voki6 Vloženo 24. Duben 2014 Sdílet Vloženo 24. Duben 2014 Čaute, potřeboval bych natáhnout 5V/1A po zapnutí klíčku. Nevíte, jaký je nejlepší/nejjednodušší způsob? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 24. Duben 2014 Sdílet Vloženo 24. Duben 2014 Vykuchat nějakou nabíječku určenou pro mobil nebo navigaci do auta - jsou v nich spínaný regulátory s výstupem až 2A, většinou založený na obvodu MC34063 a jeho klonech. BEZPODMÍNEČNĚ se skoro každá taková nabíječka musí doplnit odrušovacíma tlumivkama na vstupu i na výstupu (výrobci v rámci ojebání ceny ty tlumivky vynechávají), aby nerušila další elektroniku v autě - hlavně rádio. Vstupní napětí se dá najít pod palubovkou nebo na pojistkový liště, vzhledem ke spínanýmu regulátoru je odběr z 12V baterie i při výstupním proudu na 5V výstupu až ty 2A nižší, řádově jen kolem 1A. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voki6 Vloženo 25. Duben 2014 Autor Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 Využil jsem napájení k rádiu, to s tou nabíječkou jsem také zkusil, ale! zapojil jsem ji do zásuvky, normálně šlapala, pak jsem ji napojil na oranžový + a černý - z napájení rádia a vůbec nereagovala. Tak jsem vzal jinou, v zásuvce fachala, přepojím na dráty a jen jsem slyšel prasknutí a bylo po ní. Do třetice všeho dobrého jsem vzal třetí a ta se chovala stejně, jako ta první, všiml jsem si, že se rychle zahřívala. Napětí je na zásuvce a na "drátech" stejný, v čem je problém?Nebo si mám sehnat něco takového? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wojnar Vloženo 25. Duben 2014 Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 Polaritu jsi dodržel? Podle toho co jsi napsal asi ne, protože v případě: 1. je na vstupu zapojena ochranná dioda a proto nabíječka "nefungovala". Možná pomůže zapojit správně. 2. ochrana proti přepólování není a proto to prasknutí a šmitec. Zde už nepomůže nic. 3. ochrana na vstupu není, ale elektronika, která je uvnitř je napájená "opačně", něco jde do zkratu a proto to zahřívání. Ale ani zde už asi nic nepomůže Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voki6 Vloženo 25. Duben 2014 Autor Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 Ano, polarita byla samozřejmě dodržena. Záhada, že v zásuvce funguje a na "dráty" ne je stále nevyřešená. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 25. Duben 2014 Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 Pravděpodobně ten oranžovej drát k rádiu není napájenej přímo od baterky nejvejš přes mechanickej kontakt ve spínačce nebo relátku a pojistku - ale tipoval bych to na nějakej polovodičovej spínač v ŘJ komfortu a podobně - prostě ten zdrojík v nabíječce vyžaduje napojení na místo s co nejmenší impedancí a to polovodičovej spínač není. A to co je na obrázku - ten "zdroj utajenýho napájení pro kameru", to není v principu nic jinýho, než co je v tý nabíječce, jen to je jinak "zakarosovaný" = krabička má packy pro skrytý upevnění někam pod palubní desku na šroubky a nemá tvar umožňující zastrčení do normalizovaný autozásuvky. Vnitřní zapojení je ale zase jen a jen miniturní spínanej zdrojík (step-down DC/DC converter), nejspíš založenej na stejným integráči MC34063A jako drtivá většina těch nabíječek. Řešením je jedině pomocný relé, který se sepne tím napětím z ovládanýho +12V klidně i od rádia a který svýma kontaktama natvrdo připojí 12V přitaženejch přímo někde od pojistky anebo ještě líp přes samostatnou pojistku přímo od baterky na ten zdroj pro kameru. Já a další elektroniky znalejší bychom to napojili ještě jinak, ale řešení s pomocným relátkem je pro (skoro)laiky nejschůdnější a nejvíc blbovzdorný. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voki6 Vloženo 25. Duben 2014 Autor Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 Dotaz jsem podal jako lajk, aby mi nebylo odpovězeno příliš těžkou odpovědí, ale fyziku a elektrotechniku ovládám relativně dobře. Zkusím to tedy zapojit přes to relátko. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wojnar Vloženo 25. Duben 2014 Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 @Ekkar: Tvoje úvaha v prvním odstavci se hodí tak jen pro první případ, kdy nabíječka vůbec nešla. Pro případ čmoudnutí nebo zahřívání už moc ne-e. @voki6: U rádia je ještě jedněch +12V, trvalé +12V. Zapoj to zkusmo na ně. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voki6 Vloženo 25. Duben 2014 Autor Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 To je dobrý nápad, zkusím i to Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 25. Duben 2014 Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 Voki nenapsal, že nabíječka se sčudla - napsal že něco luplo - to mohla klidně lupnout i jen pojistka. A ještě ani ne ta v nabíječce. Prostě pokud jsem X kiláků daleko od takovýhohle problému, můžu jen používat svoji křišťálovou kouli a modlit se ke všem galskejm bohům, aby se jí moc brzo nevybily baterky a já dokázal vyvěštit, co se s tím vlastně stalo... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voki6 Vloženo 25. Duben 2014 Autor Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 (editace) Nee je po ní, ani v ní nebyla žádná pojistka. EDIT: Jak kdybych tomu dal moc šťávy, ale multimetr mi naměřil stejné napětí, jako v zásuvce, kde tato nabíječka jela bez problému. Editováno: 25. Duben 2014, autor: voki6 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 25. Duben 2014 Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 To se tak někdy s polovodičema stane - někdo tomu říká "vyšší moc", obvykle to je ale jen následek destrukce mikroskopický části přechodu některýho důležitýho tranzistoru vinou zásahu krystalový mřížky vysokoenergetickou částicí pocházející z kosmickýho záření. Statisticky je to málo pravděpodobný, ale z praxe je to potvrzený - když metodicky otestuješ balík polovodičovejch součástek a 1000 z nich určíš jako naprosto bezvadný, na rok nebo na dva je uskladníš a pak jen ty vybraný otestuješ stejnou metodou znovu, dám ruku do ohně za to, že z nich i bez používání vybereš statisticky nezanedbatelnej počet nefungujících - prostě samy od sebe z ničehož nic nebudou fungovat. Je to ověřeno, počítají s tím výrobci, obchodníci i servisáci. A celej efekt je tím výraznější, čím je technologie výroby čipů pokročilejší a schopnější vyrábět tenčí a tenčí struktury - v dostatečně silný vrstvě polovodiče je možnost poškození kosmickým zářením i o několik řádů nižší, než u vrstev tenčích. Svoje o tom vědí konstruktéři kosmický techniky, která "žije" nad atmosférickým a často i nad magnetickým "štítem" naší kouličky... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voki6 Vloženo 25. Duben 2014 Autor Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 Takže myslíš, že to byl jen vadný kus? Ale že to zklamalo až po připojení na dráty, to je taky záhadný Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 25. Duben 2014 Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 MOHL bejt. Vyloučit to nemůžu - nikdo nemůže. To že je něco vadný většinou poznáš jen měřením, nebo právě tím, že to selže po připojení naprosto normálního napětí. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voki6 Vloženo 25. Duben 2014 Autor Sdílet Vloženo 25. Duben 2014 V neděli to zkusím přes to relátko a budeme moudřejší Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.