Publikováno Červenec 16, 201411 r Zdravim, mam problem se skubanim na plyn pri nizsich otackach(pod 2500), na volnobeh se trese, vypadavaji valce. Na benzín jede auto správně(jen pokud zkusím plyn, chvili trvá než se opraví adaptace). Nejdříve jsem měnil svíčky, pak jednu z cívek. Ale to nepomohlo, mechanik benzinový mě chtěl měnit lambda sondu za katem. Po jízdě na plyn totiž vyhodí chybu. Jeho vysvětlení mě ale moc nadávaly smysl, a začal jsem pátrat sám. Z diagnostiky jsem zjistil že benzínová ECU má korekce bohatosti při jízdě na plyn -90%. Po přepnutí na benzín pak auto také špatně jede protože než se to celé spraví je to zase extrémně chudé. Tak jsem začal jezdit na benzín a po 500km žádná chyba ani divné chování. Stačí teď chvíli přepnout na plyn, lambdy vyletí a téměř stojí, bezínové korekce padají dolů a zapíše se chyba lambdy.Udělal jsem si k plynové ECU kablík a sehnal omegas SW, a početl spoustu info, sehnal manuály k omegasu. A příčinou je asi propouštějící, pomalu zavírající nebo jinak vadný vstřikovač C - když jsem jej přepnul na benzín tak to celé začne ještě více škubat. Také když zmáčnu hadičku k sání tak u tohoto vstřikovače nějak moc necítím že stříká. Zkoušel jsem čistit v STP, vypadlo spoustu černoty ale nepomohlo. Tak jsem prohodil A a C, a nyní blbne A. Ještě jsem kontroloval tlak a mám při volnoběhu 1.5 bar, podtlak přitom je 37kpa což je rozdíl cca. 1.1bar, to by mělo být v pořádku. Reduktor je li02.Otázky jsou: můžu ještě udělat více, nebo určitě je vstřikovač vadný? Nevím jestli čištění v tom STP pro benzínové vstřikovače stačí. Tedy jestli rozpustí i parafín. Čím je nejlepší to čistit? Pak zda ostatní raději nevyčistit také dokud fungují? A poslední koukal jsem že mě dali jen papírový plynový filtr při revizi, asi bych měl koupit lepší. Je mě divné že ty vstřikovače odešly relativně brzy, má to 2 roky a najeto tak 70tis. Měly by vydržet mnohem více, stojí docela dost tak když už je vyměním chci udělat maximum aby to vydrželo. Nejsem škodovák, ale dotaz může pomoci i jiným, tak doufám že nevadí. Mne tohle forum na LPG přišlo nejlepší.
Červenec 17, 201411 r Tento problém jsem četl i na jiném fóru. A napíšu rovněž to, co sem napsal dříve. Klidně vyměň jenom jeden vstřik. Určitě ti to pomůže, ovšem otázkou je, jak moc a na jak dlouho. Bohužel nevylučuji postupnou variantu výměny všech.
Červenec 17, 201411 r Autor Ano, viděl vždycky jen někdo odpověděl jen na část dotazu. Vstřikovač vyměním tam asi není jiná cesta - ale co mě trápí je proč tak brzy. Měl jsem radost že mám v autě tento systém, jenže když ten střikovač stojí 2500, a vydrží to co opravitelný/repasovatelný levnější. To už snad pokud je to možné pouvažuji o výměně celé lišty za něco podobného s jednotkou kompatibilního i když nerad. Nebo je Landi ve skutečnosti jen předražené a jinak srovnatelné s otatním ? Vsude ty vstrikovače jinak chválí, měly by přežít asi celé auto. Ale četl jsem že někomu odešel jeden MED po 18tis a druhy 25tis.......Pak ještě je zajímavé že na netu se v cizině prodávají okolo 1500 a 6500 celá rampa i se vstřikovači a snimaci, a to už je relativně rozumné. To je to u nás tak předražené nebo se jedná o kopie ? Pak mám takový pocit že vše se začalo kazit velmi brzy po revizi plynu, platil jsem skoro 800, nikdo ani neřekl že budou měnit filtr, a je tam ten nejlevnější jednorázový papír. Předtím tam byl origo landi jednorazovy. Předpokládám že kvalita filtrace je pro vstřikovače velmi důležitá, šetřit stokorunu opravdu nepotřebuji. Asi bych jej vyměnil i se vstřikovačem za nový, a funkční vstřikovače raději vyčistil dokud není pozdě. Co myslíte? Upraveno Červenec 17, 201411 r od Frenk77
Červenec 22, 201411 r Částečná záchrana vstřikovače MED (Landi Renzo) může být jeho čištění v ultrazkuvové lázni. Ovšem ani to nemusí pomoci. Záleží na rozsahu poškození. Informaci o předcházení poškození těchto vstřikovačů bych taky rád uvítal. Zatím se snažím do těchto systémů dávat pokud možno "kvalitnější filtr."
Červenec 22, 201411 r Autor No já už objednal nový a origo landi plynový filtr, někde jsem četl že nejlépe jim pomohl aceton(a údajně ani nepoškozuje gumičky, otázka co plasty na vstřikovači) asi na parafíny, to STP co jsem použil bylo na benzínové a tam asi není potřeba odstraňovat parafíny, navíc jsem neměl ultrazvuk. Tak to pak ještě zkusím. A pak mě napadlo co kdyby se daly 2 filtry za sebe, treba jeden papír a druhý polyuretan(každý má asi kapku jiné vlastnosti? ). To ale asi bude vyžadovat i vyšší tlak a tím i vyšší zátěž reduktoru? Pak jsem se díval a jsou i filtry plnící....ale nedohledal jsem zkušenosti.
Červenec 23, 201411 r Dva filtry můžeš, klidně oba dva polyester nebo bulpren - reduktor nikterak víc nezatížíš.
Červenec 28, 201411 r Autor Tak vstřikovač vyměněn a zase to jezdí jak má. Díky všem za rady. Akorat me zbyla homemade diagnostika Upraveno Červenec 28, 201411 r od Frenk77
Srpen 12, 201411 r Autor Tak týden a půl po výměně vstřiku za nový začaly zlobit další. Tak jsem trochu prozkoumal italská a polská fóra co ja a proč. Takže MED vstřikovač může odejít elektricky měl by mít odpor okolo 1,1 ohmu, pokud má více 2,3 apod. je údajně vadný, taky píšou že odpor záleží na znečištěni (osobně moc nevím jakým mechanizmem by k tomu mělo docházet? ). Čistí to buď WD40 což je petrolej, přímo v petrolejovem oleji, nebo v brzdove kapalině DOT4. Nejlépe pak prý je sundat gumičky( v DOT4 je to přímo nutné - gumu ničí!!! ), i ten kruhový filtr na vstřikovači jde sundat. Namočit do DOT4 a pokud možno vyhnat bubliny tak aby byl plný kapaliny, nechat přes noc, pak v kapalině procvakat, vypadne spousta bordelu( a to i po čištění třeba acetonem či benzínovým STP v ultrazvuku), pak omýt klidně vodou, vyfoukat, prostříkat WD40, vyfoukat. A jede to jak nové. Snad se info bude hodit i jiným. Upraveno Srpen 12, 201411 r od Frenk77
Srpen 12, 201411 r No zajímalo by mě, jestli se ti tvá teorie povede. Za osvědčenou radu "jak zachránit vstřikovače MED" ti pošlu klidně i flašku. Ovšem nemyslím si, že to bude tak horké jak to vypadá. Zažil jsem spoustu legrace se vstřikovači (MED, Zavoli; Tartarini Evo07 a Evo08, a další přibudou) a vím, jak je někdy složité zdiagnostikovat vadu vstřikovače, kór u výše vyjmenovaných, protože se pokaždé chovají "prostě jinak". Každopádně, jak jsem řekl, pokud se ti to povede, rád uvítám tuto informaci. Bohužel praxe mě zatím nutí ti nedůvěřovat. PS: Jako člověk, který se vyučil autoelektrikářem musím říct, že hodnota odporu vstřikovače není hodnotou jeho znečištění. Pokud je vstřikovač znečištěn, je možnost jej "nechat zkusit" vyčistit. Pokud je vstřikovač ohmicky mimo rozsah, nepomůže mu ani meditační cvičení za svitu luny.
Srpen 12, 201411 r Autor No ono to jako zabralo určitě, akorát ten první co jsem měnil za nový je asi finálně mrtvý. Jenže s tím jsem jezdil hodně dlouho už když byl vadný, protože jsem nejdřív zbytečně měnil něco kde chyba vůbec nebyla. A ty dva se už tak nějak začínaly taky kazit, až mě to zas škubalo, tak jsem prostě začal více hledat a raděj hned. A prostě po proceduře s STP a acetonem i v ultrazvuku, tak nějak furt nic. Pak jsem zkusil ten petrolej, ráno jsem to vyfoukal dal do auta......a přepnu na plyn a žádný problém, adaptace, bohatost ok. Ovšem uvidíme kolik to vydrží. Výše uvedené není z mé hlavy, tak to prostě řeší v Itálii, a reakce na těch fórech jsou velmi pozitivní. Jinak poznámku s odporem a zanešením taky považuju za blbost, jsem elektronik, ale kdoví třeba tam fakt vymysleli nějakou býkarnu s kontaktem uvniř který se zanese. Ale stejně myslím že to je prostě jen a jen cívka napájená přímo na konektor. Musel by se asi nějaký vstřik rozřezat, a kouknout jak to mají vůbec udělané. Ten první možná je třeba už fakt moc poškozený, když byl zanesený a ještě já na to furt jezdil, může být už mechanicky něco od bordelu vydřené. Tak asi půjde pod pilku Upraveno Srpen 12, 201411 r od Frenk77
Září 4, 201411 r Můžete mi někdo poradit, jak mám " procvakat " vstřikovač? Poškodí DOT4 vrhní plastovou část vstřiku? Přeem díky
Prosinec 11, 201410 r Taky se mi nějak rozjely množství plynu propouštěný jednotlivýma MED vstřikama, spotřeba vylezla někam kolem 14 litrů, ale až na klepající se motor na volnoběhu to jinak skoro nebylo poznat. Jeden ze vstřiků evidentně propouštěl podstatně víc plynu, pokud jsem pokusně hadičku od něho mechanicky přiškrtil (jemně regulovatelné šroubkem) a podle ucha takhle naladil hezky kulatej volnoběh, spotřeba zase o 5 litrů spadla. Tohle řešení mi ale přišlo takový nestálý, navíc jsem usoudil, že po 200tkm na plyn už se budou lišit dávky u všech vstřiků a časem se to může už jenom horšit, čili výměna jednoho by neměla smysl, takže jsem výstupy všech vstřiků spojil do jedné trubky a zase rozvedl do všech trysek v sání, čímž jsem srovnal množství plynu pro všechny válce. V podstatě jsem z toho udělal jednobod, ale ničemu to nevadí :-) Ještě jsem zkreslením výstupu z čidla tlaku plynu v liště v kombinaci s mechanickým nastavením reduktoru dosáhl snížení doby vstřiku, takže po finálním naladění mi na decku přesně sedí spotřeba plynu podle palubáku, a to jak na každý tankování, tak dlouhodobě. Benzínová jednotka tak asi obohacuje na hranici korekcí (při většině režimů ukazuje obohacení okolo 25%, jen na volnohěhu naopak 25%) a při delší cestě se rozsvítí kontrolka vrtulníku kvůli chudý směsi. Teď řeším, jak zvýšit předstih na plyn a současně zachovat schopnost startu a rozjetí na benzín - uvítám každou případnou radu (předstih zvyšuji úpravou signálu váhy vzduchu, teploty vzduchu a polohy klapky - omezeně to funguje, ale v mrazu na benzín se s tím nedá rozjet a přepínání mám až po cca půl minutě). A nikde se nemůžu dopátrat, jak s Omegasem startovat na plyn, ale údajně to jít má :-( Ondra
Květen 14, 20169 r http://allegro.pl/wtryskiwacz-e-med-landi-renzo-omegas-czarny-listwa-i5869439443.html našel jsem na polském aukru vstřikovače. Oproti české nabídce jsou min o 3500kč levnější. Je nutné po výměně vstřiků další seřízení nebo stačí pouze výměna kus za kus. Jaký je je váš názor ? Mám orig. zástavbu LPG a můj plynař se do řj neumí dostat, prý jenom škodovka- z toho usuzuji, že bude problém z dalším případným seřízením.
Květen 15, 20169 r .. byt tebou tak celou tu jejich jednotku vyhodím a dám tam jinou, tuším, že to tu už někdo řešil... každopádně se do origo jednotek dostane jen skoda servis, nikdo jinej.. pokud budeš měnit vstřikovače, tak potřebuješ seřízení, ale můžeš koupit typ co tam dávaj a nechat to vyměnit a nastavit v ŠA, nemusíš si brát jejich předraženej materiál, zaplatíš jen práci.
Květen 15, 20169 r jo tu jejich řj vyhodíš a namontuješ tam od plynaře, kdosi to tu řešil, tuším to vyjde na 5000kč nebo kolik, musel by ses zeptat.. správně seřídit a nastavit LPg dokáže seřídit pouze člověk, který v tom dělá denně a má praxi, což se o zaměstnancí ša asi říct moc nedá.. a hlavně ty vstřikovače nejsou dělaný na ,,kvalitu,, plynu, která se prodává v čr..
Květen 15, 20169 r Když koupím nové vstřikovače (černé), přesně ty které jsou nyní špatné, tak jsou seřízené z výroby na určitý průtok. Tak moc nechápu proč se musí seřizovat s řj ? Přece vyměním kus za kus.
Květen 15, 20169 r hele, na to si počkej až ti odpoví nějaký LPG montér... ale řekl bych, že ten systém přece musíš překontrolovat po takovém zásahu, jako je výměna vstřikovačů ne? to vyměn a zajet do servisu, at ti to překontrolují.. zase tolik peněz to snad stát nebude..a budeš mít jistotu
Květen 16, 20169 r - ted jsem přijel od plynaře tady u nás a řekl mi, že se do řj nedostane, pouze škodovka - takže jsem zvědav co škodovka samotná mě sdělí
Květen 16, 20169 r no vždyt jsi to psal, že se tam plyna nedostane.. do originalní zástavby se dostane jen ša, případně by musel mít nezávislí plynař nějaký crack, bo neco, co mu povolí se tam dostat... ša ti neřekne nic, normálně tě vemou na servis a uvidíš.. dej jim svoje vstřikovaře a řekni jim, že je chceš vyměnit a nastavit..
Květen 23, 20169 r A kolik už maš nalitano?Možna by bylo dobre zajet k nějakemu šikovnému plynaři vykopat ven tu fabrickou řidici jednotku plynu,dat nějake jine vstřiky a je to.
Květen 23, 20169 r 65000km, kdo je ten šikovný plynař ? nová řj stojí cca 10 000kč+ vstřiky, to jsou kecy do prázdna ...
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.