Přejít na obsah

Oblíbený mýtus?


McMatej

Doporučené příspěvky

Když se čelně srazí dvě stejná protijedoucí auta jedoucí 90 km/h, tak je to stejné, jako narazit ve 180 km/h do zdi??

 

Já bych řekl, že ne, protože dvě auta mají dvě deformační zóny, takže zpomalení bude na dvounásobné dráze a proto bude stejné jako při 90 km/h do zdi.

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nie je to 180, ale ani 90 lm/h. Niečo medzi tým. Treba definovať tuhosť steny ( napr. 1 ) a  tuhosť auta (napr. 0,2?? - 0,65 ?? ). Je otázkou, dokedy funguje deformačná zóna, a kedy začína " stena". Túto hranicu je problém stanoviť. Výpočet by bol niekoľko stranový elaborát.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta stěna stojí,takže nemám kinetickou energii, zatímco ty dvě auto ano, to je asi taky třeba brát v potaz, ne?

Tedy bych řekl náraz do zdi ve 180km/h=náraz do zdi ve 180km/h, zatímco dvě auta proti sobě v 90km/h...to bych asi jen tak nesčítal, ale spíš násobil nějakým koeficientem či nějakými proměnnými, ne?

Editováno: , autor: Sanek81
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Právě o "to" jiné mi jde. Že 90 + 90 = 180 je jasný.

 

Takže polopaticky: 
1) Auto jedoucí 90 km/h naráží do pevné zdi. Zastaví z 90 km rychlosti na nulu na dráze rovnající se deformaci auta. Tady je to jasné. 
 
2) Dvě auta jedoucí 90 km/h proti sobě se srazí. Každé z nich opět zastaví z 90 km rychlosti na nulu na stejně dlouhé dráze (to znamená stejné síly, zpomalení = stejné následky).
Pro názornost si představ slabou prkennou stěnu, do které narazí z opačných stran dvě stejná auta se stejnou rychlostí ve stejný okamžik. Stěna se nepohne ani o milimetr, dvě stejné síly z opačných stran se vynulují. Následky havárie pro posádku stejné jako v bodě 1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak si mezi ta auta stoupni. Podle toho by se Ti nic nemělo stát. Při této srážce vznikne síla rovnající 180 km/h. Ta se musí někam uvolnit. Zde hraje roli i váha vozu. Třeba vlak 90 a auto 90. Výsledek je jasný. Je to opravdu hodně počítání. V tomto tvrzení to tak je, ale bez dalších možností. A to už nemluvím o tom, kdy se začnou trhat vnitřní orgány.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...rychlosti se sčítají a deformační zóny fungují jen do určité nárazové energie při určitém nájezdovém úhlu...při výpočtu musíš taky zohlednit setrvačnost,hmotnost a její rozložení a proměnné...je to fyzika a v této rychlosti se zcela fatálním výsledkem...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

http://play.iprima.cz/borici-mytu/borici-mytu-vi-11 Stačí jen konec, od 45. minuty.

A kdo to říkal? Já jsem to říkal. A pak že jsou Američani blbci. :-D

Edit: Na iprima už to není dostupné, tak hledat Mythbusters Mythssion Control například tady http://www.dailymotion.com/video/x1da1kb_mythbusters-2010-mythssion-control-discovery-science-technology-documentary_tv

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...