Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

Mám kuriozní problém - cca 100 m od domova mám prudký kopec, téměř po každém sjezdu (během sjezdu nešlapu na plyn) auto dole vůbec nereaguje na plyn. Nechcípne, většinou rychle dupnu na spojku a prošlápnu plyn a jede. Dělá to pouze v jednom kopci, jinde ne. Je to podbné jako když mi dochází benzín, ale dělá to i s plnou nádrží. Na vagu pouze sporadická chyba signálu lamda sondy, klapka čistá, filtry svíčky nové. Tušíte někdo příčinu? Dělá to už 2 roky, nic jiného se na autě nezhoršuje, vše funguje stejně. Je to Felicia 1.3 Mpi 40kw new ksicht

Děkuji

Vloženo

Zatím to vždy dělalo pouze se studeným motorem, zkoušel jsem to i s teplým, ale vzhledem k tomu že to nezlobí pokaždé, tak nemohu potvrdit zda je to jen se studeným. Napadlo mě, zda někdo neměl podobný problém, zda to nemůže souviset se součástkami v nádrži kdy v kopci benzín se různě přelévá sem tam... atd

Vloženo

Mám stejný problém, nastartuju, jedu z kopce a dole na křižovatce, když přidám plyn, tak nereaguje a podle intenzity sešlápnutí plynového pedálu se dusí (někdy i vystřelí do výfuku). Po chvíli cca 5-7s se pomalu rozjíždí a dál už jede bez problému. Stává se to jenom když jedu z toho kopce. Dál mám vypozorováno, že když je motor teplý a potřebuju nastartovat, tak sem tam prostě bez přidání plynu nenaskočí a když naskočí, tak se strašně klepe a jede tak na 300-500 otáček. Stačí jenom přidat plyn a jede zase v pohodě na 800ot. Když je motor studený a stojím na křižovatce po předchozím popojetí cca 60m a chci se rozjet s normálním plynem, tak se motor taky trochu dusí, ale hned vystřelí a jede, když přidám plyn trochu víc, tak hned letí, ale zase písknou pneumatiky. Na Vagu žádné chyby asi před rokem sporadické lambda sonda.

Vloženo

ano, tak nějak to dělá i mě, nereaguje ale pomalu se rozjíždí, i když mam plyn na zemi a pak najednou vystřelí. Zatím mi to dělá jen u jednoho kopce, pod kterým je křižovatka kde odbučuji doleva, proto mě to sere, nikde jinde, křižovatky a rozjezdy bez problémů, i když ta reakce je někdy pomalejší.

Vloženo

Přesně jak píšeš sjedu z kopca odbočuji doleva je jedno kolik plynu dám pomaličku se rozjíždí (dusí) a pak jestli to tak jde napsat "vystřelí" Felda Combi GLXI MPI 50Kw r.v.1997

Vloženo (editace)

Je to jen a jen vaše chyba, respektive zanedbání jedné zásadní vlastnosti těchto motorů. Vyskytuje se hlavně u motorů s přímým mechanickým "pohonem" škrticí klapky táhlem od pedálu plynu. Říká se tomu "suché sací potrubí" - během delšího brždění STUDENÝM motorem (kdy je úplně ubraný plyn a přitom jsou otáčky nuceně nad cca 1000-1500rpm = takže jsou úplně "odstavené" vstřiky) se ze stěn sání odpaří všecky zbytky benzínu a motor je samozřejmě sežere. Když se pak do studeného sacího potrubí při přidání plynu vstříkne další dávka (která je už podle informace z čidla teploty chladicí kapaliny menší než při startu), benzín ulpí na stěnách hlavně v ohybech a protože je přitom otevřená škrticí klapka, motor má najednou chudou směs (málo paliva) a začne se dusit, případně střelí do sání. Trvá to cca desetinu sekundy (několik otáček motoru), než si zase "lokne benzínu" a protože má sešlápnutý plyn = otevřenou klapu, vystřelí vpřed. S teplým motorem to neudělá, protože vstříknutý benzín se okamžitě z velké části odpaří a motor má dostatečně bohatou směs. Chce to nechat nejdřív motor ohřát, nebo se studeným nebrzdit delší dobu motorem... Moderní auta s "E-gas" neboli "elektronickým" převodem plynového pedálu už to neudělají, ŘJ si to "pohlídá" sama...

Chce to vyčistit klapku a následně znovu nastavit její polohu a nastavit volnoběh motoru tak, aby odpovídal továrnímu nastavení - když se to "utáhne moc", dělá to co jsem popsal...

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Vloženo

Díky moc za vysvětlení - to jsem fakt netušil že je to vlastnost těchto motorů, klapku mám sice vyčištěnou a snad správně nastavenou, nicméně pokud je to tak jak píšeš nebudu to řešit :-)

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...