Tolapt Vloženo 8. leden 2008 Sdílet Vloženo 8. leden 2008 Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat k čemu jsou dobré různé rozměry kol (gumy, průměr ráfku). Třeba jaké vlastnosti bude mít širší guma oprati užší, která je lepší na zimu, která na léto, s kterejma kolama sedí fábie lépe na silnici a která jsou vhodná pro htp motor, více gumy=lepší tlumení nárazů,větší kola nejdou ubrzdit?? atd. Díky moc za odpvěd. Nikde jsem nenašel ucelenou informaci Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tonny Vloženo 9. leden 2008 Sdílet Vloženo 9. leden 2008 (editace) Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat k čemu jsou dobré různé rozměry kol (gumy, průměr ráfku). Třeba jaké vlastnosti bude mít širší guma oprati užší, která je lepší na zimu, která na léto, s kterejma kolama sedí fábie lépe na silnici a která jsou vhodná pro htp motor, více gumy=lepší tlumení nárazů,větší kola nejdou ubrzdit?? atd. Díky moc za odpvěd. Nikde jsem nenašel ucelenou informaci Je toho tu dost stačí pohledat např. http://forum.skodahome.cz/index.php?showtopic=662 a nebát se přečist několik stránek a ne jen první přispěvek. Editováno: 9. leden 2008, autor: Tonny Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kláca Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 přesně!!!, je tu spousta informací, stačí jen hledat a číst Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
colins Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 (editace) pripajam sa z (lamerskou) otazkou : je velky rozdiel medzi letnymi 165/70 R14 a 185/60 R14 ?? lebo v lete zoderiem tie uzke užovky a chcem tam dat sirsie. help. Editováno: 10. leden 2008, autor: colins Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mode Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 pripajam sa z (lamerskou) otazkou :je velky rozdiel medzi letnymi 165/70 R14 a 185/60 R14 ?? lebo v lete zoderiem tie uzke užovky a chcem tam dat sirsie. help. No podľa mojich skúseností rozdiel je! 185 spôsobia to že auto lepšie drží stopu, menej pláva po ceste hlavne vo vyšších rýchlostiach, má väčšiu zotrvačnosť, lepšie brzdí (nejde hneď do šmyku) a rozbehy sú lenivšie - na dynamike to cítiť. Záver: podľa mňa 185 stoja za to Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jir-ka Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 Širší guma - lepší přilnavost na suchu, mokru, ledu. Trochu vyšší spotřeba paliva, říká se, že cca 1 deci/cm šířky, projeví se valivý a aerodynamický odpor, s tím souvisí i trochu horší dynamika. Horší je na vysoké vodě, snáze vzniká aquplaning, horší v hlubokém sněhu, náchylnější na samovolnou změnu směru ve vyjetých kolejích, hlavně při prudší akceleraci. U Fabie se takto v kolejích projevuje už rozměr 195/50 - 15. Nedělá to ani tak šířka, ale nízký profil. A nakonec horší ve výdajích, je dražší. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tonny Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 Širší guma - lepší přilnavost na suchu, mokru, ledu. Trochu vyšší spotřeba paliva, říká se, že cca 1 deci/cm šířky, projeví se valivý a aerodynamický odpor, s tím souvisí i trochu horší dynamika. Horší je na vysoké vodě, snáze vzniká aquplaning, horší v hlubokém sněhu, náchylnější na samovolnou změnu směru ve vyjetých kolejích, hlavně při prudší akceleraci. U Fabie se takto v kolejích projevuje už rozměr 195/50 - 15. Nedělá to ani tak šířka, ale nízký profil. A nakonec horší ve výdajích, je dražší. nebyl bych tak proti jezdil jsem dříve na 165/70/14 a po přesedlání jsem na 185/60/14 jsem ihned poznal že auto je stabilnější hlavně v zatáčkách, spotřeba se zvedla možná o 0.1 nebo 0.2litů tj na hranici měřitelnosti, lépe to brzdí a nepoznal jsem rozdíl že by to bylo línější, navíc cena je vyšší tak o 100-200kč na jedné pneu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
domino666 Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 pripajam sa z (lamerskou) otazkou :je velky rozdiel medzi letnymi 165/70 R14 a 185/60 R14 ?? lebo v lete zoderiem tie uzke užovky a chcem tam dat sirsie. help. ja mam letne aj zimne 185/60 R14, myslim ze na fabku s vykonom do 100k ideal, aj ked sa mi 16-tky viac pacia Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jir-ka Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 Tonny - Já nejsem proti, jenom jsem definoval rozdíly. Za ideální osobně považuji 185/60 - 14. Mám i zkušenost s 195/50 - 15, bezvadně sedí, ale v těch kolejích si už začínají dělat co chtějí a je třeba na to myslet. Taky je to tvrdší. Hezčí, ale méně pohodlné. Něco za něco. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tonny Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 Tonny - Já nejsem proti, jenom jsem definoval rozdíly. Za ideální osobně považuji 185/60 - 14. Mám i zkušenost s 195/50 - 15, bezvadně sedí, ale v těch kolejích si už začínají dělat co chtějí a je třeba na to myslet. Taky je to tvrdší. Hezčí, ale méně pohodlné. Něco za něco. Jasný, koleje na silnici jsou fakt problém při použití nízkoprofilové pneu. Jen jsem chtěl říct že pokud někdo vymění 165/70 za 185/60 nepozná rozdíl ve spotřebě ani v akceleraci směrem k horšímu.Teda alespon já nic nepoznal Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jir-ka Vloženo 10. leden 2008 Sdílet Vloženo 10. leden 2008 Akorát bude muset vyměnit i disky, jestli si to uvědomuje. Ale pokud to není problém, udělal bych to. Výhody širších pro mne převažují. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jar_da Vloženo 11. leden 2008 Sdílet Vloženo 11. leden 2008 Širší guma - lepší přilnavost na suchu, mokru, ledu. Trochu vyšší spotřeba paliva, říká se, že cca 1 deci/cm šířky, projeví se valivý a aerodynamický odpor, s tím souvisí i trochu horší dynamika. Horší je na vysoké vodě, snáze vzniká aquplaning, horší v hlubokém sněhu, náchylnější na samovolnou změnu směru ve vyjetých kolejích, hlavně při prudší akceleraci. U Fabie se takto v kolejích projevuje už rozměr 195/50 - 15. Nedělá to ani tak šířka, ale nízký profil. A nakonec horší ve výdajích, je dražší. no nevím, já 195/50/15 kupuju levněji nebo stejně jako 185/60/14, od letošní zimy jezdím i v zimě na 195/50/15 a nevidím žádný problém, a k těm vlastnostem, ono záleží víc na pneu a její kvalitě než na tom jestli je to 185 nebo 195, konkrétně 195 s pirelli snow sport se chovají daleko lépe než vloni 185 s firestone winterhawk Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fabka2004 Vloženo 11. leden 2008 Sdílet Vloženo 11. leden 2008 Širší guma - lepší přilnavost na suchu, mokru, ledu. Trochu vyšší spotřeba paliva, říká se, že cca 1 deci/cm šířky, projeví se valivý a aerodynamický odpor, s tím souvisí i trochu horší dynamika. Horší je na vysoké vodě, snáze vzniká aquplaning, horší v hlubokém sněhu, náchylnější na samovolnou změnu směru ve vyjetých kolejích, hlavně při prudší akceleraci. U Fabie se takto v kolejích projevuje už rozměr 195/50 - 15. Nedělá to ani tak šířka, ale nízký profil. A nakonec horší ve výdajích, je dražší. suhlasim, len dodavam ze klady 185 prevysia nedostatky, takze jednoznacne dat 185 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.