Publikováno Březen 3, 201213 r Nazdar plynári, mám na vás rýchly dotaz, práve čistím moju vstrekovaciu lištu matrix XJ.544.18 a všimol som si jednu velmi interesantnú vec, že trysky pre tri valce majú priemer 2,8mm a štvrtá 3,8mm, je mi to divné, v manuáli k Tartarini píšu že majú byť kalibrované... systém je nainštalovaný v O1 2,0MPi AQY, auto ide v princípe dobre, spotreba tiež v pohode, len keď sledujem lambda korekcie tak sú pomerne nestále, ako by bol celý systém nestabilný... Otázka na vás profíkov že či môže túto nestabilitu spôsobovať táto jedna tryska, alebo aké zrady to môže robiť... Diky Gustaf
Březen 3, 201213 r 3 trysky do 3 válců mají velikost průměru 2,8mm a 4. tryska do 4. válce má průměr 3,8mm? Pokud někdo nečaroval s tím, že je něco v liště Martix špatné, tak všechny 4 musí mít stejný průměr. Závad může být hafo: nestabilita korekcí - check, nestabilita/neklidný volnoběh, zhoršené emisní hodnoty, problémy s hořením směsi v danném válci. Ale to je jenom teorie
Březen 4, 201213 r Autor Presne tak to bolo, vyzeralo to ako som to odfotil na priloženom obrázku, a správalo sa to presne ako si to popísal, občas check, nestabilné korekcie, pri prepnutí šklbanie, včera mi to nedalo, nechcel som to tak zložiť tak som do diery tej velkej trysky tvrdou spájkou zaletoval kúsok mosadze, navrtal dierku rovnakého priemeru ako sú tie ostatné tri, zložil, potrebovalo to aj novú kalibráciu, no a auto už pri prepnutí nekašle, lambda korekcie si nežijú svojim vlastným životom, a celkovo sa motor zdá byť živší, sranda je že ten systém je v aute už 9 rokov, a pôvodný majitel mi ho predával s tým že mu to nikdo v Nemecku nevedel nastaviť tak aby sa občas check nerozsvietil, tak uvidím ako sa to bude správať dlhodobo.
Březen 4, 201213 r Slušná roura Ovšem co se týče checku, bylo by fajn odladit celou mapu než jen volnoběh....ona ta kalibrace někdy může být trefná, ale někdy ne... (dobrý smajly :-D )
Březen 4, 201213 r Autor To teda hej, ten Matrix je zdravý, tak neviem čo za experta to bolo, čo to tam takto zakrútil... ...asi dajaký záškodník... Včera večer som absolvoval asi 200km na sedadle spolujazdca s notebookom na kolenách, a vyzeralo to byť O.K., dlhodobá korekcia na 1,6%, krátkodobá skákala okolo nuly, žiadne skákanie, kašlanie, a podobné srandy... Samozrejme to budem ešte sledovať čo to bude vystrájať...
Březen 11, 201213 r Autor Nazdar, tak auto bolo na cca 1300km perfektné, bez problému, ale potom sa mi stalo počas rovnomernej jazdy cca 120km/h že začalo chvílami šklbať a dusiť, rozsvietil sa check a na palubáku vyletela okamžitá spotreba tak o cca 50% vyššie, a po pár šklbancoch sa preplo do benzínu ako keby nemal v nádrži plyn, toho tam bolo dosť. Keď som ho reštartoval tak zase išiel nejakú chvílu bez problému, potom znova kúsance a prepnutie na benzín, keď sa toto celé pár krát zopakovalo, tak som zastavil, a bez vypnutia motora - bežal na plyn bez problému, sa pripojil s NB na ECU LPG aj na ECU benzínovú, v LPG ECU nebola žiadna chybová hláška, a VAG vypísal vynechávanie zapalovania 2 a 3 valca, chyby som vymazal, a pokial som mal pripojený NB tak sa už žiadny problén neprejavil. Dnes som zase s autom išiel, problém sa prejavil asi kilometer po prepnutí na LPG, raz sa aj hodil do benzínu, a potom už len občas šklbal, zase keď som sa pripojil s NB tak sa už problém neobjavil, a vo VAGu boli tie isté chyby, celé mi to pripadá ako keby plynová ECU zabudla občas zavrieť vstrekovače na 2. a 3. válci, a tieto sa prechlastali, nespálením zmesi zostal kyslík vo výfukových plynoch a benzínová ECU ešte obohatila zmes, vysokou spotrebou plynu klesol tlak reduktora a ECU LPG to vyhodnotila ako nedostatok plynu v nádrži, ale to je len môj dojem so správania sa celého systému. Dnes som skúsil resetnúť ECU LPG do výrobných nastavení, ale po tomto resete a novom nastavení parametrov konfigurácie neviem spraviť novú kalibráciu, program mi pri pokuse o spustenie kalibrácie vypíše že stratil spojenie s ECU a že nieje možné kalibráciu spustiť. Na prepínači svieti kontrolka benzínovej prevádzky alebo po pokuse o prepnutie na LPG striedavo preblikujú štyri zelené ledky a jedna červená ledka stavu nádrže a pípanie, ako keby nebol v nádrži plyn, tá je ale plná, a zobrazované údaje v okne automatickej kalibrácie vyzerajú byť O.K. Rovnako sa to správa aj keď som tam naspäť natiahol konfiguráciu ktorú som z ECU stiahol pred resetom do výrobných nastavení, takže na plyn to momentálne nejde... Neviete mi prosím niekto z profíkov dať nejaký tip prečo mi nejde tá automatická kalibrácia spustiť, prípadne nejaký nápad čo by mohlo spôsobovať ten problém s šklbaním? Dík...
Březen 11, 201213 r Takový stav je nejlepší chytnout s noťasem při činu....vím že je to nahovno ale je to bohužel tak.
Březen 11, 201213 r Autor Nazdar Paule, to je jasné, len aktuálne mi to na plyn nejde, nemáš nejaký tip prečo mi soft pri pokuse o automatickú kalibráciu po resete do továrenského nastavenia odpojí ECU? Update firmware, nastavenie konfigurácie, reset do továrneho nastavenia to všetko fachčí, ale tá kalibrácia nechce... Dík...
Březen 11, 201213 r někdy se bohužel stane, že přemazáním, firmware (hlavně při dovezení aut z ciziny) dojde k nenávratnému poškození jednotky, mě se to bohužel párkrát stalo...podle toho co popisuješ s přeblikávajícími diodami, ale je to potřeba odchytit přímo, takové spekulace se mě osobně nelíbí, ale jsme češi, takže pro nikoho není nic nemožné...než se to podělá....
Březen 12, 201213 r Autor Nazdar Karle, takže pravdepodobne som svojim prieskumom objavil nejakú chybu v hardweri alebo v programe v tej riadiacej jednotke, trochu mi nieje jasné aký vplyv má na tento úkaz či bolo auto dovezené, žeby boli väčšinou tie jednotly staršie,a tento problém sa zvykne objaviť pri niektorej výrobnej sérii/verzii HW? Neviem, ale v oblasti automatizácie,regulácie, počítačov, elektroniky a vecí okolo robím už vyše dvadsať rokov, tak by ma to vôbec neprekvapilo, že by to tak nejak bolo, že mali naši talianski súdruhovia nejakú zradu v prvých sériách riadiacich jednotiek (moja bola vyrobená v r.2004) a prenosy dát neboli úplne spolahlivé a občas niektoré niekam zablúdili...tak mi to pripadá aj teraz s tou mojou jednotkou, že ten soft pri zapisovaní výrobného nastavenia prepísal niečo čo nemal, a už to nevie prepísať späť...na nejaký počítačový problém (program, vadná/nespolahlivá pamäť) mi ukazuje ten fakt že keď som sa po pár desiatkach "preskákaných" kilometrov bez vypnutia motora pripojil s notebookom tak sa problém viac neobjavil, až sa mi notebook vybil tak si auto zase zakýchalo,to isté sa zopakovalo v nedelu, pri pripojení sa notebooku môže počítač v RJ používať iné oblasti v pamäti,a program v RJ pracuje pri diagnostickom pripojení odlišne, beží tam čosi viac ako inokedy, velakrát mi práve pri podobných problémoch s frekv. meničmi, regulátormi, a podobnými zázrakmi techniky vymazanie a znovunaprogramovanie pomohlo ,dnes som nemal čas preskúmať to podrobnejšie, možno zajtra sa do toho pustím, uvidím na čo prídem, dám potom samo vedieť...
Březen 12, 201213 r Kdysi sem se s tím setkal, ale byl sem z toho nešťastný a taky sem to nevyřešil. Nicméně to auto normálně jezdilo. Napiš apsoň věrzi firmware a verzi softwéru v PC. Hele a ono to nechce ani přepnout do LPG? Zkus dat tovární nastavení, stahni paticu LPG jednotky na půl dne, po půl dni to vrať, ponastavuj základní parametry a zkus to ještě jednou. Nedokážu říct proč se tomu tak děje. Přepinač ti normálně fakčí? A co jednotka LPG? Spojíš se s ní? Vidíš všechny parametry tak aby byli v pořádku? Nechce to přepnout?
Březen 13, 201213 r nevím co máš za program, odkud ho máš,jestli tam máš klíč na paralelním portu aby ti otevřel program....pokud jedeš s autem, máš vše co vidíš na obrazovce jen v PC, pak se to musí "nalít" do jednotky, potvrdit, jinak jak jsi psal, po vybití baterie vše stejné, to jsi měl na PC ale nebylo to uložené v jednotce...
Březen 13, 201213 r Autor Nazdar, Takže, dnes som vyskúšal najnovšiu verziu softu od Tartarini, je to 6.0.0.303 I (viď prvé foto, a inštalačka je tiež v prílohe), a aj najnovšiu verziu firmare, je to 41.50 z roku 2010, novšie verzie som nevypátral. Systém sa správa stále rovnako, čiže pripojenie sa na RJ funguje, takisto funguje update firmware, reset RJ do výrobných nastavení, môžem meniť parametre, a tieto zmeny sa aj v RJ uložia, program mi takisto zobrazuje aktuálne vstrek.časy benzínu, teploty, otáčky, tlaky, a tieto hodnoty sú v požadovanom rozsahu, RJ komunikuje s prepínačom, ale, nejde spraviť automatická kalibrácia, pri pokuse o jej spustenie sa RJ odhlási od PC a musím ju znova prihlásiť (foto 2 a 3), a systém nejde prepnúť do LPG, keď to skúsim či už cez prepínač alebo cez PC vždy sa prepínač rozpíska, a preblikujú štyri zelené a jedna červená LEDka, ako by v nádrži nebol plyn ale toho tam je plno, aj tlakový senzor má dostatočný tlak, prepnutie nieje možné ani po nahratí parametrov ktoré som z RJ stiahol predtým a s ktorými to bežalo. Samozrejme som skúšal aj staršie verzie firmware aj starší soft (5.8.0.C), bez zmeny... Zatial to stále vyzerá na letovačku a osciloskop, ak nenájdem nejakú dobrú fintu...
Březen 13, 201213 r co to máš za auto, ty časy vstřiku ve volnoběhu jsou hrozný(vysoký), tlak nic moc, při zátěži musí padat pod 1,což je málo, u BRC jsme zvyklí na trošku jiné hodnoty.....
Březen 14, 201213 r Autor je to Octavia s motorom 2,0MPi AQY, tie časy boli vysoké, motor bol ešte studený, keď je zohriaty tak sú 3,5-4ms, a tie tlaky sú samozrejme bez záťaže, do LPG to momentálne nejde, keď to išlo tak ten diferenčný na volnobehu 1,0 a pri plnom plyne okolo 0,94, je to tak nastavené podla predpisu Tartarini...
Březen 14, 201213 r Autor Najnovší stav: Už to fachčí RJ bola od včera bez šťavy, ale nastavenia v nej zostali, myslím že RJ má parametre uložené vo Flash pamäti, a tá sa odpojením napájania nezmaže, so softom verzie 6.0.0.303 I tá kalibrácia spustiť nešla...tak ma ešte napadlo, že by stálo za pokus vyskúšať nejaký výrazne starší soft, našiel som verziu 4.9.1, keď som sa s ním prihlásil do RJ tak už mi to bolo jasné, niektoré parametre boli nastavené O.K. a niektoré nie, aj napriek tomu že som ich všetky v tej šestke ponastavoval a boli tam aj po celej noci bez napájania, no a keď som tie chýbajúce nastavil, tak už zbehla aj tá kalibrácia vyplýva mi z toho že tie softy neukladajú tie parametre do rovnakých miest v pamäti, a RJ používa tie podla toho staršieho softu, aj keď je tam natiahnutý nový FW... tak, a teraz sa ukáže či to celé pomohlo na ten problém s občasným šklbaním...
Březen 14, 201213 r a ty máš i HW klíč k tomu softu? Pokud vím tak k Tartarini nestačí mít jen kabel a soft, ale musíš mít i klíč
Březen 14, 201213 r Autor k tomuto softu ten klúč na nastavovanie nepotrebujem, podla dokumentácie od Tartarini je ním blokované zobrazenie reálnej mapy, ale všetko ostatné funguje, teda ak máš správnu verziu ...
Březen 14, 201213 r Autor tam je iný problém, mám možnosť tú mapu korigovať, aj keď ju nevidím zobrazenú, ale ten môj problém, ak sa ešte ukáže, neni zlým nastavením mapy, skôr to vyzerá že RJ nechá niekedy chvílku úplne otvorený niektorý plynový vstrekovač počas viacerých otáčok motora, podla VAGu na druhom a treťom valci, ako som už písal vyššie, ono to neni také to klasické cukanie, keď je zmes niekde na hranici, on sa ten motor vyslovene na sekundu, dve tri pridusí, a keď tento stav trval dlhšie ako nejaké 4 sekundy tak RJ sa hodila do benzínu, ako by tam už nebol plyn, ale v nádrži min. polovica, tak si myslím že tým otvorením vstrekov padol tlak na reduktore, a RJ sa prehodila na benz. Keď som to reštartol tak to v tom istom režime bežalo zas chvílu bez problému, jedine čo ma trochu zlostí tak keď som tam mal pripojený NB tak sa to neprejavilo,mal som ho tam čo baterka vydržala, asi 150km, skúšal som všetky režimy, lambda korekcie velmi blízko nule, nijaké extrémne skákanie... uvidím ako sa to bude správať ďalej, čo by reálne ukázalo problém tak to meranie vstrekovacích časov za jazdy priamo na vstrekovačoch, čo RJ dostáva od benzínovej a čo z nej lezie von... uvidím, budem skúmať, NB mávam na mojich cestách stále so sebou, ako technik-elektronik bez neho moc nenarobím... Ale v každom prípade, pri starších RJ na nastavovanie aj starší soft, lebo aj keď sa to s tým novším tvári byť chodivé tak tam majú Taliani nejakú zradu a nejde spraviť automatická kalibrácia, a nastavené parametre sa ukladajú nejako čudne...
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.