Přejít na obsah

poznáte co to je?

TomasB

Doporučené příspěvky

no tak nejblíže byl Pepa007. Je to snímek z elektronového mikroskopu. Zvětšeno 10.000 krát. Jedná se o oxid zinečnatý(zinková běloba), který používáme jako základní složku pro zinkfosfátové a zinkpolykarboxylátové zubní cementy. Mnozí z vás máte zřejmě tyto výrobky v drž ... puse :D Tento konkrétní mikroskop má maximální možné rozlišení 4nm(4 nanometry, tedy 4 miliontiny milimetru). Úsečka na fotografii je 1mikrometr, tedy 1 tisícina milimetru. Čili maximální možné zvětšení je v řádu cca 10.000.000 krát. Prakticky je ale u tohoto zařízení problém, že je dnes všude plno antén, plno různých vln, které tento mikroskop značně ruší a způsobují rozostření. Toto rozostření je patrné již při zvětšení cca 30.000 krát.

Nevím jak vás, ale mně tyhle věci docela fascinují. Jak krásné krystaly umí příroda. Naprosto perfektní uspořádání částic, naprosto stejné kopie. Jen se teda většina těch krastalů na obrázku mechanicky rozbila :)

Pod el. mikroskop jsem to samozřejmě nedával jen tak, ale potřeboval jsem zjistit, jak vypadají jeho částice a porovnat mezi sebou jednotlivé šarže suroviny. Bohužel něco u výrobce neběží stále stejně a běžnými analytickými metodami ani já ani výrobce nejsme schopni zjistit, kde je problém. U mně se to projevuje problémy ve výrobě při zpracovávání určitých šarží zinkové běloby. Přitom podle všech analýz jsou všechny šarže vyhovující :huh: Nicméně díky jednoho dne stráveného u el. mikroskopu to vypadá, že problematické šarže se víc elektrostaticky nabíjí, což může být způsobeno buď nestechiometrickým poměrem zinku vůči kyslíku nebo přítomností většího množství velmi malých částeček oxidu zinečnatého. No nic, ale to už jsem se moc rozepsal, že ano :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...