Publikováno Prosinec 15, 201113 r Ahoj, mám Fako 135L, 1992, karbec, najeto bez mála 100 000 km a nyní se vyskytl problém s řazením. Někdy jdou kvalty jakoby přes zuby, jindy vůbec a někdy úplně v pohodě a hladce... nenapadá vás někoho čím by to mohlo být? Zaslechl jsem názory jako, že není olej v převodovce, nebo že jsou špatné synchronní kroužky... nevím. Stává se to za tepla i za studena. Jinak auto jsem sehnal pa pánovi jako pozůstalost (viz příloha), šlape jak hodinky, žádné vůle v řízení, jede pěkně, jen toto je neduh, kterej mě ničí. Předem díky za rady. Míra
Prosinec 15, 201113 r Fáčko má řadicí táhla pevný, spojený na čepy přes silonový vložky - futýrka. Když jsou ty vložky starý, rozpraskají a v táhle vzniká těžko definovatelná vůle. Nech to zvednout a prohlídnout zespoda - a ty futra rovnou preventivně vyměnit. Může to být i uložením konce táhla pod spodním koncem šaltrpáky, kde může taky vznikat vůle. Oprava je relativně snadná a laciná - rozhodně mnohem lacinější než "preventivní" kuchání převodovky. V převodovce zjistíš výšku hladiny oleje po vyndání konce bowdenu náhonu tachometru - musí se povolit pojistka držená k převodovce zvláštním šroubkem a pak se musí vyšroubovat konec bowdenu. Na konci je plastové kolečko se šikmým ozubením - BACHA, RÁDO SPADNE DOVNITŘ!!! Bez kolečka nefunguje tachometr! Samotné plastové kolečko převodovce ničím nehrozí, kovová kola ho bez problémů rozšrotují, ale sehnat nové... A to kolečko musí být mokré od oleje - to je dostatečná výška hladiny v převodovce. Barva a konzistence oleje je pak známkou jeho opotřebení - pokud je čistý, nezbarvený a je ho dost, není potřeba ho dolívat nebo měnit. A k těm synchrokroužkům - pokud předchozí majitel jezdil s opotřebovanou spojkou nebo to byl Muflík a neuměl ji pořádně vykopnout až na podlahu při každém řazení, můžou být zlikvidované i ty. Nejvíc na to trpí 2. a 3. stupeň, jednička synchron u fáčka ještě nemá a ty vyšší se neřadí při takových rozdílech otáček, aby jim poškození při běžné životnosti auta nějak obzvlášť hrozilo. Posuď sám, jaké projevy Tvoje "nové autí" jeví.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.