Publikováno Duben 19, 201411 r Když se čelně srazí dvě stejná protijedoucí auta jedoucí 90 km/h, tak je to stejné, jako narazit ve 180 km/h do zdi?? Já bych řekl, že ne, protože dvě auta mají dvě deformační zóny, takže zpomalení bude na dvounásobné dráze a proto bude stejné jako při 90 km/h do zdi. Upraveno Duben 19, 201411 r od McMatej
Duben 19, 201411 r Nie je to 180, ale ani 90 lm/h. Niečo medzi tým. Treba definovať tuhosť steny ( napr. 1 ) a tuhosť auta (napr. 0,2?? - 0,65 ?? ). Je otázkou, dokedy funguje deformačná zóna, a kedy začína " stena". Túto hranicu je problém stanoviť. Výpočet by bol niekoľko stranový elaborát. .
Duben 19, 201411 r Ta stěna stojí,takže nemám kinetickou energii, zatímco ty dvě auto ano, to je asi taky třeba brát v potaz, ne? Tedy bych řekl náraz do zdi ve 180km/h=náraz do zdi ve 180km/h, zatímco dvě auta proti sobě v 90km/h...to bych asi jen tak nesčítal, ale spíš násobil nějakým koeficientem či nějakými proměnnými, ne? Upraveno Duben 19, 201411 r od Sanek81
Duben 19, 201411 r Výsledná rychlost je 180 km/h. Toť fyzika. Deformační zóny a následky je už něco jiného.
Duben 19, 201411 r Výsledná je 180. Ale následky nie sú ako v 180. Prvý príspevok spomínal aj deformačné zóny, a to je potom iná veda.
Duben 19, 201411 r Autor Právě o "to" jiné mi jde. Že 90 + 90 = 180 je jasný. Takže polopaticky: 1) Auto jedoucí 90 km/h naráží do pevné zdi. Zastaví z 90 km rychlosti na nulu na dráze rovnající se deformaci auta. Tady je to jasné. 2) Dvě auta jedoucí 90 km/h proti sobě se srazí. Každé z nich opět zastaví z 90 km rychlosti na nulu na stejně dlouhé dráze (to znamená stejné síly, zpomalení = stejné následky). Pro názornost si představ slabou prkennou stěnu, do které narazí z opačných stran dvě stejná auta se stejnou rychlostí ve stejný okamžik. Stěna se nepohne ani o milimetr, dvě stejné síly z opačných stran se vynulují. Následky havárie pro posádku stejné jako v bodě 1.
Duben 19, 201411 r Tak si mezi ta auta stoupni. Podle toho by se Ti nic nemělo stát. Při této srážce vznikne síla rovnající 180 km/h. Ta se musí někam uvolnit. Zde hraje roli i váha vozu. Třeba vlak 90 a auto 90. Výsledek je jasný. Je to opravdu hodně počítání. V tomto tvrzení to tak je, ale bez dalších možností. A to už nemluvím o tom, kdy se začnou trhat vnitřní orgány.
Duben 19, 201411 r ...rychlosti se sčítají a deformační zóny fungují jen do určité nárazové energie při určitém nájezdovém úhlu...při výpočtu musíš taky zohlednit setrvačnost,hmotnost a její rozložení a proměnné...je to fyzika a v této rychlosti se zcela fatálním výsledkem...
Květen 5, 201411 r Autor http://play.iprima.cz/borici-mytu/borici-mytu-vi-11 Stačí jen konec, od 45. minuty.A kdo to říkal? Já jsem to říkal. A pak že jsou Američani blbci. :-DEdit: Na iprima už to není dostupné, tak hledat Mythbusters Mythssion Control například tady http://www.dailymotion.com/video/x1da1kb_mythbusters-2010-mythssion-control-discovery-science-technology-documentary_tv Upraveno Červenec 16, 201411 r od McMatej
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.