Publikováno Květen 11, 20178 r Mam Fabii 3 na LPG, najeto cca 35000km a zdá se mi, že je poslední dobou celkem dost hlučné palivové čerpadlo. Může to být následek LPG a palivové čerpadlo pomalu odchází? V nádrži na benzín mám vždy minimálně čtvrt až půl nádrže natankované. Díky
Květen 12, 20178 r ... to je na čerpadlo dost brzo aby odešlo. Následek LPG bych neřekl že by to mohlo být, čerpadlo většinou odejde proto, že tam lidi smrknou benzínu za 100 Kč a jezdí neustále s hladovým okem. Největší problém to je v létě kdy jsou i venkovní teploty vysoké a čerpadlo se dostatečně nechladí, rozhodně ale dlouhodobý provoz v tomto režimu je pro čerpadlo špatný při jakémkoliv počasí. Druhá možnost je že se díky provozu na LPG spousta lidí domnívá, že filtr benzínu není třeba měnit - "jezdím přece na LPG a ne na benzín" a nechají tam ten filtr klidně 100-200 kkm, což bývá pro čerpadlo smrt, protože se točí ať jedeš na benzín nebo na LPG. Ovšem ani tato možnost se tě netýká. Řekl bych, že to bude následek přimíchávání biopaliv do benzínu, líh je vysoce korozivní oproti benzínu a způsobuje rychlejší degeneraci všech kovových i pryžových součástí palivového systému. Řešením by možná bylo tankovat pouze prémiová paliva bez biopřísad.. spousta plynařů to takto doporučuje
Květen 12, 20178 r Autor Díky za info. Snažím se tankovat převážně na Shell V-Power Nitro+..... Příští týden jsem kvůli tomu objednaný do Škodovky a zkusím to pořešit v záruční opravě. Doufám, že mě nepošlou někam a jen mi řeknou, že je to díky montáži LPG. Nemáte nějaké argumenty na moji obranu?
Květen 12, 20178 r Hlavní argument je že vozidlo je v záruce a distribuce obou paliv (BA95/LPG) probíhá odděleně. Každé palivo využívá pouze vlastní své komponenty, takže je nesmysl aby měla přestavba vliv na životnost palivového čerpadla, když LPG vůbec s těmito díly (čerpadlem) vůbec nepřijde do styku. Pokud by tvrdili něco jiného, není to pravda, zrovna tak by mohli například tvrdit, že za zadřený motor může výměna plechových kol za hliníková nebo třeba montáž nezávislého topení. Tyto věci spolu naprosto zjevně nesouvisí. Vy samozřejmě taháte za kratší konec provazu, protože rozhodnutí o poskytnutí či neposkytnutí záruky leží na druhé straně. Nebude také na závadu se zmínit, pokud by se zdráhali Vám vyhovět, že příští vozidlo si určitě nekoupíte u nich a určitě to nebude Škoda. Případně že v případě zamítnutí opravu rozhodně nebudete realizovat u nich, ale jinde, stejně jako další servisní prohlídky. Že už z Vás zkrátka nebudou mít ani korunu a že jejich postup sdělíte všem svým známým, pokud by je náhodou napadlo si koupit škodovku. Nebude také od věci sdělit, že jste v případě zamítnutí rozhodnut to řešit přes právníka, což bych Vám i tak doporučoval. Rozhodně se nenechte odbýt plkem - na toto se záruka nevztahuje z důvodu neautorizované montáže LPG do vozidla. Případně můžete zkusit i jiný autorizovaný servis, zda tam nebudou ochotnější. Nicméně pokud jste vozidlo koupil u nich, předpokládám, že by Vám spíše měli vyhovět - z jejich peněz to není a zamítnutím si mohou odradit zákazníka, což rozhodně není v jejich zájmu. Tak pak dejte vědět, jak jste dopadl, pokud se Vám bude chtít... :-)
Květen 12, 20178 r Já to tak jednoznačně nevidím, Pokud by si do toho zapojili nějakého svého technika, tak by jistě mohl namítat, že je zasáhnuto do benzínového okruhu tím, že jsou vstřikovače odpojeny od jednotky a mezi jednotku a vstřikovače strčené "kurvítko" v podobě vaší plynové jednotkly, která si se vstřikama může dělat co chce případně tvrdit, že tím zničíte výstupy jednotky benzínové, a že když jsou vstřiky trvale odpojené a všechno jde zpátečkou do nádrže, tak se čerpadlo namáhá víc atd atd.
Květen 15, 20178 r @Hrnous: Je jasné, že zákazník, pokud nemá flotilu 100 vozidel, bude proti servisu vždy v nevýhodě. Říct mohou cokoliv, od toho co píšeš přes námitku "zjistili jsme zvýšený výskyt lihu v palivu = jezdil jste na neschválené alternativní palivo E85 které zničilo čerpadlo", až po obecné konstatování v příspěvku uvedeném výše, že neautorizovanou montáží LPG komplet padá záruka. Servis má tisíc a jednu možnost jak se ze záruky vyzout a odmítnout plnění. Vždy to bude otázka dohody a souboj kdo z koho, byť většinou takovýto souboj vyhrává zákazník, pokud tedy má nervy jak ocelové špagáty, dostatek času a peněz na právníky a soudy. Což hodně lidí vzdá předem, pokud se nejedná o statisícové částky, na což mnohé servisy spoléhají. Jednoznačný výsledek to rozhodně dopředu nemá, nicméně já bych argumentoval tak jak jsem uvedl výše, případně nechal poslat dopis od právníka, ale upřímně řečeno k soudu bych asi kvůli 10 kkč nešel.
Květen 15, 20178 r V 12. 5. 2017 na 13:43, hrnous napsal: Já to tak jednoznačně nevidím, Pokud by si do toho zapojili nějakého svého technika, tak by jistě mohl namítat, že je zasáhnuto do benzínového okruhu tím, že jsou vstřikovače odpojeny od jednotky a mezi jednotku a vstřikovače strčené "kurvítko" v podobě vaší plynové jednotkly, která si se vstřikama může dělat co chce případně tvrdit, že tím zničíte výstupy jednotky benzínové, a že když jsou vstřiky trvale odpojené a všechno jde zpátečkou do nádrže, tak se čerpadlo namáhá víc atd atd. Plynový systém prošel homologacemi u nás, muselo se k tomu vyjádřit Ministerstvo dopravy i ˇŠkodovka(pokud se systém dává do vozidel Škoda), tam je to jasné, jak to má fungovat, takže ví i o tom, že čerpadlo běží(a běžet musí), s palivy je to trošku složitějí a hlavně na dlouhé vysvětlování...
Květen 17, 20178 r V 12. 5. 2017 na 13:20, Rob1 napsal: Hlavní argument je že vozidlo je v záruce a distribuce obou paliv (BA95/LPG) probíhá odděleně. Každé palivo využívá pouze vlastní své komponenty, takže je nesmysl aby měla přestavba vliv na životnost palivového čerpadla, když LPG vůbec s těmito díly (čerpadlem) vůbec nepřijde do styku. Hodně zajimavý argument. Proto by mě zajímal názor plynařů na skutečnost, že benzínový systém je postaven na nějaký odběr. A pokud zástavbou LPG a dalších přestanu benzín odebírat v konstruovaném objemu benzínového okruhu a nevyřeším řízení benzínovýho systému tak, aby zrovna třeba čerpadlo netlačilo stále "do plna" ale odběr bude jen 0-20%, tak se to podle mě musí "nepřímo" na životnosti benzínových součástí projevit. Jak to řeší škodovka na svých origo stavbách (jasně, někdo pro ně vyvinul) a jak to řeší dodatečné montáže? Upraveno Květen 17, 20178 r od rayx
Květen 17, 20178 r Čo tu riešiš mám 3 auta na LPG jedno 10 rokov a nemal som tuky tuky nikdy problem s benzínom, čerpadlom ani vstrekmi...všetko pôvodné.
Květen 17, 20178 r před 4 hodinami, rayx napsal: Hodně zajimavý argument. Proto by mě zajímal názor plynařů na skutečnost, že benzínový systém je postaven na nějaký odběr. A pokud zástavbou LPG a dalších přestanu benzín odebírat v konstruovaném objemu benzínového okruhu a nevyřeším řízení benzínovýho systému tak, aby zrovna třeba čerpadlo netlačilo stále "do plna" ale odběr bude jen 0-20%, tak se to podle mě musí "nepřímo" na životnosti benzínových součástí projevit. Jak to řeší škodovka na svých origo stavbách (jasně, někdo pro ně vyvinul) a jak to řeší dodatečné montáže? Škodovka to v originální přestavbě má udělané přesně tak jako my v dodatečných přestavbách, tak jak ti psal stukator, řešíš blbosti...v nádrži máš čerpadlo za cca 800-1000 Kč,je to jen stroj a může se pokazit. Samozřejmě může čerpadlo odejít(pokud jsme nějaké měnili, vždy to bylo vlivem paliva), ale to neovlivníš ani ty ani přestavba...čerpadlo má pořád stejné otáčky,nemá totiž žádné tlakové čidlo v potrubí paliva, to má třeba Volvo a podobná auta, tam je přímo ŘJ benzínového čerpadla, které umí regulovat množství paliva, ale to není tvůj případ...
Květen 17, 20178 r No, já položil obecnou otázku, neřešil jsem nic, natož můj případ. OK, ať nejsem OT, tohle MPI opravdu nemá žádné čidlo pro benzín, čerpadlo není regulované, to co udržuje tlak pro lištu je omezovací ventil na filtru, přebytečný benzín se vrací rovnou z filtru zpět do nádrže, mezi filtrem a vstřiky je pouze jedno vedení. Takže tady se řídit nic nedá. Pokud tedy zvětšení objemu cirkulace čerpadlo-filtr-nádrž díky sníženému odběru z filtru nemá vliv na čerpadlo a filtr, je to fajn, pokud ano, vymění se. A co teď koukám do DP, čerpadlo má dávat minimálně 1l za 1min při tlaku na liště 4bar, tak pokud přestanou vstřiky benzín odebírat, asi to nebude zásadní objem. Takže jak už tady kolegové napsali, určitě by se neměla nechávat nádrž poloprázdná a benzín bez pravidelné obměny pokud se nespotřebuje při startech a zahřívání. Cenu jsem neřešil, šlo mi o systém samotný. No a na TSI a spol se někdy zeptám Upraveno Květen 17, 20178 r od rayx
Květen 18, 20178 r Autor Tak jsem nechal auto ve Škodovce. Technik potvrdil, že je čerpadlo hlučné a čeká se na vyjádření ze Š.A.
Květen 19, 20178 r Jestli mohu doporučit, trval bych na jeho výměně. Ono je dost dobře možné, že ze škodovky budou tvrdit, že to je "obvyklá vlastnost nebránící řádnému užívání vozidla", nicméně budou hrát na to, že se definitivně po*ere až po uplynutí záruční lhůty, což se klidně může stát. Trval bych na tom, že když jsem vozidlo kupoval, čerpadlo hlučné nebylo, pokud by bylo, vozidlo byste si nekoupil, manželku z toho při delší cestě bolí hlava ;-) atd. Prostě trvat na závadě a na jejím odstranění. Čeká se na vyjádření škodovky mi přijde jako dětinská výmluva a způsob jak věc zahrát do autu. Doufám, že poskytli náhradní vozidlo zdarma. Zřejmě pánové technici ve škodovce nemají vlastní uši a vlastní mozek, aby posoudili, zda je čerpadlo hlučné nebo není. Při dnešních vysokých cenách aut a naopak velmi nízkých nákupních cenách ND (pro automobilky) bych považoval za samozřejmé, že Vám řeknou: přijďte v úterý 23.5. a čerpadlo Vám na počkání vyměníme. No ale důležitý bude výsledek a konečné resumé - a to zatím nevíme
Květen 23, 20178 r Autor Tak mám auto doma v novým pal. čerpadlem, vše je již OK. S vyjádřením Š.A. jsem to špatně od technika pochopil. Reklamoval jsem ještě klepaní podvozku a zjistilo se, že je špatný silenblok převodovky (a právě tohle řešili s Š.A). Vyvíjí se nový silenblok pro Fabii 3, stávající jsou špatné.... S výměnou čerpadla tedy vůbec problém nebyl. Takže tak..... Jinak díky za vše
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.