Publikováno Prosinec 2, 20168 r Hezký den všem, po zkušenostech s LPG v jiných svých strojkách bych chtěl na jaře nahodit LPG i do svojí Fóbie.. s čím máte reálné zkušenosti ? Konkrétně dvoulambda E4 / AZF / Psal jsem Zlínu, Fedorovi, i do Strakonic a každý si prosazoval svoje - Strakonice Staga, Fedor Lovato a Zlín Staga qbox/omvl
Prosinec 2, 20168 r Já bych ti nabídl italské Zavoli nebo BRC (www.brc.it), jsou sice dražší, ale kvalitativně i softwarově úplně někde jinde...ale to je na dlouhé vysvětlování Upraveno Prosinec 2, 20168 r od karel.lpg
Prosinec 2, 20168 r Autor No... to já vím.. nicméně.. vzhledem k ceně auta řekněme 40 a ročním nájezdu 10000 se mi do nějaké dražší i když kvalitativně lepší varianty moc nechce.. Snad jenom, když by se tam dal PlugNDrive s myšlenkou, že bych to pak nechal přehodit to dalšího auta, někdy za sto let a bral to jako investici Upraveno Prosinec 2, 20168 r od hrnous
Prosinec 2, 20168 r ... s nájezdem 10 kkm ročně bych se hodně drbal na hlavě, zda do investice LPG vůbec jít. Návratnost bude dost dlouhá vzhledem k momentálním cenám benzínu vůči LPG. Počítej s nárůstem spotřeby klidně i o 20 %, pokud máš krátké trasy tak o to hůř, protože zvláště v zimě může trvat i několik km, než se systém přepne z benzínu na LPG. Pokud ti fábie bere teď dejme tomu 7 l/100 km při ceně 30 Kč/litr, je to 2,1 Kč/km. Pokud nebudu vůbec započítávat jízdu na benzín a budu počítat jen LPG, což je v praxi neproveditelné, spotřeba bude tedy + 20% = 8,4 l LPG/100 km, cenu dáme zde obvyklou což je 13,90 Kč/litr, takže 1,17 Kč/km. Velmi optimisticky odhadovaná úspora bude 0,93 Kč/km, cena nejlevnější přestavby bude cca 20 000 Kč, spíše tě někdo přesvědčí na nějakých 23000 Kč, aby to za něco stálo, takže jen návratnost máš ca 2,5 roku. Kde jsou povinné revize, které stojí okolo 500 Kč ročně, nějaký servis, údržba, semtam seřízení... . Takže klidně 3 roky budeš jezdit, než se ti vůbec investice vrátí, nevím, v jakém stavu to auto je a kolik má najeto, ale to auto může být klidně za dva roky nepoužitelné a investice se ani nestihne vrátit. O přehazování do jiného auta bych ani neuvažoval, teď se dělají v drtivé většině přímovstřikové motory, na které je standardní sekvence nepoužitelná a čertví, co bude za pár let. Jedině že bys byl přesvědčen, že po odjetí této fábie si zase koupíš úplně to samé auto, ale takto uvažuje málokdo. Na tvém místě s tvým nájezdem bych se držel benzínu a ušetříš si dost peněz i starostí navíc. Pokud už tedy přestavba LPG musí být, asi bych se díval po nějakých levnějších variantách, které umí servisovat ledaskdo, typicky např. STAG. Samozřejmě výběr vhodného systému je důležitý, ještě důležitější je aby ten co to montuje to opravdu uměl a nebyl neumětel. Dobré reference mám např. na Svěráka z Boskovic, ale netuším, jestli zrovna dělá STAG. Určitě ho dělá Neptun-Harfa v Praze, na které jsem také slyšel celkem chválu. Potom já osobně mám přestavbu od Trojana z Nového Města na Moravě, dalo to trochu ladění, ale přestavba sama se mi zdá provedená kvalitně. Ten dělá STAG také. Upraveno Prosinec 2, 20168 r od Rob1 doplnění
Prosinec 2, 20168 r Autor Fábii mám po důchodci sousedovi, najeto 120 tisíc.. nikde nic nerezne, nekvet.. venku nikdy nestála.. teda teď co ji mám rok už bohužel stojí.. Spádově mi tu vychází nejblíž autoplyncentrum zlín, půl hodinky z domu.. Upraveno Prosinec 2, 20168 r od hrnous
Prosinec 2, 20168 r jasan... je to na tobě. ono je hezký jezdit za 1,2 Kč/km, ale sleva není zadarmo. chce to počítat a být taky trochu optimista, že budeš mít štěstí na dobré kvalitní díly a montáž. jak potom člověk víc servisuje než jezdí, tak by kolikrát rád měl zpátky jen ten svůj benzín a měl klid. Aby to mělo smysl, chtělo by to auto držet minimálně 5 let a za tu dobu bude v dnešních cenách úspora nějakých 18000 - 23000 Kč - pokud se nic vážného nepodělá, nebude havárie atd. Má to cenu - nemá to cenu... toť otázka, kterou si každý musí položit a zvážit sám. o příspěvek výše jsem ještě dopsal montéry, které znám nebo mám o nich dostatek informací, tak se můžeš kouknout. z podstaty věci ti montáž ale asi nebude rozmlouvat žádný z nich, byl by sám proti sobě aby si odrazoval zákazníka..
Prosinec 2, 20168 r No, ja jsme delal o vikendu srovnani Lovato a Tartarini a lovato to projelo na cele care.. a to tim, ze s estrasne pozde prepina z BA do LPG, nevim, jak to bylo nastaveno, ale mne se prepne LPG jeste nez zhasne modra kontrolka ohrevu vody, kdyzto lovato se preplo dlouuho po tom, co uz zhasla.. takze logicky je vetsi spotreba benzinu, ale rikam, mozna, ze to bylo blbe nastaveno, tezko rict. Sverak dela 2 typy, klasicke tartarini, ktere doporucuje montovat do novych aut a pak ,,skladacku,, ktera je o cca 4tinu levnejsi a to montuje do starsich aut. Jak skladacku tak tartarini ma nekolik lidi od nas z prace a vsichni jsou s tim spokojeni.. Co se tyka navratnosti a nakladu, tak za cca 110 000km jsem mel naklady na provoz LPG a revize cca 4000 korun, kdyz nepocitam to, ze menim svicky a vzduchac drive nez po 60 000km jak je doporuceno, ale pri 45000km, coz je kazda druha ,,prohlidka,, LPG, nejdrazsi ukon bylo cisteni a oprava vstrikovacu za 800kc a oprava tekouciho reduktoru tusim za 650 korun.. jinak zbytek je 2x revize a 4x bezna kontrola s vymenou filtru a prehrani firmware. Tedka me ceka dalsi cesta, pipa mi uz merak, takze to bude revize + filtr+ prehrani firmware, coz odhaduju na nejakych 5-6 stovek. Pri najezdu 10 000km rocen je to ovsem ekonomicky nesmysl do toho davat plyn..
Prosinec 2, 20168 r ... jsem téhož názoru, při nájezdu 10 kkm ročně je to hodně pochybná investice, do které bych já osobně nešel. ať je přestavba udělaná jakkoliv kvalitně, je to prostě další zařízení v autě navíc a z podstaty věci to prostě bude chtít údržbu a servis navíc oproti běžnému nepřestavěnému autu které jezdí pouze na benzín. LPG prostě a jednoduše není pro každého, i když někteří plynaři tvrdí opak.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.