3 parametrů nelze měnit nic, z toho všechny tři parametry nepodléhají nastavení chodu motoru na LPG (tzn. ukazatel stavu paliva LPG, apod kravinky). Prakticky není možno zasáhnout do jakéhokovil nastavení chodu motoru a pokusit se o jeho změnu a úpravu. Jediné co je možné, pokud výrobce udělá firmware s vyšší verzí pro konkrétní kód motoru, tak je možné tento firmware přehrát do ŘJ LPG k dannému kódu motoru. Cena přestavby bývá v dnešní době pro 4-válce nastavena někde kolem 45000kč. Nutno počítat s nějakou spotřebou benzínu i při provozu na LPG. O problémech vycházejících v přímém vstřikování se zmiňovat nebudu.
Říjen 23, 201113 r To Paolo - jaké problémy máš na mysli v souvislosti s přímým vstřikováním a lpg? Není-li to nějaký elaborát, tak budu rád, když to písneš, ať jsem více v obraze dříve, než se do něčeho vrhnu. Díky
Říjen 23, 201113 r Hlavně jde o chlazení vstřikovačů. Protože vyřadíš vstřikovače na benzín přímo do válce a "obejdeš" je jinými vstřikovači náhradního paliva, budou se ty benzínové zahřívat stejně jako stěna spalovacího prostoru. Aby se nespálily, musí se střídat vstřiky beneli se vstřiky LPG. Kolik čeho na kolik druhého je dost vošajstlich věc, záleží to na spoustě parametrů včetně tepelných vodivostí materiálu hlavy a samotného vstřikovače. Každý výrobce to dělá jinak a chrání si svoje know-how. Proto ta zmínka o tom, že to je na dlouhý povídání - a že motory s přímým vstřikem zatím nelze provozovat čistě na LPG - prostě by se zapekly beneli vstřikovače a byl by šlus. Až někdo vyřeší problém levnýho a bezpečnýho přepínání přímýho vstřiku beneli a kapalný fáze LPG nebo jinýho alternativního paliva jedním jediným vstřikovačem, bude BIG KING a vytříská na tom majlant.
Říjen 23, 201113 r Měl jsem za to, že když už nabízejí systém lpg na benzínové přímo vstřiky např. Landi Renzo, BRC či Vialle a uvádějí, že je už sovtware u těchto systémů nastaven tak, že automaticky právě kvůli zamezení zatavení benzínových vstřikovačů, při svém chodu používá tu metodu, že např. na 15 střiků lpg dojde k jednomu vstřiku benzínu, aby se ty benzinové vstřikovače títmo chladili. Tím jsem myslel, že to maj vyřešený . ještě jsem našel zajimavý odkaz na system lpg pro přímo vstřiky http://www.smartoil.cz/montaze-lpg/3-Montaze-LPG/18-PRINS-DI-pro-FSI-TSI-TFSI, nemáte s nim někdo zkušenosti? Upraveno Říjen 23, 201113 r od Rhapsody
Říjen 24, 201113 r Hojte, ještě jsem k LPG do motoru TSI našel docela zajímavé řešení : http://www.auto.cz/lpg-vialle-1-2-lpdi-prime-vstrikovani-tsi-59211. jde o vcelku originální řešení, jak u motorů s přímým vstřikováním benzinu předejít přehřátí vstřikovačů - systém od Holandského výrobce Vialle označený LP-DI vymyslel, že plyn se v kapalném stavu do válců vstřikuje přímo přes benzínové vstřikovače, takže tím tak zabezpečuje jejich ochlazování. Docela by mě zajímalo kuknout na nějaký schéma, jak to mají řešený to zapojení s těmi vstřikovači.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.