Přejít na obsah

Dotaz na počítačové odborníky


Petr

Doporučené příspěvky

crack a arts: ve zkratce -

32bitová sběrnice procesoru namapuje 4GB paměti, včetně té, kterou si hw žádá adresovat přímo. To dělají grafické karty s/nad 768MB paměti. Pokud máte 4GB paměti, sběrnice adresuje pouze 4000-768.

Jinými slovy - pokud by jste si nacpali čtyři gigové karty do kompu, co má 4GB, tak nemáte RAM.

Tak teď už snad chápete, co má ram a grafika společného. Pokud stále nejasnosti, odkazuji na literaturu o architektuře mikroprocesorů...

no vsetky dnesne CPU maju 64Bitovu zbernicu a je len na uzivatelovi aky win si nainstaluje 32/64..

k tej vga/ram .. neviem o tom ze by VGA brala ram s PC .. VGA ma svoju pamat nie ? . . Pokial nieje na doske integrovana (ale myslim ze integrovanu vga na MB ktora by nazdielala 768MB som este nevidel )

a s tym pisanim 3,2GB a 4GB vo viste zalezi na Updates .. v SP1 uz zobrazuje 4GB no ci to naozaj vyuzije ...:D

pc .. nic nieje 100% .. aj ja sa mozem mylit :D

Editováno: , autor: Arts
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jej, VGA nebere paměť. Procesor prostě může naadresovat 32bitově (to je uplně jedno, může být klidně 128bitový, ale když máš OS 32bitový, adresuje 32bitově, jak by pak spolu komunikovali?) maximálně 4GB paměti - je uplně jedno, jestli je to paměť jako RAM, paměť jako paměť grafiky, nebo paměť třeba uplně něčeho jiného. Grafická karta má svoji paměť, ano - ale při určité velikosti této paměti grafická karta vyžaduje, aby měla přímý přístup ke sběrnici procesoru a ten pak není schopný využít té svojí kapacity k adresaci 4GB paměti - tedy není schopný spravovat 4GB jiné paměti - RAMky. Grafické karty to dělají proto, protože potřebují maximalizovat svůj výkon - při jejich výpočtové schopnosti je nutnost mít co největší ´obrat´ paměti, aby vůbec byly schopny využít své jádro.

Já vím, co na tom není k nepochopení - ta adresace. To fakticky neznamená nic jiného, než že procesor si je schopen ´zapamatovat´ adresu kteréhokoliv bytu kdekoliv v paměti, kterou obslujuje - a to on dělat musí, protože tak funguje (proto sem odkazoval na knížku o procesorech). Jelikož si tyto adresy pamatuje 32bitově, zapamatuje si jich po přepočtu pouhá 4GB. Proč si je musí pamatovat 32bitově? Protože 32bitově s ním komunikuje operační systém. Pokud máš 64bitové okna, bude si procesor adresovat vše 64bitově a exponenciálně roste kapacita adresace. Ovšem další věc je sběrnice, která taky nemusí už takové množství dat přenést (proto jsou limity paměti).

Nebo si představ, že jedeš po cestě a dojedeš na kruhovou křižovatku, která ´odbaví´ 10 aut za sekundu. Ovšem z druhého ramene je vjezd vozidel záchranné služby a tato služba vyžaduje, aby v křižovatce KDYKOLIV byly pro ně dvě volná místa. Tak kolik je kapacita křižovatky pro provoz? 8 aut.

Ty SP1 jedničky dělají to, že vypisují celkovou kapacitu RAM, nikolivěk její adresovatelnou kapacitu kdykoliv v čase.

Editováno: , autor: flames
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo jo souhlasím s tím, že XP vydrží fungovat maximálně rok. Pak je nutný reinstal. Zajímalo by mě to jak je to z Vistama?

cosby: Mě to šlo myslím normálně odinstalovat i s ikonama. Jak to napravit bohužel nevím.

Já jsem nakonec reinstaloval protože systém byl zpomalený tak nějak furt.

Zalezi jak pouzivas pc a jak moc instalujes, Visty jsou zahlceny uz v zakladu, ale znamej je umi procistit od bordelu a pak vydrzi rychle chodit taky tak rok :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Arts jeste trosku k vysvetleni te pameti ram a adresovani, jde to napsat jednoduseji pro pochopeni :D

mas v PC 4GB ram a grafiku co ma treba 512mb ram to je dohromady 4,5 GB RAM tudiz widle kdyz musi obslouzit i grafiku ti z tech 4GB vyuziji uz jen 3,5GB protoze musi obsluhovat i grafarnu, lehceji uz to napsat asi nejde

MichalF ale ja mam taky nejradsi totalne orezane XPcka, bezevsech kravin prohnane pres nlite,rek bych ze 70% programu ve widlich normalni uzivatel nevyuzije

Editováno: , autor: creck
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já mám Visty půl roku a šlapou jak dobře nadopovaná čínská chodkyně...

Složky jsem si nastavil podle toho, co jsem tu postoval na str.11 a zůstávají tak jak jsem si je dal, esli nebude chyba v mezičlánku.

Explorer nepoužívám, Commander to jistí, na hudbu jedině foobar, z kterého operuji...

Podle mě jsou Visty poměrně fajn os. Jsou poměrně blbuvzdorným koncentrátem těch lepších věcí z předchozích systémů, bohužel si taktéž myslím, že jsou někdy sešité horkou jehlou a některé poměrně základní věci jsou nedotažené (např. komunikace XP-Vista v síti, hw rozežranost by šla taky odladit), taktéž mi chybí absence implementovaného a skutečně silného antivirového nástroje, což je podle mě dlouhodobě mínus Windows (to je jako by vám prodali auto bez skel, jako jezdit to jezdit bude, ale...bude do něj foukat, hehe). Za největší slabinu systému považuju už dřívě zmíněnou silnou stránku - blbuvzdornost. Není to tak uživatelsky otevřený systém, žije si trochu vlastním životem. Z pracovní praxe vím, že slabinou je taktéž tvorba instalačních packetů pro Visty v okamžiku, kdy se má instalovat něco z pozice na právech omezeného uživatele.

Líbí se mi toho povíce, ovšem vypíchnu design, ten totiž (narozdíl od XPček) nepřepínám do klasického hardcore Windows zobrazení (hranaté lišty apod), což je pro mě stále nejrychlejší forma ovládání Woken. Taktéž Správa(s malým i velkým es) počítače mi přijde o level výše než u XP, je mnohem pochopitelnější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no visty nejsou krok zpet, je to takovy lepsi widle XP ,jenze tech duvodu proc prejit je strasne malo,asi jedine co me napada pri koupi noveho pc chtit novy system ,neco jako byly kdysi widle milenium (lepsi 98), uvidime co udela widle 7 , podle bety je to nic moc ,uvidime, kazdopadne takovy milovy krok jako mezi 98 a XP uz asi nikdy neuvidime

Editováno: , autor: creck
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to s Tebou po delsi dobe nesouhlasim. Win2k byly a jsou pro bezne uzivatele a kdyz si vemes jakakoliv kancelarska prace, autentizace pres kerberos, podpora domenoveho prostredi atp, to je presne to co do te doby pro uzivatele nebylo, co win do te doby neumely nebo jen velmi spatne. A to ani nemluvim o stabilite .. neskutecnej skok. Jak rikam ... nekoukam se na to z pohledu uzivatele co sedi doma a masti si na pc hry.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pravda je nekde mezi, v te dobe pocitace slouzili vesmes jako herni konzole,takze widle 2000 nebyly k pouziti pro domacnost jelikoz si decka na tom nezaparily hry o ktere slo predevsim, mrkvaci pak udelali neco mezi 98 a 2000 a vznikly XP , dneska je situace jina kdy se pc pouziva vesmes pro internet,dodelavky prace doma a multimedia v tom jsou XPcka neprekonatelne

Editováno: , autor: creck
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Win2k byly a jsou pro bezne uzivatele a kdyz si vemes jakakoliv kancelarska prace, autentizace pres kerberos, podpora domenoveho prostredi atp, to je presne to co do te doby pro uzivatele nebylo, co win do te doby neumely nebo jen velmi spatne.

Naprosto průměrný domácí uživatel by Win 2000 nevyužil, pro lidi, co si pouští hudbu a hrajou hry a to je vše byly W98 stále lepší volbou. Stabilita byla jistě někde uplně jinde a Win 2000, potažmo pak Win 2003, to je dodnes skvělý argument na pseudolinuxisty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No mě taky ne, nicméně jsem měl celou dobu za to, že se bavíme právě o nich, když tu padaly tak zásadní soudy o vzhledu Vist apod.

No, co už.

Hezký nový rok -_- , ráno sbalím noťas, dvdčka, nakoupím chlast a taky možná jídlo, seškrábu led (dnes -12, málem mi upadly ruce, když sem dofoukával vzduch na pumpě) a zmiznu do neděle na chatičce pod lesem v Jeseníkách.

ciao...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Decka si nezaparily hry o ktere predevsim slo ? Probuh komu ? Kolik % pc je pouzito pro hrani her vs pc pouzivane k praci ? V cem jsou podle tebe co se multimedii tyce XP neprekonatelna ?

bud si delas kozy nebo jsem to spatne pochopil :D

k praci ti staci kdejaka 800megahertzova sunka pokud nejsi navrhar v cadu a podobnych grafickych balastech, pro hrani her potrebujes to nejnovejsi zelezo co je na trhu , protoze decka ti nebudou hrat nejakou kravinu co ve skole neni IN, vubec ted nechapu jak to myslis ,ale veskerou technickou revoluci v oblasti vypocetni techniky drzely po nekolik let vzdy jen hry a 90% lidi kupovali nove a nove pc jen kvuli novejsim hram,stavim pocitace uz zhruba 20 let ,ale tohle jsem fakt nepochopil , kazdy kdo za mnou prisel vzdy tvrdil ze chce usetrit a to nove pc ma fakt pro praci a za tyden mi volal jakto ze mu doprdele nejede novy Quake :D

ale k veci , win 2000 proste meli jadro NT a nebyly co se tyce her prilis privetive, neco tam jelo ale vetsina ne, nejak jsem je netestoval jelikoz nedelam v pracovnich a servr systemech ,mel jsem je jen na jednom pc co mi jel doma jako routr

flames to ja rano vstanu , dam si kafe,kluk sbali notas ,manzelka maso na gril , ja sampus a chlast , brusle a vyrazim taky na chajdu do beskyd ;) doufam ze mi v te kose chytne kroska , na zamrzlem potoku a v lese na snehu bude prdel po nekolika pulkach :D takze do 3.1 se tu mejte fajn a beze me se tu moc nehadejte !!!

vsechno nejlepsi a at vam ty nase kraksny s kridlem ve znaku najezdi spousty km bez poruch a nehod, a na zaver klise ktere se proste musi prat, hodne zdravicka ;)

Editováno: , autor: creck
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ach jo ... kolik PC se prodava s 800mhz CPU ? No vidis odpovez si sam, ono kdyz pak mas exchange outlook a poradnej mailbox tak by sis ani neskrtnul. Co se PC k hrani tyce, tak myslim, ze jich je tak 20:1 mysleno 20 kancelarsky vs 1 na hry, takze asi tak. Ale stale jeste si mi nerekl v cem jsou co se multimedii tyce XP neprekonatelna ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cauec panove,mam taky jeden dotaz na odborniky...nechtel jsem zakladat nove tema tak pisu sem.zdedil jsem jeden notes ,ale jsou tam dva ucty jeden muj a druhy admin...chci si zmenit aspon nastaveni napajeni atd..a zkousel jsem vse mozne a nemohu ho zjistit.bud program nefunguje,nebo me nejde nainstalovat kvuli admin atd.... nevite jak na to?diky moc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Visty jsou o vzhledu, lepsi multimedialní využití a jsou určitě stabilnější.

XP bych ale stale nechal ve firmach atd.

Nevyhoda Vist je ve velikosti,kolik zabiraji,ale vse jde redukovat a snizit tim velikost. Kdo na ni nadava,at nadava. mam ji na 3 pc+ x firemnich a nikde nic na co bych si mohl stezovat. Jsou mozna o neco slozitejsi co se tyce nastavovani site apod, ale jinak spokojenost....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cauec panove,mam taky jeden dotaz na odborniky...nechtel jsem zakladat nove tema tak pisu sem.zdedil jsem jeden notes ,ale jsou tam dva ucty jeden muj a druhy admin...chci si zmenit aspon nastaveni napajeni atd..a zkousel jsem vse mozne a nemohu ho zjistit.bud program nefunguje,nebo me nejde nainstalovat kvuli admin atd.... nevite jak na to?diky moc

nikdo nic?jinak to je win XP

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak otestovany win7(7000x86) a je to zajimave ;) sice mi nejak poradne nebehaly smazby tak nevim jestli je omezena dx11 nebo jsem neco zkonil , ale jinak vypadaj pekne , zase par sikovnosti navic , zvlast novy start oceni snad kazdej a hlavne i na starym IDE disku mi to cerstvy bezi stokrat rychlejs jak visty , tzn. jak odezva tak nabihani vsechno :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cauec panove,mam taky jeden dotaz na odborniky...nechtel jsem zakladat nove tema tak pisu sem.zdedil jsem jeden notes ,ale jsou tam dva ucty jeden muj a druhy admin...chci si zmenit aspon nastaveni napajeni atd..a zkousel jsem vse mozne a nemohu ho zjistit.bud program nefunguje,nebo me nejde nainstalovat kvuli admin atd.... nevite jak na to?diky moc

No ono zalezi, je to firemni notebook ? Je v domene ? Pripadne kdyz se podivas do ovladacich panelu a das spravovat ucty, tak tak to vidis vcetne prav.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...