Přejít na obsah

Felicia 1,6 - nepravidelné zhasínání motoru

modrafelda96

Doporučené příspěvky

U Felicie 1,6 mi v servisu nastavovali předstih, škrtící klapku a měnili svíčky, od té doby se objevuje problém s volnoběhem, ale nepravidelně, to znamená, že někdy při stání v koloně a sepnutí ventilátoru chlazení motor bez jakýchkoliv vibrací zhasne, úplně stejně, jako když vypnu zapalování a zůstanou svítit kontrolky, tento problém se někdy opakuje třeba i 4 krát za sebou a jindy se motor normálně udrží v chodu i po 5 sepnutích ventilátoru na místě. Motor také nepravidelně zhasíná při sešlápnutí spojky - někdy mi zhasne třeba 5 krát za sebou na křižovatce a jindy se tento problém třeba nějakých 300 km neobjeví vůbec. Už jsem byl s tímto problémem v servisu na reklamaci, znovu nastavili škrtící klapku, ale prý je všechno v pořádku, ovšem problém se neodstranil ani při reklamaci. Před prvním nastavením předstihu a škrtící klapky se mi nikdy nestalo, že by motor na křižovatce po sešlápnutí spojky nebo po sepnutí ventilátoru chlazení zhasl. Poradí někdo, v čem může být problém? Nikdo si s tím neví rady a v servisu mi říkali, že škrtící klapka je čistá. Najeto mám 175000 km a škrtící klapka bude ještě původní. Tento problém mám už od nějakých 172000 km a když popojíždím v zácpě a najednou zhasne motor, není to moc příjemné. Ještě dodám, že předstih a škrtící klapka se nastavovaly kvůli tomu, že auto mělo vysokou spotřebu paliva a motor na volnoběh jakoby lehce střílel do výfuku a kvůli tomuto problému se měnily i svíčky. Děkuji za vaše rady

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyměňovači náhradních dílů v servise nepoužívají mozky - některý z těsnění v sacím traktu propouští falešnej vzduch, je potřeba ho celý rozebrat a přetěsnit všecky spoje - počínaje přírubou pod škrticí klapkou a konče přechodem mezi sáním a hlavou. Střílení je jednoznačnej příznak.

Odkaz ke komentáři

ono je to tak, že po nastavení předstihu, škrtící klapky a výměně svíček už motor na volnoběh nestřílí do výfuku a spotřeba se snížila, ale vyskytl se právě ten problém s tím nepravidelným zhasínáním motoru, jak jsem psal. V žádném servisu si s tím neví rady, ani reklamace nepomohla. Všude tvrdí, že je všechno v pořádku, vše je prý nastaveno správně, tedy předstih i škrtící klapka, která je navíc čistá. Pokud je motor horký, to znamená v době, kdy je podle teploměru teplota chladící kapaliny někde v rozmezí 90 až 110 °C, tak na volnoběh je cítit, že lehce pocukává. Po nastartování za studena běží pravidelně, bez cukání. Je to normální u tohoto typu motoru, že pokud je horký, tak na volnoběh lehce pocukává? Může to nepravidelné zhasínání na volnoběh, jak jsem popisoval, způsobovat vadné těsnění někde v sání?

Odkaz ke komentáři

nechal jsem si přetěsnit celý sací trakt, jak psal Ekkar_z_Bastlírny, včera jsem byl Feldu vyzkoušet a problém je pořád stejný, takže po sepnutí ventilátoru chlazení to na volnoběh nepravidelně zhasíná. Pokud má motor provozní teplotu, tak běží na volnoběh pravidelně, bez kolísání, ale jakmile stojím třeba v koloně a teplota chladící kapaliny se zvýší, tak na volnoběh je cítit, že motor lehce pocukává. Proč to dělá jen když je motor horký a při provozní teplotě běží pravidelně? Škrtící klapka je čistá. Věděl by někdo, proč mi motor na volnoběh nepravidelně zhasíná po sepnutí ventilátoru chlazení? Tento problém mě trápí už delší dobu. Když na volnoběh zapnu třeba ventilátor vytápění na nejvyšší stupeň, tak volnoběžné otáčky zůstávají stejné (podle otáčkoměru asi 650 ot/min.) a nekolísají, takže mechanismus škrtící klapky by měl fungovat správně. Poradí někdo? Může být problém třeba i v řídící jednotce motoru? Mám tam jednotku od firmy Magneti Marelli, ale od této firmy mají jednotku asi všechny Feldy s motorem 1,6

Odkaz ke komentáři

Pokud to má souvislost s okamžitou teplotou motoru a dělá to jen při zvýšené teplotě když se zapne větrák sahary, pak to bude mít nějakou souvislost s čidlem teploty chladicí kapaliny. Větrák už u feliny nespíná samotný "policajt", ale je spínaný právě přes ŘJ, takže je možné, že v určitém momentě, kdy ŘJ dá povel k roztočení sahary se něco děje s přípravou směsi. Tys totiž napsal "někde mesi 90°C a 110°C" - ne že to udělá PŘESNĚ V TOM momentě kdy se sepne sahara. Takže vyměň čidlo nebo mu aspoň pořádně očisti všecky 4 kontakty v připojovacím konektoru a uvidíš dál...

Odkaz ke komentáři

zkusil jsem očistit kontakty teplotního čidla a zdá se mi, že to pomohlo, zlepšil se totiž chod motoru na volnoběh, když je horký. Ještě upřesním, před vyčištěním kontaktů teplotního čidla motor lehce pocukával na volnoběh, ale jen když byla teplota chladící kapaliny podle teploměru někde v rozmezí 90 až 110 °C. Při sepnutí ventilátoru chlazení zhasne motor okamžitě, znamená to, že jakmile dá ŘJ povel k sepnutí ventilátoru chladiče, přesně v tom okamžiku zhasne motor, nebo se někdy stane, že otáčky zakolísají skoro k nule a poté se motor zase rozběhne, jindy otáčky po sepnutí ventilátoru chlazení vůbec nezakolísají. Jelikož motor zhasne přesně v okamžiku, kdy dá ŘJ povel k sepnutí ventilátoru, je opravdu možné, že se v tu chvíli něco děje s přípravou směsi, jak jsi psal. Mohlo by to být vadnou ŘJ, která třeba v okamžiku, kdy sepne ventilátor, nedokáže správně řídit přípravu směsi a motor proto zhasne? Může být další možností vadná škrtící klapka, která se třeba při sepnutí ventilátoru a tím pádem vyšší zátěži motoru neotevře dostatečně a třeba proto motor zhasne?

Odkaz ke komentáři

Spíš to vidím na nějakej problém s tím čidlem, pokud máš možnost ho na zkoušku zaměnit s někým jiným, komu funguje normálně, vyzkoušej to, vyměňte si čidla a zkuste to projet 10-15km. A pokud se závada "přestěhuje k němu", máš viníka, zatímco pokud i s jiným čidlem teploty zůstane u Tebe, budeš muset hledat dál. Jestli to je nebo není vada ŘJ by se muselo vyřešit s pomocí VAGu, kterej by se "připíchnul" a auto by se nechalo "přejít varem", aby se dosáhlo toho sepnutí sahary - co to vykáže.

Odkaz ke komentáři

ten problém s nepravidelným zhasínáním motoru po sepnutí ventilátoru chlazení najednou záhadně zmizel, za poslední týden jsem často popojížděl v kolonách, za tu dobu několikrát sepnul ventilátor chlazení a motor se pokaždé normálně udržel v chodu, je to záhada, protože i po přetěsnění sacího traktu závada nezmizela a ani reklamace opravy nebo vyčištění kontaktů čidla teploty problém nevyřešily. Napadá někoho, jak je to možné?

Odkaz ke komentáři

• o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...