Přejít na obsah

Dotaz-Policie CR-Vyzva k podani vysvetleni za rychlost

sypi

Doporučené příspěvky

Ahoj. Chtel bych se zeptat. Dostal jsem vyzvu od Policie CR k vysvetleni prestupku proti bezpecnosti a plynulosti provozu. Zrejme jde o prekroceni rychlosti...Dle policie se to stalo v Praze na Nuselskem moste-premosteni.

Ma prvni otazka je, nevite, kde to tam presne je? Ja v okoli Nuselskeho mostu nevim o zadnem radaru nebo kamere. Muze to byt na ty lavce co vede pres magistralu u metra? Ze by tam stal policajt a meril?

Dalsi otazka je. Mohu pouzit znamou frazi "o osobe blizke"?

A kdyz ano, co kdyz na me vytasi fotku, kde me zretelne identifikuji?

Diky za pomoc.

Martin

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak pokud bude mit fotku tak to je jedno, pokud ne tak je třeba říct že víš kdo to řidil, ale jelikož je to osoba mě blízka tak o něm nebudu zdělovat udaje. Pokud řekneš že je to osoba blízka, ale že nevíš kdo to přesně řidil tak to dají automaticky majiteli vozu, akorát nemají komu sebrat body.

Odkaz ke komentáři

Takže od začátku - nemáš porušovat rychlost a když už, tak se k tomu postavit jako chlap a zaplatit. To by bylo z morálního hlediska vše. :)

Dále - měří se na lávce u Kongresového centra - používá se laser a jsou schováni za reklamou a v černém, nedají se poznat. Měří 50 km/h na mostě, většinou jsou zaměřeni na rychlý pruh.

Nic o osobně blízké není potřeba říkat, to je jen mediální fráze, každý má právo odmítnout výpověď, pokud by tím způsobil škodu sobě, nebo osobě blízké, kterou by cítil jako škodu vlastní. Musí tě poučit slovně o tomhle, rádi to nedělají s tím, že je to někde napsáno - je to blbost, musí ti to výslovně říct. Na to ty jen řekneš, že tedy využíváš své právo nevypovídat. Tečka. Na nich je získat si důkazy. Pokud mají jasnou fotku obličeje, tak si s tím musí poradit oni, ty odmítáš vypovídat.

Osobně nemám výmluvy rád, když jsem špatně zaparkoval, tak jsem šel a zaplatil, byla to má blbost. Člověk ale může využít práva, které je mu dáno...

Odkaz ke komentáři

Tak tohle je pěkný nesmysl :kol-27: Pokud odmítneš vypovídat, tak to pokračuje dál a když se ti ten policajt bude chtít pomstit, tak tě tam pozve ještě 5x. Když použiješ osobu blízkou, tak musí přestupek odložit. Já se snažím jezdit pomalu a nedělat přestupky, ale tohle mám ověřeno z dobrého zdroje.

Editováno: , autor: VAG BoBo
Odkaz ke komentáři

Nesmysl? Řekni mi prosím v čem. :) Jelikož, a to ví snad každý, kdo si přečetl zákon, nebo má "dobré zdroje" jako ty, tak ví, že to, co jsem psal já, je ten samý paragraf, jako to, co říkáš ty - tedy efekt je úplně stejný. V zákoně je, jak jsem již mimochodem psal, že člověk může odmítnout vypovídat, pokud by tím způsobil škodu sobě, nebo osobně blízké, kterou by ucítil jako sobě vlastní. Z toho je jasné, že to je ta "osoba blízká", jak nám cpou v médiích. Člověk nemusí vypovídat vůbec, pokud by tím uškodil sobě - přece nemohou nutit člověka na sebe práskat. Dokonce, a to platí i u soudu, můžeš ve svůj prospěch lhát jak chceš a nehrozí za to žádný postih.

Policajt se ti mstít nebude, jemu je to úplně jedno, on dal jen záznam o spáchání přestupku do šanonu a tím to pro něj končí, ty tohle jdeš vyjednávat s "úřednicí", která když odmítneš vypovídat jen zaškrtne kolonku "Paragraf 11" a je to. Nemají čas na to, aby se někomu mstili a hlavně z toho nic nemají...

Odkaz ke komentáři

Souhlas se Samurajem,vůbec není třeba vést řeči o osobách blízkých a podobné blbosti.

Stačí říci,že využívám svého práva nevypovídat,tečka.Pokud vytáhnou čitelnou fotku,je to stejně prd platný a myslím,že pokud ji nemají,ani by nezvali k podání vysvětlení.

Každý má právo odepřít výpověď,jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.

Tolik listina základních práv a svobod Hlava pátá,čl.37,odst.1

Editováno: , autor: mikl
Odkaz ke komentáři

To máš pravdu,přestupky v dopravě naši zákonodárci potichu vyjmuli z přestupkového zákona 200/1990Sb. a nově jsou součástí zákona 361/2000Sb.o provozu na pozemních komunikacích.Nově tam jsou stanoveny přestupky provozovatele a jeho povinnost platit,pokud nezajistí,dodržování uvedeného zákona.Pokud uplatní pokutu proti provozovateli,nic nepomůže,v tom případě je jim úplně jedno,kdo řídil.

jedinou výhodou je nezapočítání bodů.

Odkaz ke komentáři

Každopádně "zpoplatnění práva nevypovídat" ještě neplatí a zatím je vše tak, jak jsem psal. Až to bude platit, tak bude jedno, jestli nic neřekneš, nebo budeš říkat cokoliv o "osobě blízké", platit bude provozovatel vozidla. Tedy měl by. :) Co platí teď je, že nesmíš říct, že nevíš, kdo auto řídil. Takže když se ti stane, že ti přijde výzva, že jsi před třemi měsíci někde jel rychleji a ty jen víš, že jsi měl asi tak 3 promile a někomu jsi řekl, ať tě doveze domů, tak hlavně neříkat, že nevíš, kdo to byl, ale že odmítáš vypovídat. :)

Nestahujte kalhoty, brod je daleko. Mají lidi tam, kde je chtějí mít - myslící si, že "výmluva na osobu blízkou skončila" (tři kraviny - výmluva = právo, osobu blízkou = mediální fráze a skončila = nikdy skončit nemůže) a že antiradary jsou zakázané, i když po novele zákona jsou v podstatě zlegalizované i laserové rušičky. Ale to už jsme u jiného tématu. :)

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...