Přejít na obsah

chybí napětí u rádia

milovicak123

Doporučené příspěvky

začnu tím, že jsem osel a udělal jsem chybu :) (a snad se i poučil)

při pinování napájecího ISO konektoru mi z prstů vypadl kabel a dotknul se kostry, trochu to zaprskalo, tak si říkám pojistka v pytli. Po přezkoumání pojistek jsem ale nenašel problém a na kabelu napětí není.

zkuste mě plz postrčit, kde může být problém? díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš v tom hokej. Pin 5 na ISO konektoru je výstup z rádia pro ovládání nebo napájení dalších spotřebičů s malým odběrem a pin 8 je kostra = MÍNUS napájení. Kladný pól napájení neboli +12V máš mít na pinech č. 4 a 7 - na 4 je napětí "od spínačky" (přes pojistku společnou pro všecko, co se zapíná až zapnutím zapalování), na 7 trvalé od baterie přes další pojistku. Přesné číslo pojistky je otázka na uživatelskou příručku k vozidlu, běžně je v ní tabulka s přiřazením a proudovou hodnotou všech pojistek.

Odkaz ke komentáři

Máš v tom hokej. Pin 5 na ISO konektoru je výstup z rádia pro ovládání nebo napájení dalších spotřebičů s malým odběrem a pin 8 je kostra = MÍNUS napájení. Kladný pól napájení neboli +12V máš mít na pinech č. 4 a 7 - na 4 je napětí "od spínačky" (přes pojistku společnou pro všecko, co se zapíná až zapnutím zapalování), na 7 trvalé od baterie přes další pojistku. Přesné číslo pojistky je otázka na uživatelskou příručku k vozidlu, běžně je v ní tabulka s přiřazením a proudovou hodnotou všech pojistek.

ano, špatně jsem to popsal. v DP je to označeno jako T8d/5, červeno-modrý kabel, 2.5mm2, připojený na pojistku SB37. (schemata č.24/2). tam mi chybí napětí, ale to už není na pojistce.

Odkaz ke komentáři

Nemám Supí schéma - ale pokud je tovedené od nějaké pojistky na pin 5, tak tam na ISO nic směrem "z auta do rádia" nepatří, tam máš chybu. Škodovka tam myslím cpe něco k CANu... - jak jinak, nestandart = stejně jako přehozené piny 4 a 7. Pod napájením má na ISO konektoru být jen stálý proud - pin 7 a ovládací napětí - pin 4. Zkus to pohledat, myslím že jsem to viděl někde u Fábulářů, mají tam popsaný celý svazek z auta do rádia ještě před "konverzí" na ISO, protože původní origo konektor pro koncernové rádio nemá s ISO nic společnýho - je jinak osazený.

Odkaz ke komentáři

Ano, s vysokou pravděpodobností je to odrušovací filtr k zamezení průniku vf rušení po napájecím přívodu - obvykle se takové rušení projevuje pískotem v reprodukci kolísajícím výškou shodně s otáčkami motoru (rušení běžně vznikající v alternátoru) nebo stejně kolísajícím prskáním až vrčením (rušení od zapalování). Ovšem dát na takové místo (s přístupem jak k penězům a ještě ke všemu PŘED mnohem silnější další pojistky) trubičkovou pojistku s maximálním proudem 8A je prasečina nejvyššího kalibru. Naprosto netuším, jestli je to "sériová vlastnost" všech supů, nebo jestli si ten odrušovací člen někdo doplnil na vlastní pěst, autor této "úpravy" je ale totální vemeno...

Pokud už totiž chci někam dát odrušení, musím si vybrat - buď ho nacpu těsně ke zdroji rušivých signálů, abych rušení potlačil co nejblíž a nepustil ho "courat po palubě", nebo musím dát odrušovací člen těsně před citlivé zařízení, aby rušení "zůstalo venku" - a vždycky musím celou napájecí cestu nadimenzovat na největší hodnotu odběru, která v ní může nastat. Vložit někam část s o hodně menší kritickou hodnotou proudu je buď důsledkem hodně velké nouze, nebo hodně velké idiocie. Ani jedno autům jako je sup rozhodně nesluší...

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...