Srpen 2, 20178 r Tak najeto dalších 1400 km a závada už se neprojevila.Byli i teploty okolo 40 stupnů a vše ok.Zítra to dám do Škodovky at to proklepnou.Přidám i foto jak to vypadalo.Za kvalitu se omlouvám. Upraveno Srpen 2, 20178 r od dusan.k
Srpen 3, 20178 r patrně to tu zanikne, ale v minulých dnech jsem na fabuly natočil 150 000... za 70 měsíců provozu to vychází na 2140 km pruměrně za měsíc.. z toho najeto cca 127000km na LPG.. auto se zdá být v dobré kondici, aspon co říkal servisák při poslední kontrole v 149000km.. pokud by někoho zajímala servisní historie, tak mimo pravidelné kontroly tu mám - v 59000 příčné stabilizátory, prostě ,,kosti,, které se asi stejně měnily nakonec zbytečně, pak 89000 axialní ložiska, 119000přední desky, 133600 rozvod+pumpa, a jedna žárovka v spz.. tot vše nad rámec pravidelné údržby.. no a ještě tam byl ve 107000 tukaneček, ale to zatáhla pojištovna, což bylo 58000... chtěl jsem to prodat a koupit něco novějšího, ale jsme spokojeni, tak ještě ponecháme.. servisní náklady jsou zatím zanedbatelné a provoz na lpg taky není k zahození...
Srpen 3, 20178 r Jirko takové bezudržbové auto je snem každého řidiče.Jinak dnes jsem byl s autem ve Škodovce a závada se neprojevila.Říkal že to natlakoval,zkontrolovali,jestli vše jede a spíná jak má,a že prý je vše v pořádku.Upozornil mě ale že to neznamená,že závada se nemůže vrátit zpátky.Já udělal co jsem měl a v neděli vyrážíme nech se děje vůle boží.Novou fabčou jet nechceme,protože by jsme se nepobalili a benzínovým combíkem bych se nedoplatil za benzín,i když jestli se na octávce něco posere,tak budu mluvit jinak.
Srpen 3, 20178 r Myslím, že žádnou závadu na autě nemáš. Ta teplota prostě trochu vylítla. Si to vem: - teplota venku 34°C - otáčky motoru 4000 za minutu - motor 75kw pracuje za normálních okolností s teplotou okolo 102°C až 105°C Takže pokud to nejde do červeného, nebál bych se toho. pokud je tam směs cca 1:1 a drží to tlak, tak teplota varu je někde min. na 115°C.
Srpen 3, 20178 r Když to tak čtu jsem rád že budík nemám. Dnes u Gyoru teplota venku 40,1 °V. Jinak chlapci jen ve zkratce ráno v 0:55 našeho času jsme vyrazili z Primorska , vrata garáže jsem zavřel v 19:15. Tedy 1619 km za 18h 20min jeden řidič. Kalotina přechod 4 min., Bački Vinogrady 2 min.[emoji16]. Čas mi pokazili maďarští silničáři, 2× před Budapeští, 1×před Gyorem a 1× za Gyorem vždy několika kilometrová kolona velmi pomalu se pohybující takže výsledek hodinová ztráta. Ale i tak jsem zpokojený. Tak nějak jsem tajně doufal že budu doma v sedm
Srpen 3, 20178 r Díky Kaje.Já jsem to dal skontrolovat,aby dušička byla klidnější,že jsem se snažil.Jezdím dálky celkem často,ale jek se blíží ten nedělní odjezd,tak jsem nějak čím dal víc nervozní.Dneska jsem si byl koupit 50 Leva na známku a tak,a chtěl jsem i 100 Tur.lir a i když je ve směnárně měli vypsané,tak paní žádné neměla..Martine super čas. Vyšlo ti to parádně.
Srpen 3, 20178 r aaa ty tulaku, vítám tě doma.. ))) super cas.. ses frajer, řídit takovou dobu v kuse.. ale kdo je zvyklej, nemá problem ))
Srpen 4, 20178 r Dušane plně ti rozumím a držím pěsti aby vám vše klaplo stejně jako nám a auto to zvládlo bez ztráty kytičky stejně jako náš roomik [emoji106]
Srpen 9, 20178 r tak japak ale cestoval Dušan? Doufám že vše klaplo jak mělo a užívá jen slunce a vody a proto nemá čas na kamarády
Srpen 9, 20178 r tak jsem se konečně dokopal udělat závěrečnou inventůru nákladů: cesta (PHM, měsíční známky SK,HU,BG, mýtné) 6 890,- Kč ubytování Dragoman 1 noc/2 osoby 963,- Kč ubytování (2 osoby/10 dní) 150,- Euro (cca 3990,- Kč) jídlo, chlast, dárky, lehátka, parkovné 15 000,-
Srpen 9, 20178 r Dojeli jsme včera.Podrobnosti napíšu později,jen pošlu zatím jednu fotku kolik bylo stupnů na Kalotině jak byl vzduch vyhřátý v koloně.Hotel super,jídlo dobré,ceny nízké.
Srpen 9, 20178 r Tak zde pár zmíněných poznatku z cesty.Vyráželi jsme v neděli ve 4 ráno,cesta ok,přejezd do Srbska ,přes Bački Vinogradi,byli jsme tam jedi.Auta houstli,ale ok.Na Kalotině čekání tak 45 minut,ale bylo tam brutální teplo viz foto.Co se týče teploty tak jsem vypozoroval,jak je venku teplota nad 35 stupnů a jedu dlouho po dálnici 130 km/h,tak se teplota začíná mírně zvedat.Otáčky točí kolem 4000.Jakmile ale uberu trochu plyn,třeba na 120,tak jde teplota hned dolů.Co je ale důležité,v zácpě se teplota nehne.Tak nevím jestli to je vlastnost,nebo chyba.Čas ukáže.Do Dimitrovgrad jsme přijeli kolem 20 hod.Ubytovali se na hotelu opláchli a šli se ještě mrknout do města.Dotankoval jsem plyn do plna,cena 0.81 Leva a pro jistotu benzín do plna,cena 1.89Leva.Druhý den jsme varazili opět ve 4 ráno.bylo to asi 80 km na Turecké hranice a z nich jsem měl trochu větry.Naštestí to proběhlo celkem hladce.Prujezd Bulharskou stranou bez čekání, poté jsem vyčkával co se bude dít a kdo kam půjde.Všichni vystupovali z auta a šli do budovy.Myslel jsem že se tam vyřizujou papíry jak tomu bylo kdysi,ale byl tam jen bezcelní free shop.Ceny dobré.Karton Lm cigaret 13E.Nekouříme ,ale jako dárek je na zpět někomu vemem.Popojeli sme tedy dál,k tureckým budkám a tam už se to štosovalo.Po půl hodce jsme se dostali k okénku a tam chtěl celník pasy a papíry od auta.říkám si že to bude ok,alle po 5 minutách se mě ptá od kud jsme a že system eror.Nešlo mu tam zadat na zaregistrování auta Česká republika.Byl ale milý.Po dalších 5 minutách začaly auta za námi troubit a celník at se postavíme bokem a dojdu za ním.Přijdu tam a on mě poslal za kolegou,tam jsem počkal 5 minut a vše bylo hotové.Ještě jedna kontrola za budkou,jestli je značka opravdu dobře zaregistrovaná a byli jsme v Turecku.Naše cesta druhý den vedla do města Izmir.Podle informací co jsem hledal před cestou jsem potřeboval čip na dálnice.Hledal jsem to na hranicích,potom i na dalších benzinkách,ale nikde nic.Tak jedem dále.Záhy se ukáže že touto stranou je Turecko chudobnější,než stranou od Bulharska.Jedeme dále do města Galibolu a tam jsme najeli ne trajekt do Lapseki.Čekali jsme asi 45 minut.Najeli na lod,kde bylo asi 80aut a 1 bus.Cena 35 lir. lira je asi 6.2kč.Po 30 minutách jsme byli na druhé straně a jelo se dále.Dá se říct,že celou cestu až do Alanye jme jeli cestou dálničního typu,ale ne dálnice.co chvíli zpomalení na 50,nebo semafor.Turci se s tím ale moc nepářou.Jedu v padesátce tak 75 a předjíždí mě bus tak 110.Ukázalo se že turecko není taková rovina jak ksem doufal,ale jeli jsme i přes pěkne hory.Jediný usek který nebyl 4proudy byl před Kucukkuyu.Jeli jsme tam takovým prusmykem,a poté prudký sjezd dolu.Ve mestě zácpa a tam se to stalo.Popojíždím na semaforech a v tom si všimnu v pravém zrdcátku turka černý jak boty,že stojí vedle nás nějak divně bokem.Vubec mě nic nenapadlo,a jedu dále.Najednou mě turek předjíždí z leva a ukazuje na mě,že mám něco v zadu špatně a at zastavím.Jsem ale z domu poučený,že v takových případech stát hned nemám.Celou dobu sleduji teplotu a ted mi ukazuje,že je něco špatně v zadu.Polilo mě horko.Turek zastavil na odpočívadle a čekal že zastavím též.My ale jeli dál a zastavili asi kilometr dál.Najednou se oběví ten sami turek a spustí turecky a ukazuje na pravé zadní kolo.Dívám se a je kolem brzdových desticěk mokré.Pochopil jsem,že by se mělo jednat o brzdovou kapalinu.On že je mechanik z Mercedesu,že máme jet 2 km za ním a že to tam dá dokupy.Manželka s dcerou samozřejmě hlídala peníze a doklady a byli jsme nedůvěřiví.Chtěl jsem se ho zbavit,tak jedem dále a i za 2km dále.Nebylo mi ale vše jedno.Hovno tomu rozumím a purucha by tady byl průser.Dávám si to ale postupně v hlavě pospátku dohromady a říkáme si že by to bylo moc náhod,že by si toho turek všiml a hned nabízel pomoc.Nevím co by nas čekalo po těch 2 km ,ale asi nic dobrého.Jedem dále a stojíme na benzínce asi 20km dále.Zadní brzdy jsou takové mastné i guma i v podběhu.Kontroluji brzdovou kapalinu a vše ok.Říkám vystříkám vapkou dobře kolo i celé auto a jedeme dále.Po 50km kontrola a vše suché.Uvědomujeme si že to byla past,na těch semaforech mi asi stříkl nějaký olej na zadní kolo a málem nás udělal.Kolem 16 hod přijíždíme do Izmiru.Ubytování na hotelu,mělo tam být parkování zdarma ale mi parkujem v zákazu.Recepční mi říká že at mu nechám klíče od auta a že ráno mi auto přistaví.Okoupeme se a vyrážíme do města.Bydleli jsme v super čtvrti.Viděli jsme malé řemlsnické dílny,trhovce,něco jsme pojedli procházka po promenádě u moře a jdem zpět na hotel.Ráno o pul 6 jdu na recepci a jestli by mi mohli přistavit auto za půl hodiny.V 6 jdeme dolů a auto už čeká.Ujel jsem v Turecku už 700km a stále nemám dálniční čip.Z Izmiru je ale asi 80 km dálnice která by měla být spoplatněná.Přijedu k závorám na dálnici a závory zvednuté a nikdo nikde.Jedeme tedy dál a po 80 km před sjezdem je budka,tam se dá čip konečně koupit.Cena 60 Lir,ale moc jsem to nepochopil.Zavory při sjezdu měli všichni nahoře.Kdybych nekoupil čip,tak dojedu asi až do Alanye bez placení.V 15 hod přijíždíme na hotel.Co se týká cen lpg,pohybuje se od 2.5Lir po 3.2 Lir.Hotel je sice asi 1.2 km od pláže ale vše super čisté,na pláž jezdí zdarma hotelový bus,Máme all inklusive,vše super,jídla až až,ovoce,nic nechybí o stále doplnujou.Super bazén,na Kleopatřině pláži deštníky a lehátka zdarma pro hotel.Jinak cena 20Lir za set lehátek a deštníku.Ceny v obchodě po cestě,Coca cola 1.75l 3Liry,kilo banánu 0.85Liry,voda velká 1Lira.Dnes na pláži mochito,voda a magnum 24Lir.V retauracích na jídlo nechodíme,máme vše na hotelu,ale dívám se na ceny.Pizza 20 lir,Hamburger menu 35 lir jídlo tak okolo 20lir.Menu v mc donaldu tady v Alanyi18 lir.Moře zatim čistčí než v Bulharsku,nic tu neplave a nejsou tu medůzi jako v Bg.Později přidám nějaké fotky.Co se týká utraty,myslím že se vejdem se vším všudy do 30 tis i s dárky,ale ješte se uvidí co vše nám padne do oka.Abych řekl pravdu,tak si říkám že to je bláznovství jet takovou dálku a nejraději naložil auto na letadlo a na zpět letěl.Je to opravdu kus,a tím že tu nejsou moc dálnice,tak jsem stál po cestě asi na 1000 semaforech.Zpátky pojedem ale na Istanbul a jestli půjde vše ok budem za 2 dny doma.S cenama a se smlouváním je to tu těžké.Člověk neví kdy a kde smlouvat.Dneska jsme si neco koupili v obchudku vedle hotelu.řekne nám cenu,přepočítáme si to na koruny a říkáme si že to je cena jak u nás,tak to berem.Odpoledne jdem trochu dále a tam se dá to samé koupit za třetinovou cenu.
Srpen 9, 20178 r Dušan super že si zachoval duchaprítomnosť ak by ti klesla brzdová kvapalina rozsvietila by sa ti kontrolka.
Srpen 10, 20178 r no ty bláho, tak to jste měli s tím Turkem fakt štěstí ... jsou to ku.vy ... vím proč je nemám rád ... ale jinak paráda, vidím, že budete mít zase kupu zážitků . Hlavně že jste to v pořádku zvládli.
Srpen 10, 20178 r V Turecku jsem byl předloni, doporučuju navštívit Pamukkale a Hierapolis, to je hned u sebe, viz zde: https://www.turecko.org/turecko/pamukkale.html Byli jsme i v Efesu, který určitě stojí za to navštívit, https://www.turecko.org/turecko/efes.html Navštívili jsme i Lýkijské hrobky u města Dalyan, které jsou přístupné lodí pouze po řece, je tam provoz jak v ČR na D1 v pátek ve tři odpoledne :-) http://www.turecko-web.cz/clanky/lykijske-pobrezi Vše je směrem západním víceméně po cestě domů, i když vše by se určitě v jeden den nestihlo. Většinou jsme to měli vše jako celodenní výlet a bylo to tak akorát. Autem jsme tam teda nebyli, ale letecky v Bodrumu na jihozápadním pobřeží na pomezí Egejského a Středozemního moře. Feldou bych si tam asi netroufl, i když kamarád byl v Istambulu se š100 L :-). Viděl jsem tam při cestách i karavan se skotskou SPZ, což je teda úctyhodnej výkon myslím. Jinak jsem byl s Tureckem spokojen, pláže i voda u hotelu čisté, moře teplé, jídlo dobré. Akorát 5* hotel bych u nás ohodnotil tak na 3* s přivřenejma oběma očima. Nicméně nejeli jsme se do Turecka válet na pokoj, ale něco vidět, takže jsme na pokoj přišli tak mezi 9-10 hod. večer a ráno jsme mezi 7-8 hod. vypadli, takže nám to bylo vcelku jedno. TV jsme nepustili ani jednou ;-) Akorát ty veřejné pláže co nepatří k hotelu byly samej odpadek a bordel plaval i v moři, takže určitě je lepší využít služeb nějakého hotelu než bydlet například někde v soukromém ubytování nebo v kempu. Tak přeju pěknou dovolenou a šťastný návrat domů... Upraveno Srpen 10, 20178 r od Rob1
Srpen 10, 20178 r Díky Rob1.Boužel po té náročné cestě už se nikomu z nás autem nikam lítat nechce.Bydlíme tady, http://www.ramirahotel.com/Deindex.php Je tady hrad,tak tam se půjdem mrknout,ale něco většího už ani v plánu není.Tady dole ne Turecké riviéře bylo celkem dost aut po cestě,ale Alanya mi přeplněná nepřipadá.Jak na plážích,tak i v restauracích.Jsou skoro celý den prázdné.Kebab tu stojí 8lir,mě to ale moc nejelo.
Srpen 10, 20178 r Hmmm... to celkem věřím. Ono to bude bratru nějakých 2500 km, což je slušná štreka. My jsme bydleli tady: https://hotel.invia.cz/turecko/bodrum/club-virgin-bodrum/ Původně jsme také uvažovali o Alanyi nebo Antalyi, nicméně na tom západním pobřeží je mnohem více památek a možností výletů než na jihu, což bylo pro nás zajímavé. Ovšem někdo na památky není a nevadí mu to. Kebab jsme si dávali v nějaké turecké obdobě mekáče a byl moc dobrej, řekl bych, že lepší než tady v ČR. V Bodrumu byl též johanitský hrad, ale vstup byl snad 300 Kč na osobu, což mi přišlo teda dost. Tenkrát co si pamatuju, tak tam benzín stál myslím kolem 50 Kč litr a LPG snad okolo 30. To šly ceny od té doby dosti dolů... Hotel máte pěknej. Jak hodnotíš jeho úroveň ve skutečnosti? Ten náš na fotkách vypadal taky krásně, ale ve skutečnosti to taková hitparáda nebyla. 5* ani náhodou :-( Tak užívejte pěkné dovolené :-)
Srpen 10, 20178 r Hotel je na velmi dobré urovni.Je velice čistý,je tu plno pokojských,číšníku, stále se něco uklizí,a čistí.Chceme jít ještě do Tureckých lázní,ale ani nevíme co to obnaší. Počítal jsem ted náklady tak Lpg nás stálo 3217kč.Poplatky a známky 1588kč.Domů by měl stát plyn zhruba to samé a z poplatku už bude jen 9 euro za Srbskou dálnici,což je celkem asi 8300kč za cestu celkem. Upraveno Srpen 11, 20178 r od dusan.k
Srpen 11, 20178 r hmm.. no ani u nás bordel nebyl, ale prostě 5* hotel si představuji trochu jinak. Určitě ne poškrábaný rozklížený nábytek, nedoléhající dveře, futra sbitá z nějakých prkýnek natřených štětkou.. to žádný luxus nebyl. Na druhou stranu na přespání a osprchování to stačilo bohatě. Hamam..neboli turecké lázně jsme nezkoušeli, údajně to má být očista těla spojená s masáží... ale u nás za to chtěli nesmyslné peníze, takže jsme služby nevyužili. Cena za cestu je slušná... to není moc peněz za tolik kilometrů. Kolik km jste najeli při cestě tam?
Srpen 11, 20178 r Najeli jsme necelých 2700km.Zitra jdou žena s dcerou na Haman,dnes jsme se ptaly co to je,tak jak píšeš očista těla,spojená s masáží. Domluvili jsme cenu 50E za 2 osoby.Jestli to bude dobré tak já půjdu pozítří.Hotel je opravdu dobrý. máme toho sjeto už dost a tento je jeden z nejlepších co jsme byli.Vše nové,v koupelně ani náznak plísně,vchodové dveře na kartu,denně uklid,nové ručníky,doplnění vody v ledničče,z plachty udělané srdíčko,jen je to opravdu dál od moře.Jediná chyba co tu je,každý z nás dostal 1 kod na wifi,každý jiný a můžeš se připojit jen jedním zařízením na svůj kod.Wifi navíc chvilku jede,chvilku ne.Když ale jede tak rychlost je dobrá.Takovýto hotel by stál v Itálii,nebo Chorvatsku v tomto termínu pro nás 3 bez jídla tak 300E za den.Chodíme na Kleopatřinu pláž a ta je fajn,dnes jsme byli na druhé za hradem a přístavem a ta tak pěkná není.Je tu takový hrubý písek.Dnes koktejlky na pláži,jeden 23 a druhý 30 lir.Magnum double 7 lir.Co se týče jídla tak mi chybí jen šunka.Jsme ale v Turecku.Na oběd vždy tak 20 druhů salátů,1 polívka,nudle,lasagne,gril maso,nějaký guláš,ryba,gyros.Mění to ale.Někdy kuře,minimálně 5 druhů ovoce,melouny,všeho opravdu dost.Po celý den pití z postmixu,ale je to strašně přeslazené,koktejly,ale s tou přeslazenou vodou z postmixu,celý den káva,čaj,odpoledne koláč a dorty.Koláč dobrý ale dorty přlazené.To samé o zákuskách které jsou na oběd i večeři.Vždy výber min. ze 7,ale já to nejím.Vypadá to na oko super,ale je to brutálně přeslazené.Ráno půjdem na místní hrad.První foto z kruháče v Sofii.Borec používal ruku místo blinkru.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.