Přejít na obsah

Autorádio ruší signál GPS

Doporučené příspěvky

Ahoj forumáci,od roku 2009 kedy som si kúpil mobil Nokia C5-00 tak mi fičala navigácia v tomto mobile bez problémov,pred pár mesiacmi som si zadovážil Nokia 500.Niekedy na prelome 9-10 mesiaca Nokia zaktualizovala Ovi Mapy a po ich stiahnutí na oboch mobiloch prestala ísť navigácia offline,online išla no kto by platil dáta keď je navi zdarma.Celosvetová ostuda pre nokiu.No skoro sa zbadali a dali ako aktualizáciu staršiu verziu máp a už to šlape ok,no ja mám problém.

To len aby ste boli v obraze a teraz k téme.Táto navi mi vypadáva,zapína sa vypadáva dlho hľadá signál niekedy ani nenajde,jednoducho problém.Zaujímavé je že ke´d sme išly z práce kolegovou feldou na trase Bratislava-Galanta tak mi všetko fungovalo ok a to som sedel na zadnom sedadle a navi (mobil) stále v ruke.Niekoľkokrát odskúšané,dve felície,oktávia,no keď som prestúpiol do môjho auta a navi som vôbec nevypol tak po pár sekundách sa stratil signál GPS,potom to nabehlo a zasa vypadlo a ukazuje úplne inú polohu a cestu kde som sa nachádzal,jednoducho sa to nedá používať.Keďže to funguje v inom aute,tak musí aj v mojom,ktoré je iba 10m vzdialené od prvého ke´d som presadal a napokon aj prvé aj druhé pokračovalo tou istou trasou.

Z toho mi vychádza že mi niečo ruší GPS signál v mojom aute.Urobil som test s autorádiom a mám taký dojem že to mi to ruší.urobil som skúšku a vozil som sa asi 30km po meste,vždy som si zadal cieľový bod a navi fungovala bez problémov,,aj na takých miestach kde signál predtým nechytala,jednoducho ako predtým akonáhle som zapol rádio tak sa signál do 1/2 min stratil a čaká na signál GPS,po vypnutí rádia do pár sekúnd signál zasa naskočil.Skúšal som to na rôznych miestach aby som vylúčil náhodu že keď som zapol rádio tak som bol v mieste kde by naozaj nebol signál.

Takže vychádzam z toho že mi to ruší origo rádio.

Odvtedy čo som kúpil auto 6 ročné tak bolo rádio stále napájané,no pred zimou 2012 niekedy v októbri (10 mes) som baterku vybral a dal dobýjať,aj keď nebola vybytá že ju trochu posílim.Po nabití som batériu pripojil,myslel som že budem musieť dávať do rádia kód no nabehlo bez problémov.Všimol som si po otočení kľúčiku akokeby sa nastavovala klapka,zvuk motorčeka a cvakanie.

Stretol sa niekto s týmto javom žeby rádio rušilo niekomu GPS-ku.

Rádio originál Škoda Symphony s CD+8x repro origo.

Editováno: , autor: kimmi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• o 2 týdny později...

Ruší to několikátá harmonická signálu místního oscilátoru tuneru rádia - podle nastavení má oscilátor frekvenci buď o mf kmitočet vyšší, nebo nižší než žádaný přijímaný kmitočet (princip superheterodynového příjmu - žádaný signál se smísí s určitou frekvencí oscilátoru, aby se získala nižší stálá frekvence, na které se pak signál dál zesiluje a demoduluje = jsou pro to nutné jednodušší obvody, než kdyby se stejně zesilovaly a demodulovaly frekvence přes celý přijímaný pásmo).

Protože mf kmitočet pro FM tunery je 10,7MHz a přijímaný kmitočet je 101,8MHz, musí při jeho příjmu oscilátor kmitat buď o mf níž, nebo výš = buď na kmitočtu 91,1MHz, nebo na 112,5MHz. Jednoduchým násobením půjde zjistit, který násobek spadá do pásma přijímaného GPS navigací. V podstatě stačí, aby na vstup GPS přijímače přišel jakýkoliv silnější signál, který zahltí vstupní obvody GPS přijímače a "smaže" tak i slabounký signál z družic.

Řešení je jednoduchý - musíš si pořádně ukostřit kovovou pixlu autorádia a do jeho napájecího přívodu si v případě pokračování problému nechat nainstalovat odrušovací člen, který zabrání parazitnímu vyzařování oscilátoru rádia mimo jeho pixlu i po napájecích vodičích...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• o 3 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...