Přejít na obsah

Častá výměna žárovek u budíků

Energetic

Doporučené příspěvky

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat jestli je normální, že skoro co 2-3 měsíce mi odchází podsvícení budíků u otáčkoměru a rychloměru. Také jsem se chtěl zeptat jestli na to má nějaký vliv teplota, protože ted mi aktuálně opět odešla žárovka otáčkoměru a týden na to žárovka světlení paliva...

Předem díky za odpovědi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kup si tam "žárofky" s vestavěnou LEDkou, prodává se to ve specializovaných e-shopech, mají s různými paticemi včetně těch speciálních bajonetových patic původně určených pro bezpaticové celoskleněné žárovky W2 dopalubovek, které používal favorit i felda. Já jsem si tam ty LEDky musel včetně předřadných odporů ještě bastlit sám...

Odkaz ke komentáři

Máš uplnou pravdu s tím milionem nabídek na netu, ale, jsem přes auta uplný laik :kol-26: a všechno si nechávám dělat v servise atd., takže bych ještě potřeboval pomoct s výběčem těch led žárovek, jestli by si byl tak moc hodný. Potřeboval bych napsal kolik a jaké přesně typy těž žárovek mám koupit tomu servisákovi na komplet výměnu té palubovky(budíky - teploměr, rychloměr, otáčkoměr, palivoměr atd.., jak se už budou měnit ty normální žárovky za led... Hledal jsem na netu ty typy i počet těch žárovek co jsou v palubce, ale nic jsem nenašel...

Jediné co jsem se dočetl někde na foru, že jsou možná i lepší namísto normálních led diodových žárovek, nějaké super svitívé diodové žárovky. Zajímalo by mne, jaké máš zkušenosti s těma dvěma typy, protože někteří uvádějí, že u těch normálních led diodových žárovek skoro nevidíš na palubovku...

Jestli máš nějaký ověřený eshop, kde případně i ty nakupuješ a byly by tam k dostání i ty led žárovky, tak bych byl za něho velice vděčný...

Opět zas a znova, moc děkuji chlape :kol-47:

Editováno: , autor: Malta
citace předchozího příspěvku, citace smazána
Odkaz ke komentáři

Já si to bastlil, tak bohužel nepomůžu zkušeností z nákupu. Jen popíšu, že mi dělalo problém třeba u osvětlení budíků to, že jsou osvětlované vlastně "bokem" žárovky - LEDka nasměrovaná rovně v ose je neosvětlí skoro vůbec a je proto nutno si přímo na palubovce omrknout, v jakém úhlu musí LEDka vyzařovat světlo, aby osvítila ciferníky. Navíc se přidává požadavek toho, aby byla LEDka správně polarizovaná = natočení patice vůči kontaktům vytvořeným na základní desce palubky je důležité. Barvu LEDek jsem volil podle použití - do kontrolek podle jejich skutečné barvy, tedy do kontrolek červených (olej, dobíjení, brzdy...) červené LED, do kontrolek oranžových (palivo, zadní mlhovka) jsem koupil oranžové LED, do blinkrů, obrysovek a předních mlhovek zelené a do kontrolky dálkových světel modrou - stála tenkrát sama o sobě asi 30Kč. V době kdy jsem to dělal poprvé nebyly dostupné bílé LED, aspoň ne dost lacino (cca 100Kč za kus!!!), takže další fází bylo nahrazení žárovek podsvitu bílými LED z rozebrané číňanské LED-svítilny - v celé palubce je jich celkem asi 8, přesně už si to nepamatuju - a nejsou ani 2 stejně nasměrované, doslova každá je jiná. Podle toho jsem musel otáčet LEDky a ještě si hlídat polaritu. U těch koupených přímo s paticí předpokládám, že mají v sobě vestavěné diody kvůli tomu, aby se daly zapojit v libovolné polaritě a omezovací odpor, aby jim nevadilo přímé připojení na 12V, jenže zase ani jedna nemá nasměrování světla do boku - to může vadit právě při tom použití k osvětlení přístrojů. Kdybys bydlel někde poblíž, můžem se nad tím sejít a pobádat.

Odkaz ke komentáři

Je vidět, že té problematice s ledkama perfektně rozumíš, ale jak jsem pozorně četl, tak cesta k výměně normálních žárovek za led je docela náročná a samozřejmě hlavně drahá... Koneckonců by mi ledky teoreticky můj problém stejně ani nevyřešily, jelikož mi hlavně žárovky odcházejí v plošném osvícení budíků, kde ledky, jak jsem se už taky na forech dočetl a jak si i psal, nemají vůbec smysl, jelikož jsou samozřejmě nejvíce vhodné k osvícení jednotlivých bodů na displeji a ne k plošnému osvícení, které bych potřeboval - muselo by jedině pořešit to natočení diod atd. opět jak si psal... Kdybych se právě vrátil uplně na začátek, tak je zvláštní že často odchází jen podsvícení budíků a v kontrolkách vůbec, takže to vyvrací teoorii, že by to mohlo způsobovat přebíjení, popř. vadný regulátor... Jinak bydlím kousek od Ostravy.

Odkaz ke komentáři

Ty žárovky v podsvícení odcházejí hlavně proto, že jsou použitý v nevhodný roli - jsou to prapůvodně kontrolkový žárovky, který nemají za úkol dlouhodobě svítit - ale jen v případě potřeby SIGNALIZOVAT nějakou funkci nebo závadu. Jejich použití ve funkci OSVĚTLENÍ jim klade úlohu, na kterou prostě nemají zásobu životnosti - navíc když se podsvícení zapíná zároveň s obrysovým osvětlením auta a kvůli zákonem nařízenýmu dennímu svícení u aut bez daylights svítí de facto trvale, není žádný div, že po pár týdnech až měsících odejdou...

Odkaz ke komentáři

• o 1 rok později...

proč u Feldy pro osvětlení přístrojů použili konstruktéři žárovky, které byly původně určeny jako kontrolkové žárovky a nepoužili žárovky určené k tomuto účelu, tedy k dlouhodobému svícení?

Ale trochu mě překvapuje, že někomu ty žárovky odejdou za pár týdnů až měsíců, protože u svojí Feldy mám ty žárovky v přístrojové desce už 5 let a svítí denně, ale zatím drží, tak nevím, čím to je, že mně vydržely takhle dlouho a jinému odejdou za pár týdnů

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...