Energetic Vloženo 5. Únor 2012 Sdílet Vloženo 5. Únor 2012 Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli je normální, že skoro co 2-3 měsíce mi odchází podsvícení budíků u otáčkoměru a rychloměru. Také jsem se chtěl zeptat jestli na to má nějaký vliv teplota, protože ted mi aktuálně opět odešla žárovka otáčkoměru a týden na to žárovka světlení paliva... Předem díky za odpovědi Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 5. Únor 2012 Sdílet Vloženo 5. Únor 2012 Kup si tam "žárofky" s vestavěnou LEDkou, prodává se to ve specializovaných e-shopech, mají s různými paticemi včetně těch speciálních bajonetových patic původně určených pro bezpaticové celoskleněné žárovky W2 dopalubovek, které používal favorit i felda. Já jsem si tam ty LEDky musel včetně předřadných odporů ještě bastlit sám... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Energetic Vloženo 6. Únor 2012 Autor Sdílet Vloženo 6. Únor 2012 Díky moc za info... Mohl bych tě poprosit o nějaký odkaz na přesný typ těch žárovek co si popsal, protože bych si je určitě koupil, abych měl na nějaký čas vystaráno... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 6. Únor 2012 Sdílet Vloženo 6. Únor 2012 http://www.e-xenony.cz/mini-led-do-pristrojove-desky/ - jedna z asi tak milionu nabídek na netu... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Energetic Vloženo 6. Únor 2012 Autor Sdílet Vloženo 6. Únor 2012 (editace) Máš uplnou pravdu s tím milionem nabídek na netu, ale, jsem přes auta uplný laik a všechno si nechávám dělat v servise atd., takže bych ještě potřeboval pomoct s výběčem těch led žárovek, jestli by si byl tak moc hodný. Potřeboval bych napsal kolik a jaké přesně typy těž žárovek mám koupit tomu servisákovi na komplet výměnu té palubovky(budíky - teploměr, rychloměr, otáčkoměr, palivoměr atd.., jak se už budou měnit ty normální žárovky za led... Hledal jsem na netu ty typy i počet těch žárovek co jsou v palubce, ale nic jsem nenašel... Jediné co jsem se dočetl někde na foru, že jsou možná i lepší namísto normálních led diodových žárovek, nějaké super svitívé diodové žárovky. Zajímalo by mne, jaké máš zkušenosti s těma dvěma typy, protože někteří uvádějí, že u těch normálních led diodových žárovek skoro nevidíš na palubovku... Jestli máš nějaký ověřený eshop, kde případně i ty nakupuješ a byly by tam k dostání i ty led žárovky, tak bych byl za něho velice vděčný... Opět zas a znova, moc děkuji chlape Editováno: 6. Únor 2012, autor: Malta citace předchozího příspěvku, citace smazána Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 7. Únor 2012 Sdílet Vloženo 7. Únor 2012 Já si to bastlil, tak bohužel nepomůžu zkušeností z nákupu. Jen popíšu, že mi dělalo problém třeba u osvětlení budíků to, že jsou osvětlované vlastně "bokem" žárovky - LEDka nasměrovaná rovně v ose je neosvětlí skoro vůbec a je proto nutno si přímo na palubovce omrknout, v jakém úhlu musí LEDka vyzařovat světlo, aby osvítila ciferníky. Navíc se přidává požadavek toho, aby byla LEDka správně polarizovaná = natočení patice vůči kontaktům vytvořeným na základní desce palubky je důležité. Barvu LEDek jsem volil podle použití - do kontrolek podle jejich skutečné barvy, tedy do kontrolek červených (olej, dobíjení, brzdy...) červené LED, do kontrolek oranžových (palivo, zadní mlhovka) jsem koupil oranžové LED, do blinkrů, obrysovek a předních mlhovek zelené a do kontrolky dálkových světel modrou - stála tenkrát sama o sobě asi 30Kč. V době kdy jsem to dělal poprvé nebyly dostupné bílé LED, aspoň ne dost lacino (cca 100Kč za kus!!!), takže další fází bylo nahrazení žárovek podsvitu bílými LED z rozebrané číňanské LED-svítilny - v celé palubce je jich celkem asi 8, přesně už si to nepamatuju - a nejsou ani 2 stejně nasměrované, doslova každá je jiná. Podle toho jsem musel otáčet LEDky a ještě si hlídat polaritu. U těch koupených přímo s paticí předpokládám, že mají v sobě vestavěné diody kvůli tomu, aby se daly zapojit v libovolné polaritě a omezovací odpor, aby jim nevadilo přímé připojení na 12V, jenže zase ani jedna nemá nasměrování světla do boku - to může vadit právě při tom použití k osvětlení přístrojů. Kdybys bydlel někde poblíž, můžem se nad tím sejít a pobádat. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Energetic Vloženo 8. Únor 2012 Autor Sdílet Vloženo 8. Únor 2012 Je vidět, že té problematice s ledkama perfektně rozumíš, ale jak jsem pozorně četl, tak cesta k výměně normálních žárovek za led je docela náročná a samozřejmě hlavně drahá... Koneckonců by mi ledky teoreticky můj problém stejně ani nevyřešily, jelikož mi hlavně žárovky odcházejí v plošném osvícení budíků, kde ledky, jak jsem se už taky na forech dočetl a jak si i psal, nemají vůbec smysl, jelikož jsou samozřejmě nejvíce vhodné k osvícení jednotlivých bodů na displeji a ne k plošnému osvícení, které bych potřeboval - muselo by jedině pořešit to natočení diod atd. opět jak si psal... Kdybych se právě vrátil uplně na začátek, tak je zvláštní že často odchází jen podsvícení budíků a v kontrolkách vůbec, takže to vyvrací teoorii, že by to mohlo způsobovat přebíjení, popř. vadný regulátor... Jinak bydlím kousek od Ostravy. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 8. Únor 2012 Sdílet Vloženo 8. Únor 2012 Ty žárovky v podsvícení odcházejí hlavně proto, že jsou použitý v nevhodný roli - jsou to prapůvodně kontrolkový žárovky, který nemají za úkol dlouhodobě svítit - ale jen v případě potřeby SIGNALIZOVAT nějakou funkci nebo závadu. Jejich použití ve funkci OSVĚTLENÍ jim klade úlohu, na kterou prostě nemají zásobu životnosti - navíc když se podsvícení zapíná zároveň s obrysovým osvětlením auta a kvůli zákonem nařízenýmu dennímu svícení u aut bez daylights svítí de facto trvale, není žádný div, že po pár týdnech až měsících odejdou... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
modrafelda96 Vloženo 2. Březen 2013 Sdílet Vloženo 2. Březen 2013 proč u Feldy pro osvětlení přístrojů použili konstruktéři žárovky, které byly původně určeny jako kontrolkové žárovky a nepoužili žárovky určené k tomuto účelu, tedy k dlouhodobému svícení? Ale trochu mě překvapuje, že někomu ty žárovky odejdou za pár týdnů až měsíců, protože u svojí Feldy mám ty žárovky v přístrojové desce už 5 let a svítí denně, ale zatím drží, tak nevím, čím to je, že mně vydržely takhle dlouho a jinému odejdou za pár týdnů Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
modrafelda96 Vloženo 4. Březen 2013 Sdílet Vloženo 4. Březen 2013 mohli konstruktéři do přístrojové desky u Felicie montovat kontrolkové žárovky kvůli tomu, že v té době se ještě nepočítalo s denním svícením a při občasném svícení pouze v noci mohly ty žárovky klidně vydržet delší dobu? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 4. Březen 2013 Sdílet Vloženo 4. Březen 2013 zasa riešiš banality?? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Malta Vloženo 7. Březen 2013 Sdílet Vloženo 7. Březen 2013 čéče ty jsi špekulant ... kdybych to tady na Feldě celé promázl, tak ty si vystačíš ve všech podsekcích sám Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 7. Březen 2013 Sdílet Vloženo 7. Březen 2013 ...presne Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.