Přejít na obsah

klesání napětí při akceleraci FELICIA 1.3 50KW


Dewex

Doporučené příspěvky

Dobrý den. V autě mám nainstalovaný voltmetr a při otočení klíčku do první polohy se rozsvítí kontrolka dobíjení a voltmetr ukazuje 12-12.2V. Při nastartování se napětí zvedne na 13-13,5V se zapnutými světly. Bez světel je to kolem 13,5-14V. Čím by to mohlo být, že napětí je tak malé a při akceleraci se zapnutými světly napětí klesá o 0,1-0,25V . A při spuštění stěračů či výstražných světel napětí klesá o 0,3- 0,5V?

Editováno: , autor: Dewex
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to udělej tak, že od rádia vytáhneš napájení pro SAMOSTATNÝ relátko a tím relátkem připojíš napětí jen pro ten voltmetr, ale odebírat ho budeš PŘÍMO Z BATERKY. A tím relátkem už nesmíš napájet nic jinýho než ten voltmetr. A pokud můžeš, udělej k voltmetru i samostatnej přívod pro mínus = kostru, zase napojenej přímo na baterii. Dělají se i relátka, který umožňujou spínat dva vodiče nezávisle na sobě - a přitom najednou, takže voltmetr bude v případě vypnutí taky bezpečně odpojenej na obou drátech.

 

Důvod proč to musíš tak udělat je ten, že v cestě od baterky k měřidlu bys měl mít co nejmenší úbytky napětí - ty jsou způsobovaný průchodem proudu přes kontakty, přitom voltmetr bere toho proudu minimum. Ale ostatní zařízení ho berou víc, tím na těch kontaktech ubejvá víc a víc napětí - motorkům, rádiu i žárovkám je klidně až 1 volt úbytku srdečně putna, ale ty na tom voltmetru naměříš nesmysly. Měřit se musí přímo na baterce - a vedení k ní můžeš spínat pomocí relátka tím sníženým napětím, který pak na měření nebude mít žádnej vliv.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...