Publikováno Červenec 18, 201411 r Ahojki. Chcel by som pripojiť prúdovú (5 či 6 vodičovú) lambda sondu ku STAG. Viem, že na činnosti STAG sa nič nezmení, ale mám v nameraných datach od STAGu uloženú aj hodnotu Lambda a dá sa lepšie ladiť. Pripojil ste to dakto tak aby to naozaj správne fungovalo? Napäťová nieje problém. Ja tu silne pokusničím a nemôžem sa dopracovať k rozumnému výsledku.Prerusil som drát do lambdy (svorka 6) a tie 2 dráty zo STAG som pripojil ku rozpojeným koncom. (Do prúdového okruhu som vložil stag ako ampérmeter).Lenze lambda v STAG ukazuje len hodnotu pri chudobnej zmesi (ide do maximálnej hodnoty 2.5) a pri volnobehu je signal rovnaky ako pri bohatej zmesi (asi 1.9, silne kolísajúci).Samo že som v softe nastavil UEGO->Fullrange.Zaujímavé že keď som nastavil UEGO->Voltage, tak to chodí o dost rozumnejsie, len to ma uzky rozsah podobne ako napatova lambda Vyriešil ste to dakto? Zatiaľ preto meriam len napäťovú lambdu za CAT. Upraveno Červenec 18, 201411 r od kluvi
Červenec 21, 201411 r kokam ze si nedas pokoj s tou lambdou ja jsem to nezkousel Lambda je pred catem sirokopasmova LSU4.2 myslim ze typ 7200. Vetsinou je to zluta barva tam kde je ten pump current... Napojeni dle schematu jak pises jako seriove jako ampermetr. Kdyz jsem koukl do manualu STAG tak u UEGO->Voltage maj v zavorce current takze asi tim myslej proud... asi nejaky preklad hloupej... Mas docela odvahu ze to tak prepinas, ja bych se bal ze si zkurvim sondu... Sondu za katalysatorem vubec neres, ta je jen na diagnostiku funkce katu... Ted otazkou co ma ta sonda ukazovat nasel, jsem dve verze viz obrazek:
Červenec 21, 201411 r jen na diagnostiku funkce katu - není 100% pravda např. jednotka sirius v renaultech ji může použít pro obvod dlohodobé regulace/korekce bohatosti.
Červenec 21, 201411 r tak u renaultu je vsechno mozne jestli je ale rizeni pripravy smesi a tricestnej kat v poradku tak na vystupu neni zadnej zbytkovej kyslik takze tato lambda posila jen konstantni napeti... ale je mozny ze se to nejak necha okrajove vyuzit, ale urcite ne jako primarni regulace ktera zajima kluviho...
Červenec 23, 201411 r Autor Silarm: To mi je vcelku jasne, akurat ze ten signal lieta ako prasa a neodpoveda to ako by aspon zhruba lietat mal. Takto to meria: 23=zapojene ako prudove vstupy a nastavene UEGO->full range z lambda poznam brzdenie motorom ale nepoznam rozdiel medzi volnobehom a prilis bohatou zmesou pri max vykone 24=zapojene tak isto a len obratena polarita: 25=zapojene ako prudove vstupy a nastavene UEGO->voltage To sa mi dost podoba ako keby sa to z sirokorozsahovej sondy prepocitavalo na "ako keby napäťovú" Na volnobeh a mierne zrychlenie to osciluje okolo stredu, na max zataz to vylezie na max a na brzdenie motorom na min. Zhruba to sedí, ale ja nechcem uzkorozsahovu ale sirokorozsahovu 26=Zapojil som to ako meranie 2xU.Čiže som znovu spojil prúdový okruh a Lambda1 je napatie na lambde pred CAT (svorka 6)-ano nema sa to tak merat ale dava to aspon informativne hodnoty Lambda2=napatie lambdy za CAT. Som z toho jeleň. Poľskí súdruhovia mlčia.
Červenec 23, 201411 r máš tam dost nízké napájecí napětí,když to má dobíjet na 14.4V Upraveno Červenec 23, 201411 r od karel.lpg
Červenec 23, 201411 r sice auto ma sirokopasmovou lambdu ale motor porad pracuje na skokove regulaci... Tzn jak je to moc bohate tak ochudi, jak je to moc chude tak obohati... Takze ty hodnoty museji litat sem a tam. Podle toho jak moc se obohacuje/ochuzuje vypocitava ECU nejakym algoritmem korekce. Zapomen na to ze podle hodnoty lambdy budes moct nekdy neco naladit. Kdyz si chci vypomoct tak pri lazeni koukam soucasne na vag na kratkodobe a dlohodobe korece. no ja nevim jak STAG ty hodnoty ma ukazovat... Jestli se nepletu tak Vag to ukazuje taky ve voltech v bloku 033 to tam lita taky zhruba 1,4...4,3V podle zatizeni. Ale to je opet nejaka interpretace, softwarove znarozneni... z grafu co jsi prilozil nevyctu vubec nic... co jsem ted rychle pohledal na netu tak by zavislost mohla vypadat nejak takhle: http://wbo2.com.au/~techedge.com.au/vehicle/wbo2/wbntk.htm
Červenec 24, 201411 r Jak male děcka, ono to rizeni motoru bude casto velmi podobne, a ta ridici jednotka je siemens a montuje se nejen do Renaultu. Ve fime mame fabku 1.2 - ma najete 120tis. clovek potrebuje ke kazdemu bezinu lit olej a chladici kapalinu, rezave to je, rizeni se klepe, tak to radej ten stejne starej megan od vyrobce sedacek co mam. Tato sonda slouží pro diagnostiku katalyzátoru a provádění druhé přesnější kontroly bohatosti směsi (pomalý okruh regulace). Tato funkce je aktivována pouze po určité době chodu zahřátého motoru a není aktivována při volnoběhu. Pokud je motor ve fázi regulace bohatosti při stabilizované rychlosti, musí se napětí měnit v rozsahu 600 mV ± 100. Při deceleraci musí být napětí nižší než 200 mV.
Červenec 24, 201411 r Autor máš tam dost nízké napájecí napětí,když to má dobíjet na 14.4V AHA to som si nikdy nevšimol. Ale možno že to tak vidí len STAG, podivam sa na VAG a pripadne odmeriam aj MM. Dik za upozornenie
Červenec 24, 201411 r Autor Jak male děcka, ono to rizeni motoru bude casto velmi podobne, a ta ridici jednotka je siemens a montuje se nejen do Renaultu. Ve fime mame fabku 1.2 - ma najete 120tis. clovek potrebuje ke kazdemu bezinu lit olej a chladici kapalinu, rezave to je, rizeni se klepe, tak to radej ten stejne starej megan od vyrobce sedacek co mam. No jo lenže to je fakt pravda: Renault je proste dačo uplne iné. Proste dačo hrozné.
Červenec 24, 201411 r Autor To Silarm: Máš pravdu, že skokovej, ale menej skokovej ako napäťová. Napäťová ukazuje v podstate len 2 hodnoty (malo/moc) a stale to cvici ked je to napr na volnobeh a je to za rohom ked je to max plyn (1V) alebo brzdenie motorom (0V) Prúdová má širšiu tú strednú oblasť takže keď je to v za rohom pri max plyne alebo brzdení, ale keď je to v closed loop tak sa to trvalo mrcasí niekde okolo tých 1.5V. Takže sa zo signálu dá poznať či to regulátor zvláda udržať v closed loop, alebo to začne dakam utekať keď nezvláda (napr max plyn, otáčky na 5000) Ale pri tom správnom zapojení UEGO->fullrange to proste nepozná stav "max plyn"- melie sa to rovnako ako na voľnobeh, i keď by to malo byť trvalo dakde dolu. Pekný CZ popis ako fungujú lambdy atd je tu: (dúfam že to autorovi nebude vadiť) 39 EOBD.pdf Lambda hodnota sa da pekne vyčítať vo VAG blok 031,1,Lambda Factor,Current Value,Spec: 0.00...1.00 V Ale proste mne tá hodnota UEGO->fullrange nedá tie info ako sú v 033,2,PreCat O2 Sensor1 Voltage,V, normal=1.5V 0=rich 5=lean range: 0.00...5.00 V Z grafov vyčítaš napr to, že keď to ide v closedloop tak to regulátor drží okolo 1.5V ale keď ideč na MAX tak to začne utekať dolu (to je OK, má to byť bohatšie). A keď ideš na plyn tak to na max musí tiež utekať dolu. Ak to ide hore, tak máš PRÁVE V TOMTO REŽIME chudobnú zmes a posielaš ventily do horúcich pekiel. A preto je potreba vedieť i okamžitú hodnotu lambdy. Ale asi stačí z VAGu. Len v STAGu je to lepsie po ruke.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.